کاخ بیلربی استانبول
- ...
- ...
- تعداد کلمات
کاخ بیلربیی استانبول قصری باشکوه از دوره عثمانی است. این عمارت فوقالعاده در بخش آسیایی استانبول، هرساله پذیرایی گردشگران زیادی از سراسر دنیاست. پادشاهان دوره عثمانی از این کاخ بهعنوان اقامتگاه تابستانی استفاده میکردند. تمام اطلاعات تاریخی و جزئیات کاخ بیلربیی استانبول را، در این مطلب از مجله گردشگری یومگ دنبال کنید.
کاخ بیلربیی یکی از جاهای دیدنی بخش آسیایی استانبول است و در ساحل آسیایی تنگه بسفر قرار دارد. کاخ بیلربیی یکی از جاذبههای تاریخی و باستانی کشور ترکیه بهشمار میآید و قدمت آن به دوران امپراتوری عثمانی برمیگردد. پادشاهان و سلاطین عثمانی در فصلهای گرم سال در این قصر باشکوه اقامت داشتند و هر گوشه از این کاخ مجلل، ثروت سلاطین آن دوران را به نمایش میگذارد. اگر در سفر استانبول به بازدید کاخ بیلربی بروید، باغی مملو از درختان مختلف و منظرهای عالی از دریای نیلگون مرمره را میبینید که در کنار شکوه و زیبایی خیرهکننده کاخ بیلربی، تصویری فراموشنشدنی را در ذهنتان میسازند. این کاخ با حالوهوای اصیل حاکمان عثمانی، معماری و طراحی داخلی بسیار فوقالعادهای دارد. در بازدید از کاخ بیلربی زندگی پرزرقوبرق مردمی را میبینید که روزگاری در احاطه تجملات و با آزادی اندک زندگی میکردند؛ مانند همه قصرنشینهای مشرقزمین. در این مطلب از مجله گردشگری یومگ به سراغ کاخ بیلربیی استانبول میرویم تا این قصر فوقالعاده زیبا را به شما عزیزان معرفی کنیم.
فهرستی از آنچه درباره کاخ بیلربیی استانبول میخوانید:
- آدرس کاخ بیلربیی استانبول
- مسیر دسترسی به کاخ بیلربیی
- ساعت بازدید و هزینه ورودی کاخ بیلربیی استانبول
- تاریخچه کاخ بیلربیی استانبول
- معماری کاخ بیلربیی استانبول
آدرس کاخ بیلربیی استانبول
- ترکیه، استانبول، محله اسکودار، خیابان عبدالله آقا، کاخ بیلربیی استانبول
مسیر دسترسی به کاخ بیلربیی
اگر در بخش اروپایی استانبول هستید، با استفاده از کشتیهای مسافربری از بشیکتاش، امینونو و کاراکوی به اسکودار رفته و از آنجا سوار اتوبوس شوید. خطوط اتوبوس 15B ،12H ،15KC ،14M ،15E در ایستگاه اتوبوس بیلربیی توقف دارند.
ساعت بازدید و هزینه ورودی کاخ بیلربیی استانبول
همهروزه بهجز دوشنبهها از ساعت ۱۰ صبح الی ۶ بعد از ظهر میتوانید از کاخ بیلربیی استانبول دیدن کنید. این کاخ در روزهای دوشنبه تعطیل است. برای بازدید از کاخ باید به ازای هر نفر ۶۰ لیر بپردازید.
تاریخچه کاخ بیلربیی استانبول
بیلربیی در زبان ترکی به معنی «ارباب اربابان» یا «سرور سروران» است. کاخ بیلربیی (به ترکی استانبولی: Beylerbeyi Sarayı) و محوطه اطراف آن، در گذشته به باغ صلیب هم مشهور بود. در دوره بیزانس سازههای مختلفی در این مکان ساخته شد همانطور که اکثر پادشاهان دوره بیزانس خانههای روستایی و سازههای زیادی را در املاک امپراتوری خود میساختند. در قرن نوزدهم و در سال ۱۸۲۹ نیز به دستور سلطان عبدالعزیز (سیودومین امپراتور عثمانی) قصری چوبی در کنار آب ساخته شد. وی از این عمارت بهعنوان اقامتگاه تابستانی و مقصدی تفریحی استفاده میکرد. علاوهبراین کاخ بیلربیی محل نشست با مسئولان رده بالای دیگر کشورها بود. مهمانان خارجی دربار که برای ملاقات امپراتوری عثمانی در این کاخ اسکان داشتند؛ شاهزاده صربستان، نیکولاس پادشاه مونتنگرو، امپراتور جوزف اتریش-مجارستان، ناصرالدین شاه ایران، شاهزاده اسکار سوئد و امپراتور اوژنی فرانسه تعدادی از مهمانهای کاخ بیلربیی بودهاند.
پس از گذشت سالها و به دلیل آتشسوزی بزرگ در این ساختمان، عمارت مجدد بازسازی شد و مرمت گردید. جالب است بدانید در زمان ساخت این عمارت یک در به سمت دریا برای ورود به قصر در نظر گرفته شد؛ بهگونهای که افراد با استفاده از قایق میتوانستند وارد کاخ شوند. گفتنیست که امروز امکان استفاده از این دروازه وجود ندارد.
معماری کاخ بیلربیی استانبول
در معماری کاخ بیلربیی استانبول سبکهای غربی و شرقی درهمآمیخته است. این کاخ ویژگی خانههای ترک را از نظر پلان نمایان میکند. کاخ بیلربیی پلانی مستطیل شکل دارد و ضلع بلند آن رو به تنگه بسفر است. علاوه بر پلان قصر، همهچیز در اقامتگاه تابستانی سلسله عثمانی متقارن بوده و ظاهری کاملاً اروپایی دارد. «هاگوپ بالیان» و «سرکیس والیان» معماران مشهور ارمنی، نمای بیرونی کاخ را با سنگهای مرمر سفید طراحی و پیادهسازی کردهاند. دیوارهای داخلی نیز از آجر و کف عمارت از چوب ساخته شده است.
معرفی فضاهای داخلی کاخ بیلربیی
کاخ باشکوه بیلربیی استانبول با داشتن ۲۴ اتاق، ۶ تالار و یک حمام، عمارتی ییلاقی و زیباست. این کاخ دو بخش اصلی دارد: بخش مردانه (Selamlik) و بخش زنانه (Harem) که هر کدام ورودی جداگانه دارند. بخش آقایان را برای امور مالیاتی استفاده میکردند که ظاهری بسیار آراسته داشت. قسمت حرمسرا نیز با تزییناتی ساده مختص تجمع خانمها بود. دفتر کار وزیران هم در بخش شرقی کاخ بیلربیی قرار داشت که همه امروز به همان شکل قابل بازدیدند.
قسمت اعظم کفپوشهای کاخ را با حصیرهایی مخصوص پوشاندند که از مصر آورده بودند. پس از ورود به فضای داخلی کاخ، ساعتهای فرانسوی، لوسترهای کریستالی بوهمیایی، و گلدانهای چینی عتیقه را مشاهده میکنید. در یکی از سالنهای پذیرایی یک حوض و آبنمایی زیبا قرار دارد که احتمالا توجهتان را جلب خواهد کرد. وجود حوضچه و آب روان، یکی از ویژگیهای بارز قصرهای عثمانی است. در این قسمت از کاخ میتوانید از شنیدن صدای دلپذیر آب و خنکی هوا لذت ببرید.
معرفی فضای بیرونی کاخ بیلربیی
اطراف کاخ بیلربیی استانبول، در کنار اسکله دو کیوسک دریایی کوچک را میبینید. سلاطین معمولاً برای صرف چای یا قهوه و تماشای کشتیهای دریایی به آنجا میرفتند. در پشت کاخ هم تونلی قدیمی و یک باغ پلکانی کوچک با دو آلاچیق را مشاهده میکنید که در عین سادگی جذاب و دیدنی هستند. وجود انواع درختان، مجسمههای زیبا، گیاهان کمیاب و گلهای رنگارنگ مگنولیا فضای اطراف کاخ بیلربیی را رویایی و دلنشین کردهاند.
نقشونگارهایی که در هیچ کجا ندیدهاید!
یکی از بارزترین جزئیات دکوراسیون کاخ بیلربیی استانبول، تزیینات سقف و کتیبههای عربیست. علاوهبراین روی دیوارها نیز نقاشیهای رنگ روغن بسیار زیبایی را میبینید. سلطان عبدالعزیز علاقه و استعداد زیادی در نقاشی داشت. به همین منظور شخصاً نقاشان زبردست اروپایی را برای خوشنویسی و نقاشی به کاخ بیلربیی آورد. اکثر طرحهای بهکاررفته در این کاخ از الگوهای سبک شرقی و طبیعت الهام گرفته شدهاند.
غرفههایی زیبای کاخ بیلربیی را از دست ندهید
در کاخ بیلربیی جدا از ساختمان اصلی، مکانها یا اصطلاحاً غرفههایی برای اهداف خاص ساخته شدهاند. کوشک زرد، اصطبلهای انبار، کوشکهای مرمری و آلاچیقهای دریایی از مهمترین غرفههای کاخ بیلربیی هستند. در ادامه درباره زیباترین غرفههای کاخ بیشتر میخوانید.
آلاچیق زرد گوشهای آرام در کاخ بیلربیی
در کاخ بیلربیی غرفهای با نمای سنگهای زرد روشن به چشم میخورد. این غرفه نزدیک به غرفه مرمره و در سمت چپ استخر بزرگ قرار گرفته است. آلاچیقی زیبا در گوشهای دنج که میتوان ساعتها در آنجا استراحت کرد. فضای داخلی این غرفه را با تزیینات سقفی قلمکاری تزئین کردهاند.
به اصطبل سلطنتی سری بزنید
یکی از غرفههای بهجامانده از دوره سلطنت سلطان محمود دوم اصطبل انبار است. این اصطبل معروف به اصطبل سلطنتی، بالاتر از آلاچیق مرمر قرار دارد. این غرفه شامل ۲۰ محفظه در دو طرف اصطبل بوده که اسبها را آنجا میگذاشتند. روی سقفها تصاویری از حمله شکارچیان به حیوانات نقاشی شده است. چلچراغهای آن هم بر اساس فرم سر و چشمه اسب طراحی و ساخته شدهاند.
اتاق والده سلطان با نمایی رو به دریا
یکی از این غرفههای زیبای کاخ بیلربی متعلق به مادر سلطان است. اتاق والده سلطان موازی با دریا و در بخش غربی امارت قرار دارد.
اقامتگاه شکاری
اقامتگاه شکاری سلطان محمود دوم در پشت استخر بزرگ کاخ بیلربیی قرار گرفته است. این اقامتگاه با نمایی از سنگ مرمر ظاهری ساده دارد. سنگ مرمر بهکاررفته در این غرفه از ورود گرمای تابستان جلوگیری میکند. داخل این آلاچیق، استخر و تعدادی آبنما را میبینید. حوضی بیضیشکل در تالار بزرگ، به وسیله ناودانی به فوارههای طلاکاریشده در دو دیوار کناری متصل است. نقاشیهای شکار روی دیوارهای داخلی، جلوه خاص اقامتگاه شکاری را دوچندان کردهاند.
سخن پایانی این است که:
کاخ بیلربیی استانبول با باغهای زیبایش از لحاظ تاریخی ارزش بالایی دارد. این باغ در مساحتی به وسعت ۷۰ هزار مترمربع گردشگران زیادی را از سراسر دنیا بهسوی خود جذب میکند. اتاق اصلی سلطان با تزیینات مجلل، فرشهای نفیس و چشماندازی بینظیر به تنگه بسفر پرطرفدارترین بخش این کاخ است. بهترین زمان برای دیدن از این جاذبه دیدنی استانبول فصل تابستان است. فضای دلانگیز باغ با آب و هوای بینظیر و گلهای رنگارنگش در فصل تابستان بسیار شگفتانگیز است. خوشبختانه کاخ بیلربیی، فاصله کمی با سایر مکانهای دیدنی استانبول دارد. برای صرفهجویی در زمان میتوانید در یک روز علاوهبر کاخ بیلربیی از دیگر جاذبههای گردشگری استانبول دیدن کنید.