قدیمیترین کشورهای جهان کدامند؟
- ...
- ...
- تعداد کلمات
همیشه از اولینها صحبت کردهایم. این بار میخواهیم از قدیمیترین کشورهای جهان سخن بگوییم. سالهای زیادی کشورهای مختلف در جهان بر سر این موضوع با یکدیگر اختلاف داشتند. اما نه اختلاف بر سر اینکه قدیمیترین در جهان هستند، بلکه بحث در مورد قدمت خویش داشتند. نظر شما چیست؟
از زمان پیدایش جهان، قرنها میگذرد. در طی این زمان تمدنهای زیادی بوجود آمده و بعد از مدتی به پایان رسیدهاند. گاه از این تمدنها شواهد بسیاری برجای ماند و گاه جز مخروبهها و ویرانهها چیزی برجای نمانده است. شاید نتوان با قاطیعت گفت کدامین تمدن قدیمیترین است، با اینحال در ادامه این مقاله با یومگ همراه باشید تا با برخی از قدیمیترین کشورهای جهان بیشتر آشنا شوید. شاید مقصد بعدی شما برای سفر، یکی از همین قدیمیترین کشورهای جهان باشد.
لیست 11 مورد از قدیمیترین کشورهای جهان که در ادامه میخوانید:
- ایران؛ طولانیترین تاریخ تمدن جهان
- یونان و معرفی کلمه باستان به جهانیان
- چین؛ بزرگترین گهواره تمدن بشر
- مصر؛ دومین سیستم نوشتاری جهان
- هندوستان و تمدن ودایی
- ژاپن؛ مدعی سرسخت لیست قدیمیترین کشورهای جهان
- پرتغال؛ عصر اکتشاف
- اتیوپی؛ تنها کشور آفریقایی مستقل
- فرانسه؛ از شارلمان تا شاه کلوویس
- ارمنستان و دینی به نام مسیحیت
- سانمارینو و قصههای مارینوس
ایران؛ طولانیترین تاریخ تمدن جهان
ایران که در گذشته پرشیا نام داشته، دست به دست حاکمان و امپراطوریهای متفاوت گشته است تا به ایران امروزی تبدیل شده است. تاریخ پیدایش اولین تمدن در ایران به 4000 سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد، بعد از مهاجرت آریاییها به ایران مادها بر آن حکومت کردهاند. هخامنشیان، ساسانیان و اشکانیان از دیگر تمدنهای باستانی بودند که بر ایران حکومت کردهاند.
ایران کشوری است که همیشه نام خود را در میان قدیمیترینها در جهان دارد. شاید بتوان این قدمت را در ابزارهای سنگی که از دوران پارینهسنگی برجای مانده، مشاهده کرد. دوره کهن، میانی و نوین سه دوره مهم در پارینهسنگی به شمار میروند. امپراطوری بزرگ پارس، 550 سال قبل از میلاد مسیح ایجاد شده که به نسبت سایر کشورهای قدیمی در جهان عمر کهنتری دارد.
امپراطوری هخامنشی که بزرگترین امپراطوری در تاریخ باستان بوده، از سال 550 تا سال 330 پیش از میلاد بر ایران حکمرانی کرده است. ایران که دارای تمدن و فرهنگی با قدمتی بسیار طولانی در جهان است سازههای باستانی زیادی را در خود جای داده است. شهر سوخته سیستان با قدمتی 5000 ساله و تخت جمشید با قدمتی 2500 ساله از نمونههای قدیمی سازههای باستانی در ایران هستند که قدمت طولانی کشورمان را تایید میکنند.
یونان و معرفی کلمه باستان به جهانیان
زمانیکه نام قدیمیترین کشورهای جهان به گوشتان میرسد، یونان از آن کشورهایی است که در ذهنتان جرقه خواهد زد. جالب است بدانید که بر خلاف این باور، این کشور قدیمیتر از ایران ما نیست! با اینحال اولین تمدنها در یونان به 2300 سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد. بازیهای المپیک و نبرد ماراتن، مکانهای دیدنی همچون آکروپولیس و معبد دلفی همه از رویدادها و بناهایی است که از یونان باستان به یادگار مانده و معرف تمدن کهن آن هستند.یونان از آن تمدنهای قدیمی در جهان است که پایههای تمدن مدرن غربی نیز در آن ایجاد شده و شهر آتن، اولین شکل دموکراسی در جهان به شمار میرود. یونانیها حرف اول را در علم، فناوری، هنر وادبیات، قانونگذاری و سیاست میزنند.
چین؛ بزرگترین گهواره تمدن بشر
چین شاید قدیمیترین نباشد، اما مهمترین تمدن بزرگ جهان است. در حقیقت، چین از کشورهای با قدمت طولانی در قاره آسیا است. دره یانگتسه که تاریخ آن مربوط به 5000 سال قبل از میلاد است جایگاه نخستین مردمانی است که در این دره مشغول کشاورزی بوده و به آبادانی آن همت گماردهاند. همچنین این افراد برنجکاری را نیز در چین و بعدها در سراسر جهان توسعه دادهاند.
روستای بانپو، از یانگتسه نیز قدیمیتر است، این روستا که 6000 سال قدمت دارد در قرن بیستم توسط باستانشناسان کشف شده است. سلسه شانگ، از دیگر سلسههای قدیمی در چین است که نظام نوشتاری را ابداع و تفکر کنفسیوس را پایهگذاری کرده و آن را گسترش داده است. دیوار چین و سربازهای سفالی، از جاذبههای باستانی چین هستند که نشان از تمدن دیرینه این کشور دارند.
مصر؛ دومین سیستم نوشتاری جهان
اگرچه مصر امروزی با مصر باستان شباهتهای بسیاری دارد، با اینحال فرهنگ آن به هزاره 6 قبل از میلاد باز میگردد. هیروگلیف؛ خطی شناخته شده در جهان است که دومین سیستم نوشتاری قدیمی در دنیا محسوب میشود و ریشه آن به مصر باستان باز میگردد.
کشور مصر، سالیان متمادی امپراطوریهای مختلفی را به خود دیده است؛ از امپراطوری پارس گرفته تا امپراطوری عثمانی و در نهایت در قرن 10 میلادی که توسط اعراب فتح و به کشوری مسلماننشین تبدیل شد. ناگفته نماند که عمر اولین پادشاهی در مصر، به هزاره چهارم قبل از میلاد میرسد. مصر و یونان از آن کشورهایی هستند که قدمتی طولانی دارند؛ اگرچه مصر یکی از قدیمیترین و مرموزترین تمدنها را در جهان محسوب میشود. اهرام مصر از سازههای معروف در این کشور به شمار میروند که معماری عجیبوغریب آن خود گواهی بر این تاریخ کهن و قدمت طولانی این سرزمین است.
هندوستان و تمدن ودایی
نالاندا از سازههای باستانی و قدیمی در هند است که 700 سال پیش از میلاد مسیح ساخته شده است. جاذبهای که به خوبی قدمت این کشور را آشکار میسازد. آغاز شکلگیری تمدن هندوها که از اولین تمدنهای شهرنشینی در جهان است، به دوره ودایی باز میگردد. دلیل نامگذاری این دوره از تاریخ به متون ودایی مربوط میشود که ریشه در سانسکریت دارد و فرهنگ ودایی را شکل داده است. تمدن ودایی؛ پایههای هندوئیسم را در این کشور بوجود آورده است که امروزه نیز در سرزمین هندوستان دیده میشود.هندوستان در سال 1974 توانست خود را از امپراطوری انگلیس برهاند و به استقلال برسد. در واقع این سال شروعی برای هندوستان امروزی به شمار میرود.
ژاپن؛ مدعی سرسخت لیست قدیمیترین کشورهای جهان
ژاپن یکی دیگر از کشورهای قدیمی در جهان است که در سال 660 بهوسیله امپراطور جیمو تشکیل شده است. این کشور یکی از مدعیان سرسخت لیست قدیمیترین کشورهای جهان به شمار میرود و خود را جزو تمدنهای باستانی جهان میداند. معبد سنسوجی، از معابد ژاپن است که قدمتی طولانی دارد.
پرتغال؛ عصر اکتشاف
با توجه به تاریخ پیدایش این کشور شاید نتوان آن را جزو قدیمیترین کشورهای جهان دانست. اما با توجه به مرزهای استواری که پرتغال داشته است میتوان آن را در این لیست قرار داد. اگرچه پرتغال، نسبت به دیگر کشورهای قدیمی در جهان از قدمت کمتری برخوردار است، اما این کشور قدیمیترین ملت در اروپا را دارد. لیسبون؛ پایتخت پرتغال است و نسبت به رم قدمت طولانی تری دارد. یکی دیگر از دستاوردهای پرتغال؛ پیشرو بودن این کشور در عصر اکتشاف است و شاید به همین دلیل است که خود را در لیست قدیمی ترین کشورهای جهان قرار میدهد.
اتیوپی؛ تنها کشور آفریقایی مستقل
قطعات اسکلتی کشفشده در اتیوپی که به میلیونها سال قبل باز میگردد نشان از وجود زندگی انسانهای نخستین در این کشور دارد. کشور اتیوپی از کشورهای باستانی جهان شناخته شده است و بسیاری از باستانشناسان این باور را تایید میکنند. اتیوپی دارای مذهبها و نژادهای متفاوتی است و تنها کشوری است که در هیچ زمان مستعمره هیچیک از کشورهای اروپایی نبوده است.
فرانسه؛ از شارلمان تا شاه کلوویس
فرانسه؛ نسبت به سایر کشورهای لیست قدیمیترین کشورهای جهان، قدمت کمتری دارد، با اینحال اشرافزادگان در این کشور همیشه از اعضای اصلی برای سلطنت در فرانسه بودهاند. از تقسیم امپراطوری شارلمان گرفته تا برتخت نشستن شاه کلوویس؛ همه نشانی از قدمت نه چندان طولانی فرانسه دارند. گرچه خود این کشور مدعی است که باید در لیست قدیمیترین کشورهای جهان جای داده شود.
ارمنستان و دینی به نام مسیحیت
ارمنیها؛ نزدیک به 2600 سال است که مالک کشورشان هستند. آنها نخستین حکومت در دنیا بودهاند که در سال 301 میلادی رسما مسیحیت را به عنوان دین حکومتی برای خود برگزیدند. فلات ارمنستان؛ در میان قدیمیترین کشورهای جهان جایگاه ویژهای دارد و سه مرحله عصر حجر؛ شامل پارینه سنگی، میان سنگی و عصر سنگ به خوبی در آن دیده میشود.
این کشور از ۲۷۰۰ سال پیش تا به امروز تحت حاکمیت و تصرف امپراطوریهای ایرانی، اسکندر، روم، بیزانس، خلافت اسلامی اعراب، مغولها، تاتارها، عثمانیها و روسها بوده است. این کشور مدتی هم جزو ایران بوده و فرهنگ آن از ایرانیها تاثیر پذیرفته است. حتی ساکنان این سرزمین زرتشتی بودهاند اما ارمنیها اولین مردمانی بودند که مسیحیت را به عنوان دین رسمی خود پذیرفتهاند.
سانمارینو و قصههای مارینوس
از دیدن این خرده دولت در میان کشورهای قدیمی جهان تعجب نکنید! سانمارینو یکی دیگر از کشورهای قدیمی در جهان است که در سال 301 بعد از میلاد بوجود آمده است. سنمارینو، سومین کشور کوچک اروپایی است و داستان پیدایش آن مربوط به یک سنگتراش به نام مارینوس است. مارینوس که زمانی در کرواسی سکنی گزیده بود، به خاطر عقاید مذهبی مورد تعقیب و آزار و اذیت قرار میگیرد. بنابراین او به سان مارینو میرود و در آن مکان یک جمهوری جدید را تاسیس میکند.