ورود
attractions of Baku

جاهای دیدنی باکو

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

باکو شهر چند فرهنگی است به همین دلیل مکان‌های دیدنی این شهر از کلیساهای ارامنه تا زیارتگاه‌های شیعیان تنوع دارد اما از آن طرف، باکو آنچنان از نظر تکنولوژی و معماری پیشرفت کرده است که آن را با شهرهای پاریس و دبی مقایسه می‌کنند.

بازدید از جاهای دیدنی باکو یعنی با یک تیر چند نشان را زدن چراکه این شهر دیدنی‌های بسیاری را مربوط به قرون و اعصار مختلف در خود جای‌داده است که شمارا گاهی مسافر ماشین زمان می‌‎کند و به گذشته‌های دور می‌برد و گاهی از ابهت بناهای مدرن به وجد می‌آورد. به‌هرحال اگر قصد دارید به باکو سفر کنید، این را بدانید که این شهر بزرگ‌ترین شهر در منطقه قفقاز است و از حیث تنوع مکان‌های دیدنی، تاریخ و فرهنگ غنی و زیرساخت‌های گردشگری، مقصدی ایده‌آل برای گردشگران است. اگر به باکو سفر می‌کنید، بازدید از این 7 مکان دیدنی را در برنامه سفرتان قرار دهید. با یوتراوز همراه شوید.

7 مکان دیدنی در شهر زیبای باکو:

قصر شیروان شاه باکو

palace of the Shirvanshahs

برای دیدن یکی از این آثار ارزشمند قرار است توسن خیال را از شهر باکو و در خم و پیچ‌های تاریخ عبور دهید تا در حدود قرن پانزده میلادی فرود آیید. جایی که به تعبیر یونسکو یکی از مرواریدهای معماری آذربایجان نام گرفته است؛ قصر شیروان شاه. این قصر درواقع از بزرگ‌ترین آثار تاریخی معماری آبشرون آذربایجان است که در قرن 15 میلادی توسط شیروان‌شاه شیخ ابراهیم اول ساخته شده و همراه با برج Maiden مجموعه‌ای از آثار تاریخی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو را تشکیل می‌دهد.
ساختمانی محکم با سنگ‌هایی که چون استخوان در شانه و پیکره‌ی آنجا گرفته است. در پایین بنا سنگ‌های تراشیده شده‌ای را می‌بینید که کلماتی به حروف عربی بر آن حک شده‌اند. شکل بنا به نظر بسیار آشنا خواهد آمد. به خاطر می‌آورید تصویر این قصر را بر اسکناس‌های مناتی دیده باشید. البته باید بدانید پیش‌ازاین نیز تصویر قصر روی اسکناس‌های ده هزار مناتی در سال‌های 1994 تا 2006 درج شده است. با قدم گذاشتن در قصر شیروان شاه به بنایی دوطبقه راه می‌یابید که از طریق سه‌راه پله‌ی باریک و پیچ‌درپیچ به هم متصل می‌شوند. از طریق دروازه‌ی شرقی یا دروازه مراد، پای در مجتمع می‌گذارید و نخست ساختمان باشکوه اصلی قصر پیشاپیش چشمان شما رخ می‌نماید.
مجتمع به‌غیراز قصر و دروازه‌ها از چند قسمت تشکیل شده است که شامل محل دفن، مسجد شاه با یک مناره می‌شود. همچنین در این مجتمع می‌توانید سری از مقبره سید یحیی باکویی که به‌آرامی در کنجی آرمیده بزنید. مخزن آب و بقایای یک حمام خانه‌ی به‌جامانده در این بنا نیز توجهتان را معطوف خود خواهد ساخت. این بنا حاصل معماری زیبا با الهام از هنر معماری اسلامی است که این خصیصه را در طاق‌ها و خصوصا در مناره‌ی مسجد و آستانه‌ی ورودی آن بیشتر درک خواهید کرد. زخم‌هایی را بر پیکر این مجتمع می‌بینید که طی قرن‌ها همچنان تازه مانده است؛ زخم‌هایی که پیش‌ازاین دست التیام بر آن‌ها کمتر مرهمی گذاشته است. دلیلش را می‌توانید در مرور تاریخی کوتاهی که بر آن گذشته جستجو کنید.
می‌توان با تورهای گشت شهری از این جاذبه دیدن کرد. ورود به بخش قدیمی باکو هزینه‌ای ندارد اما اگر بخواهید از بنای تاریخی قصر شیروان شاه دیدن کنید باید هزینه ورودی بپردازید. هزینه استفاده از راهنمای انگلیسی‌زبان یا روسی‌زبان، جدا از هزینه ورودی دریافت می‌شود. همچنین می‌توان به‌صورت حضوری در محل، بلیت این قصر را خریداری کرد. برای دانش‌آموزان و دانشجویان با ارائه کارت می‌توان از تخفیف 50 درصدی بهره‌مند شد. این مکان مناسب خانواده‌ها است. این قصر همه‌روزه از ساعت 10 تا 18 پذیرای بازدیدکنندگان است.

کلیسای مایکل

مسیر امروزتان راه سنگ‌فرش شده‌ای به سمت میدان فورلر در مرکز باکو است. پیش رویتان چندین موزه و مسجد و کلیسا خودنمایی می‌کنند. وارد خیابان زرگر پالان که می‌شوید بنایی عظیم پیش رویتان قرار می‌گیرد: کلیسای مایکل یا کلیسای ناوگان یا کلیسای فلوسکیا (Archangel Michael Russian Church) از جاهای دیدنی باکو است اما از زمان دقیق افتتاح این کلیسای ارتدکس روسی که به میچاییل اختصاص دارد اطلاع دقیقی در دست نیست؛ اما می‌توان با استناد به روزنامه‌ی قفقاز، سال 1850 را مبدا ساخت آن دانست. در ابتدای ورود به کلیسای مایکل دنیایی از رنگ و نور و نقاشی‌های چشم‌نوازش شمارا شگفت‌زده می‌کند. این ساختمان از سبک ساختاری Pskov پیروی می‌کند. شاید نمازخانه‌اش عجیب‌ترین بخش کلیسا برایتان باشد زیرا به شکل عرشه‌ی یک کشتی ساخته شده است. حتما می‌پرسید چرا عرشه کشتی؟
سال ۱۸۵۰ افسران ناوگان خزر به‌افتخار رئیس نیروی دریایی الکساندر نیکولایویچ تساریویچ که همراه با امپراتور روسیه نیکولای اول از باکو دیدن کردند، این کلیسای نظامی را ساختند. ازآنجایی‌که این کلیسا یکی از کلیساهای نظامی و متعلق به ناوگان خزر بود فلات اسکایا هم نامیده می‌شد و عرشه کشتی هم درواقع نمایانگر این ناوگان دریایی است. بعدها در ۱۵ آگوست ۱۸۷۳، به دستور الکساندر دوم، کلیسای مایکل برای رفع نیازهای نیروی ذخیره سلیان که از لهستان آمده بودند (سال ۱۸۶۸) به اداره‌ی نظامی تغییر کاربری داد اما در سال ۱۸۷۵ مدیریت کلیسا به دفتر حزب کمونیست خزر منتقل شد.
اولین بازسازی این کلیسا در نوامبر ۱۸۹۱ تا نوامبر ۱۸۹۲ انجام شده است که هزینه‌ی ۲۲۰۰۰ روبلی را در بر داشته و اولین تغییر نام آن در سال ۱۹۰۶ رخ‌داده که به نام جدید «پالکوایا-262 نیروی سلیان» تغییر نام پیدا کرده است.
زمان بازدید متوجه می‌شوید که 25 می ۲۰۰۱ روز بزرگی برای کلیسای مایکل بوده است زیرا پدر روحانیت مسکو از کلیسا بازدید کردند و اکنون می‌بینید که چطور تمام خدمات و تدارک دستورات مقدس کلیسا توسط یکی از اعضای ارشد روحانیت مسیحی بنام مفتی افندی، سه نفر کشیش و یک نفر دیاکون در آن ارائه می‌شود. این کلیسا در جنوب شهر باکو واقع شده و به‌راحتی با اتوبوس به این کلیسا می‌رسید. شما می‌توانید با اتوبوس‌های شماره 65 در ایستگاه Gasim Bay Mosque پیاده شوید و با کمتر از چند دقیقه پیاده‌روی به این کلیسا برسید. کلیسای مایکل همیشه باز و پذیرای گردشگران علاقه‌مند است.

مرکز حیدر علی‌اف

Heydar Aliyev Center; The symbol of modern Azerbaijan

مرکز حیدر علی‌اف یکی از جاهای دیدنی باکو محسوب می‌شود و همچنین نماد آذربایجان مدرن است. مرکز حیدر علی‌اف یا حیدر علیف، سازه‌ای زیبا و شکوهمند است که با طراحی خارق‌العاده و منحصربه‌فردی بنا شده و در قلب شهر باکو دلبری می‌کند. امروزه در کنار جاذبه‌های تاریخی پایتخت آذربایجان، این مرکز فرهنگی یکی از مهم‌ترین و پربازدیدترین دیدنی‌های باکو محسوب می‌شود و به‌عنوان نمادی از باکوی مدرن و کشور پیشرفته آذربایجان شناخته می‌شود. در حال‌حاضر گردشگران بسیاری، در طی سفر چندروزه خود به سراغ سازه حیدر علی‌اف می‌روند تا با آن، عکسی به یادگار بگیرند.
مرکز حیدر علیف، ساختمانی چندمنظوره‌ای است که در وسعتی برابر با 101 هزار مترمربع، به دست یکی از سرشناس‌ترین معماران قرن حاضر ساخته‌شده است. معمار این مجموعه چشم‌نواز کسی نیست جز خانم زاها حدید، هنرمند مشهور عراقی-انگلیسی که تاکنون جوایز معتبر و افتخارات بین‌المللی بسیاری را از آن خود کرده است. زاها حدید در طی رقابتی در سال 2007، توانست طرح پیشنهادی خود را مطرح کند و به‌عنوان معمار مرکز حیدر علی‌اف برگزیده شود. البته باید بدانید که طراحی مرکز حیدر علی‌اف به‌صورت مشترک و با همکاری پاتریک شوماخر (Patrik Schumacher) انجام شده است. در همان سال، احداث این ساختمان شکوهمند زیر نظر زاها حدید آغاز شد و درنهایت، درهای این مجموعه در سال 2012 به روی عموم گشایش یافت.
وقتی به سراغ مرکز حیدر علی‌اف می‌روید، با ساختمانی 8 طبقه مواجه می‌شوید که بخش‌های مختلفی در آن به چشم می‌خورد. ازجمله قسمت‌های این مرکز می‌توان به موزه، بخش نمایشگاه‌ها، آمفی‌تئاتر یا آدیتوریوم و سالن کنفرانس اشاره کرد. برخی از نمایشگاه‌های این مرکز عبارت‌اند از: موزه مرکز فرهنگی حیدر علی‌اف، نمایشگاه تاریخ، نمایشگاه ماشین، سالن نمایش آثار هنری و نمایشگاه دریاهای مختلف.
اگر محل اقامت شما در مرکز پایتخت آذربایجان است، مشکلی پیش روی شما نخواهد بود؛ اما اگر اقامتگاه شما از مرکز باکو فاصله دارد، می‌توانید از وسایلی چون اتوبوس، مترو و تاکسی برای دسترسی به مجموعه حیدر علیف استفاده کنید. برای آن‌که مرکز حیدر علی‌اف را پیدا کنید، لازم نیست دقت چندانی به خرج دهید، چراکه از فواصل خیلی دور، سازه‌ای متفاوت و عجیب، باشکوه و سفیدرنگ در محوطه‌ای وسیع خودنمایی می‌کند. می‌توانید تنها به تماشای این ساختمان از بیرون اکتفا کنید یا در کنجکاوی پا را فراتر گذاشته و وارد مجموعه شوید تا ببینید درون این سازه عجیب‌وغریب و چشم‌نواز چه خبر است. ساعات کار مجتمع از 11 تا 18 است.

آرامگاه فاطمه صغری در باکو

Bibiheybat

یک سفر زیارتی به آرامگاه خواهر امام رضا (ع) اما نه در شهر قم، بلکه در باکو حتما شمارا متعجب می‌کند! فاطمه صغری خواهر دیگر امام رضا است که پس از وفات خواهرش حضرت معصومه (س) و برادرش امام رضا (ع) از شر آزار و اذیت خلیفه در امان نمی‌ماند. به همین خاطر به باکو مهاجرت می‌کند. امروز مقبره او در باکو بر تپه‌ای مشرف‌به دریای خزر است. وقتی در قرن هفتم، شیروان شاه دستور می‌دهد تا بر مقبره فاطمه صغری مسجدی بنا شود، مسجد بی‌بی هیبت در دل منظره‌ای رویایی با معماری شگفت‌انگیزی ساخته می‌شود.
تماشای این مسجد در دل محل زیبایی که برای ساختش در نظر گرفته‌شده به‌اندازه‌ای دل‌انگیز است که بزرگانی چون الکساندر دوما در سفرنامه‌هایشان از آن یاد می‌کنند. در ساخت مسجد بی‌بی هیبت آن انواع هنرها و صنایع اسلامی به کار می‌رود. طوری که ازلحاظ معماری تبدیل به یکی از بناهای درخور توجه شهر باکو است.
رویدادهایی که بعدها رخ می‌دهد باعث نابودی تاسف‌آور این بنای بی‌نظیر می‌شود تا حدی که روی مقبره نیز آسفالت می‌ریزند. حتما می‌توانید حدس بزنید که این نابودی کار کسی نیست جز استالین! در سال ۱۹۳۶ این مقبره زیبا جزو اولین مکان‌هایی است که توسط کمونیست‌های شوروی با خاک یکسان می‌شود! بااین‌حال مردمی را می‌بینید که به نشانه احترام به مقبره سال‌ها از آن نقطه عبور نمی‌کنند و منتظر می‌مانند تا سال‌های سیاه به پایان برسد که بالاخره می‌رسد!
استقلال آذربایجان برمی‌گردد و دوباره همان مردم را می‌بینید که مقبره را می‌سازند. به دستور رییس جمهور وقت (۱۹۹۷)، این مسجد بی‌نظیر توسط معمار معروف آذربایجانی، سنان سلطانوف ساخته می‌شود و به‌اندازه مسجد پیشین زیبا و رویایی است.
ویژگی بارز معماری مسجد جدید بی‌بی هیبت معماری به سبک شیروانی است. این مسجد نمونه‌ای کلاسیک از این سبک است. افراد بومی این منطقه، این مسجد را بانام مسجد حضرت فاطمه زهرا می‌شناسند.
سه گنبد و دو مناره‌ی مسجد از دور به زیبایی در برابر دیدگانتان خودنمایی می‌کنند. اگر نزدیک بیایید آینه‌کاری‌های سبز و فیروزه‌ای و کتیبه‌های طلاکاری شده قرآن بر روی گنبد شمارا شگفت‌زده می‌کنند. روی کتیبه‌های سنگی مقبره می‌توانید حکاکی ارزشمندی را بخوانید که نشان از مقدس بودن خاندان بانو است‌: «اینجا یکی از فرزندان محمد پیامبر دفن شده است».
بازدید از مسجد بی‌بی هیبت رایگان است و تمام افراد علاقه‌مند به بازدید از جاذبه‌های مذهبی می‌توانند با پوشش مناسب از این مسجد به‌یادماندنی دیدن کنند. مسجد بی‌بی هیبت در جنوب شهر باکو واقع‌شده است. شما می‌توانید با اتوبوس‌های شماره 120،125،205 در ایستگاه Bibiheybat Mosque پیاده شوید و با کمتر از چند دقیقه پیاده‌روی به این مسجد برسید.

ونیز کوچک باکو

excursion in Little Venice Baku

ونیز کوچک باکو دریکی از محبوب‌ترین مناطق توریستی شهر و در بلوار باکو جای دارد و فاصله‌اش تا موزه فرش بسیار کم است. دهه‌های 1950 و 1960 بود که کافه میرواری (Mirvari)، سینما بهار و چند مکان تفریحی دیگر در بلوار باکو ساخته شدند. ونیز کوچک هم در همین زمان‌ها و به‌طور دقیق‌تر، در سال 1960 برپا شد تا بر جنبه‌های تفریحی بلوار باکو بیش‌ازپیش بیفزاید. این منطقه 10 هزار مترمربع مساحت دارد و در محوطه‌اش کانال‌های آبی مصنوعی زیادی به چشم می‌خورد که همان حال‌وهوای ونیز در ایتالیا را تداعی می‌کنند.
در این منطقه، علاوه بر کانال‌های آب دو رستوران نیز وجود دارد که یکی غذاهای غربی و دیگری غذاهای شرقی را تدارک می‌بیند. قایق‌هایی هم که در ونیز کوچک قرار گرفته‌اند، شبیه قایق‌های باریک و درازی به نام گوندولا هستند که در ونیزِ ایتالیا استفاده می‌شوند و بر جذابیت این مکان افزوده‌اند. یکی از مناظر زیبای ونیز کوچک برج‌های فیرمونت هستند که با درخشش خود لذت گشت با قایق را برایتان چندین برابر می‌کند.
ونیز کوچک باکو در منطقه Sabayil باکو و در نزدیکی دریای کاسپین قرار دارد. دسترسی به این جاذبه بسیار ساده است و می‌توانید از وسایل حمل‌ونقل عمومی مانند مترو، اتوبوس، تاکسی‌های عمومی شهر و یا تاکسی‌های آنلاین استفاده کنید. شما می‌توانید با متروی Red line در ایستگاه ایچری شهر پیاده شوید و با 15 دقیقه پیاده‌روی به این جاذبه برسید.

برج مایدن باکو

legend of love in Baku Maiden Tower

یک افسانه‌ی آذربایجانی از عشقی متفاوت روایت می‌کند. در این افسانه یک پدر که حکمران ثروتمندی است عاشق دختر خود می‌شود و از او تقاضای ازدواج می‌کند. دختر که ترس از گناه او را فراگرفته و از طرفی نمی‌تواند از دستور پدر سرپیچی کند، به پدر پیشنهاد ساخت برجی را می‌دهد تا در مدت ساخت برج بتواند تمام جوانب را بسنجد و تصمیم خود را بگیرد. بعد از اتمام برج، دختر راحت‌ترین تصمیم را می‌گیرد، به بالای برج رفته و خودش را به پایین پرت می‌کند.
اگر کنجکاو شده‌اید تا این برج پر افسانه را از نزدیک ببینید باید به‌طرف باکو حرکت کنید. در این شهر به دنبال برجی بانام مایدن باشید. این نام در گویش آذری «گیز قلعسی» هم تلفظ می‌شود، یعنی «قلعه دختر». در بخش تاریخی شهر باکو این برج افسانه‌ای را می‌بینید که شمایلی مخروطی دارد و آجرهای منظمش که تا آسمان بالا رفته‌اند تنها زینت آن هستند.
داستان بنا شدن این برج منحوس به قرن‌های 9 تا 15 میلادی برمی‌گردد. این برج، شانس این را داشت که در سال 2001 در فهرست میراث جهانی یونسکو به‌عنوان دارایی‌های فرهنگی رده سوم ثبت شود. این بنا یکی از نشانه‌های ملی کشور آذربایجان است و به همین خاطر بر روی اوراق بهادار ارز و سربرگ رسمی (حک یا چاپ) برجسته شده‌ی آن را خواهی دید. ارتفاع 29 متری این سازه از هر قسمت از منطقه در چشم شما برپا می‌کند.
برج مایدن، سناریوی رقص ورزشی-هنری آذربایجانی با درجه جهانی است که توسط افراسیاب بدل بیلی در سال 1940 تولید و در سال 1999 اصلاح شد. این موزه علاوه بر خلق افسانه و ایده‌های نو برای سناریوی رقص ورزشی-هنری در دل خود موزه‌ای را به نمایش گذاشته که تماشای آن داستان تاریخ تحول شهر باکو را برایتان روایت می‌کند. اگر خوش‌شانس باشید و در جشنواره‌ی شب نوروزی به این محیط برسید روی برج منقل آتشی را می‌بینید که تاریکی را می‌شکند و بی‌وقفه شعله‌هایش را در شب می‌رقصاند.
می‌توان با تورهای گشت شهری از این جاذبه دیدن کرد. بلیت این برج را می‌توان به‌صورت حضوری در محل، خریداری کرد. برای دانش‌آموزان و دانشجویان با ارائه کارت می‌توان از تخفیف 50 درصدی بهره‌مند شد. این مکان مناسب خانواده‌ها است.
مدت پیشنهادی برای بازدید این برج بین 1 تا 2 ساعت است. بسته به زمان‌های آزاد و برنامه‌ریزی سفر گردشگران، در هر ساعتی از روز می‌توان از این قلعه بازدید کرد. البته تماشای غروب آفتاب از بالای این قلعه چشم‌انداز زیبایی دارد.

خیابان نظامی

یکی از محبوب‌ترین خیابان‌های شهر باکو و از جاهای دیدنی باکو برای گردشگران خیابان نظامی است. این خیابان که یادبودی از حکیم نظامی گنجوی است از قدیمی‌ترین خیابان‌های شهر باکو نیز محسوب می‌شود که با طول 3.5 کیلومتر شرق را به غرب این شهر متصل کرده است.
در دو طرف این خیابان شاهد فروشگاه‌ها، رستوران‌ها، کافه‌ها و مراکز خرید بسیاری خواهید بود که از معروف‌ترین برندهای بین‌المللی تا فروشگاه محلی و صنایع‌دستی را شامل می‌شوند. همچنین در این خیابان سفارت کشور‌های آلمان، نروژ، هلند، اتریش و قرار دارند.
معماری این خیابان شامل ساخت‌وسازها و مدل‌های مختلف است که در کل در سه مرحله انجام‌شده است. این سه مرحله در اوایل قرن بیستم، بین دهه‌های ۵۰ تا ۷۰ میلادی و معماری مدرن هستند. در مرحله‌ی اول، از سبک‌های معماری نئورونسانس، معماری نئوگوتیک، باروک و نئوکلاسیسیسم استفاده‌شده است. سبک دوم از توسعه‌ی معماری به معماری امپراتوری یا امپراتوری استالین شهرت دارد و در آخر سبک معماری مدرن است که در ساخت آن‌ها از بتن الیافی، سنگ مرمر و سنگ خارا استفاده‌شده است. اگر قصد خرید پوشاک دارید به نزدیکی میدان فواره بروید که عموما فروشگاه‌های پوشاک برای تمام سنین و مناسبت‌های مختلف وجود دارد.
این خیابان در مرکز شهر و در نزدیکی شهر قدیمی باکو قرار دارد و شما می‌توانید به‌راحتی و با مترو به این خیابان برسید. ازآنجایی‌که طول این خیابان زیاد است و دارای فروشگاه‌های زیادی است پس بهتر است کفش‌های راحتی خود را پا کنید تا پیاده‌روی در طول این خیابان شمارا اذیت نکند. این خیابان را می‌توان بهشت زنان و کسانی که علاقه شدید به خرید دارند دانست؛ اما غذا و نوشیدنی و سر زدن به مراکز خرید لاکچری و زیبا می‌تواند برای همه هیجان‌انگیز باشد. ایستگاه‌های متروی ساحیل (Sahil) و می ۲۸ نزدیک‌ترین ایستگاه‌ها به این خیابان هستند. این ایستگاه‌ها در شمال خیابان نظامی قرار دارند.

نوشته های مشابه
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز