دیدنی های بغداد؛ بین النهرین را سیاحت کن
- ...
- ...
- تعداد کلمات
دیدنیهای بغداد (بینالنهرین) را میخواهی بشناسی؛ ابتدا باید بدانی که سرزمین بینالنهرین که بغداد هم در آن قرار دارد؛ خواستگاه مهمترین تمدن بشری است که با نام تمدن بینالنهرین شناخته میشود.
شهر بغداد در خاورمیانه و جهان عرب از نظر تاریخ و فرهنگ جایگاه والایی دارد و عراق کشوری است با قدمتی چندین و چندساله که باعث شده این شهر جاذبههای بیشماری را در خود داشته باشد. بنیان شهر بغداد هم در دوره عباسیان گذارده شد و بهعنوان پایتخت خلفای عباسی منتخب گردید و علاوه بر آن برای شیعیان نیز شهری مهم است به خاطر آرامگاه امامان شیعه که در شهرهای این کشور قرار دارد. اگر روزهای پرالتهابی نباشد میتوانید در بغداد زیبا بگردید و چندین و چند روز را به تماشای دیدنیهای پایتخت کشور عراق اختصاص دهید. بعد از خواندن مطلب زیر و آشنایی با جاذبههای بغداد، برنامه سفر را بچینید و با خرید بلیط هواپیما از یوتراوز به فرودگاه بغداد بروید و ماجراجویی را آغاز کنید!
در ادامه میخوانید:
- حرم کاظمین؛ آرامگاه امام موسی کاظم (ع)
- طاق کسری یا ایوان مداین
- موزه ملی عراق یا موزه بغداد
- نصب الشهید؛ یادواره شهدای جنگ
- مسجد الرحمن؛ مسجدی با گنبد نیمه تمام
- کاخ فاو؛ یا کاخ آبی
- مسجد امالقری؛ مسجدی با منارههای به شکل موشک
- مسجد براثا؛ مسجد شیعیان
- رود دجله؛ جاذبه طبیعی شهر بغداد
- کلیسای لاتین و کلیسای ارتدکس ارامنه
- آرامگاه خواجهنصیرالدین طوسی
- آرامگاه شیخ مفید؛ عالم برجستهی شیعه
- آرامگاه سید رضی؛ عالم اسلام در قرن چهارم
حرم کاظمین؛ آرامگاه امام موسی کاظم (ع)
بغداد آرامگاه امام موسی کاظم، امام هفتم شیعیان و امام جواد، امام نهم شیعیان است. هرساله عدهی زیادی برای زیارت این امامان به بغداد و در اصل به کاظمین میآیند. کاظمین درگذشته شهری جدا بوده اما امروز به بغداد مرتبط است.
به حرم که نزدیک میشوی دو گنبد طلایی را میبینی که هرکدام برای یکی از امامان است. وارد حرم که میشوی میتوانی در آن آثار معماری دوران صفوی را ببینی. ایوانها، کاشیکاریها، معرقها و آیینهکاریها همه یادآور معماری دوران صفوی است .
طاق کسری یا ایوان مداین
35 کیلومتر که از شهر بغداد فاصله میگیری میتوانی به بزرگترین طاق دوران معماری باستان برسی؛ طاق کسری یا ایوان مداین. در زمان ساسانیان این بخش از جغرافیا به نام بینالنهرین شناخته میشد و متعلق به ایرانزمین بود. شاپور اول دستور ساخت این بنای بزرگ را داد با 37 متر ارتفاع 50 متر عرض. اکنون آثار کمی از این بنای عظیم باقیمانده آنهم به خاطر اینکه در تاریخ خود دستخوش فراز و نشیبهای فراوان بوده است؛ از حملهی اعراب تا ضربات تانک و نفربر؛ اما به هر شکلی امروز استوار ایستاده تا تاریخ پر ابهتش را برای مردمان زمانه روایت کند.
موزه ملی عراق یا موزه بغداد
شاید بتوان بهترین آثار بهدستآمده از تمدن بینالنهرین را در یکجا پیدا کرد؛ موزهی ملی عراق. کسی که این موزه را ساخت یک جهانگرد بریتانیایی به نام گرترود بل بود. او به راز ارزش بالای آثار باستانی بینالنهرین پی برد و مکانی را بنا کرد تا بتواند این گنجینههای ارزشمند را در خود حفظ کند. با اینکه در خلال جنگ عراق تعداد زیادی از آثار موزه به تاراج رفت بااینحال هنوز هم موزهی بغداد آثار ارزشمندی در خود دارد و همچنان آثاری که از حفاری در منطقهی بینالنهرین کشف میشود به این موزه تعلق میگیرد.
نصب الشهید؛ یادواره شهدای جنگ
در کنار رود دجله جایی نزدیک به کانال ارتش یادبودی بسیار زیبا ساختهشده است. این یادبود در وسط یک جزیره قرار گرفته و برای سربازان عراقیای است که در جنگ ایران و عراق جان خود را ازدستدادهاند.
مسجد الرحمن؛ مسجدی با گنبد نیمهتمام
این مسجد را میتوانی در محلهی منصور بغداد ببینی که یکی از بزرگترین مسجدهای عراق است و به دستور صدام حسین ساخته شده است. هنگام ساخت این مسجد جنگ شروع میشود و ساختن گنبد بزرگ آن نیمهتمام میماند. امروز میتوانی این گنبد نیمهتمام را در میان هشت گنبد کوچک دیگر ببینی که آن را احاطه کرده است.
کاخ فاو؛ یا کاخ آبی
به این کاخ، کاخ آبی هم میگویند که در جزیرهی فاو ساخته شده است. به این خاطر که دورتادورش آب است و در کنار دجله ساخته شده است. صدام حسین بعد از تصرف فاو دستور ساخت این کاخ را داد. این کاخ بنایی باشکوه است و معماری بسیار زیبایی دارد.
مسجد امالقری؛ مسجدی با منارههای به شکل موشک
اکنون به دیدن مسجدی میروی که منارههایش شکل موشک است! این مسجد برای اهل سنت عراق است و به مناسبت پیروزی عراق در جنگ کویت و عراق ساخته شده است. در ابتدا نامش ام المعارک بود به معنی مادر همهی جنگها اما بعدها به نام امالقری تغییر نام داد.
مسجد براثا؛ مسجد شیعیان
مسجدی است متعلق به شیعیان بغداد که در گذشته در مسیر کاظمین به بغداد قرار داشته است. پیش از مسجد این محل برای نیایش مسیحیان بوده است و بعدها مسجدی شده است که بزرگانی چون شیخ مفید در آن به تحصیل علم پرداختند.
رود دجله؛ جاذبه طبیعی شهر بغداد
رودی است که از کوههای ترکیه سرچشمه میگیرد، از عراق و بغداد میگذرد و به کارون میریزد تا به خلیجفارس برسد. میگویند مهمترین تمدن بشر که به نام تمدن بینالنهرین شناخته میشود بین این رود و رود فرات است. دجله رود بسیار بزرگی است طوری که مابین بغداد و موصل کشتیهای بازرگانی در آن درحرکتاند. این رودها چنان آبادانی ای ایجاد کردهاند که امروز میتوانی ونیز خاورمیانه را در میان این دو رود ببینی و مردمانی که خانههایی از نی دارند و باغها و بوستانهایی که از برکت جاری بودن این رودها در کنارهی آن بهشتی زیبا ساختهاند.
در بغداد که هستی در کنار این رود قدم بزن و از زیباییاش لذت ببر. حتی میتوانی در آن قایقسواری کنی و تجربهی سفر روی رودی از بینالنهرین را تا ابد همراه خود کنی.
کلیسای لاتین و کلیسای ارتدکس ارامنه
در شهر بغداد ارامنهی این شهر در کلیساهایشان به برگزاری مراسم مذهبی خود میپردازند. برای دیدن این مراسم میتوانی به کلیسای لاتین و کلیسای ارتدکس ارامنه سر بزنی و علاوه بر آشنا شدن با ارامنهی بغداد از تماشای معماری زیبای این دو کلیسا لذت ببری.
آرامگاه خواجهنصیرالدین طوسی
در حرم کاظمین آرامگاه یکی از بزرگترین متفکران اسلامی یعنی خواجهنصیرالدین طوسی قرار دارد. او تا هنگام مرگش در بغداد بود تا به امور اوقاف و همینطور دانشمندان رسیدگی کند.
آرامگاه شیخ مفید؛ عالم برجستهی شیعه
شیخ مفید یکی از عالمان برجستهی اسلامی در قرن چهارم هجری قمری است. او استاد شیخ طوسی است. در حرم کاظمین در شرق رواق جنوبی حرم میتوانی آرامگاه این عالم را ببینی که در ضریحی فولادی و قدیمی قرار دارد.
آرامگاه سید رضی؛ عالم اسلام در قرن چهارم
سید رضی از علمای اسلامی قرن چهارم است که نهجالبلاغه را گردآوری کرده است. آرامگاه او اکنون در کاظمین در جوار بارگاه دو امام است جایی در جنوب شرقی دیوار صحن و زائران به زیارت او نیز میروند.