سفر با دوچرخه: تجربهای از جنس ماجراجویی
- ...
- ...
- تعداد کلمات
از دوچرخهسواری، تنها خاطرات خوب کودکی به یادمان مانده است. کمی هم که به خودمان زحمت بدهیم، شاید از داشتن دوچرخه فقط یک وسیلهی نقلیه برای خرید و انجام امور روزمره را بهخاطر بیاوریم. درصورتیکه دوچرخهسواری در این چیزها خلاصه نمیشود. بگذریم تا بهحال به سفر با دوچرخه فکر کردهاید؟
احتمالاً هنگام سفر با خودروی شخصی یا زمانی که در مسیر سفر و در جاده هستید، دوچرخهسوارانی را مشاهده کردهاید که با کولهباری از وسایلی بر دوش خود و بر زین دوچرخه، در حال رکاب زدن هستند. شاید در نگاه اول این احساس به شما القا شود که این دوچرخهسوارهای کوله به دوش عضوی از یک تیم یا گروه هستند، اما باکمی پرسوجو متوجه میشوید که این افراد در حال تجربهی سفری ماجراجویانه با دوچرخه خود هستند. در ادامه یوتراوز قصد دارد تا نکات مهم «سفر با دوچرخه» را به شما یادآوری کند. با ما همسفر شوید.
آنچه درباره سفر با دوچرخه میخوانید:
- سایکل توریسم: گردشگری با ایده دوچرخهسواری
- مزیتها و معایب سفر با دوچرخه
- برای سفر با دوچرخه به چه لوازم و امکاناتی نیاز داریم؟
- لباس مناسب برای سفر با دوچرخه
- لوازم بهداشتی برای سفر با دوچرخه
- ظرف غذا، ابزار پختوپز و بطری آب
- تجهیزات موردنیاز دوچرخه
- مواد غذایی مناسب برای سفر با دوچرخه
سایکل توریسم: گردشگری با ایده دوچرخهسواری
شاید برای شما هم جذاب باشد زمانی که متوجه شوید سفر با دوچرخه یکی از انواع بیشمار گردشگری بهحساب میآید، درصورتیکه اغلب افراد دوچرخهسواری را نوعی تفریح یا ورزش تلقی میکنند و کمتر کسی وجود دارند که آن را روشی برای سفر بداند. اما این سبک سفر هم جذابیتهای خودش را دارد.
حتی بعضی تصور میکند که این نوع سفر به مهارت و تجربه بالایی نیاز دارد، اما اینچنین نیست! هرکسی که بتواند سوار دوچرخه شود و تعادل خود را حفظ کند و با آن رکاب بزند، این استعداد را دارد که تبدیل به یک «سایکل توریست» حرفهای شود، البته به شرطی که علاقه به سفر هم داشته باشد. در این صورت میتواند یک سفر یکروزه، چندروزه یا چندماهه را بر زین دوچرخه تجربه کند. این ویدئو دیدنی را از دست ندهید!
مزیتها و معایب سفر با دوچرخه
- یکی از مزیتهای سفر با دوچرخه، سوای از هر جذابیتی که دارد این است که شما میتوانید اختیار برنامه سفرتان را در دست بگیرید. البته اگر بهصورت انفرادی سفر میکنید چون در سفرهای گروهی باید برنامه سفر را با همسفران خود نیز هماهنگ کنید. در سفر با دوچرخه زمان توقف و حرکت در اختیار شما است. این امکان رادارید که هر زمان خسته شدید، دست از رکاب زدن بردارید و کمی استراحت کنید.
- سفر با دوچرخه به شما این امکان را میدهد که از جذابیتهای مسیر، چشماندازهای طبیعی و تنوع فرهنگی لذت ببرید. از شهرها و روستاها عبور کنید و سبک زندگی افراد را از نزدیک مشاهده کنید.
- مهمترین مزیت سفر با دوچرخه، حفظ سلامتی و تعادل روحی و جسمی است. سفری که هم ورزش محسوب میشود و هم تفریح، هم جسم شمارا تقویت میکند و هم روحتان را جلا میدهد.
- از خطرات این نوع سفر هم نباید غافل شد. شاید این مهمترین عیب مسافرت با دوچرخه باشد. جاده است و رانندگان بیاحتیاط و خطرهای غیرقابلپیشبینی. زمانی که پابهرکاب گذاشته و دل به جاده میسپارید باید به همان اندازه که مزیتهای این سفر را میپذیرید از معایب آنهم مطلع باشید.
برای سفر با دوچرخه به چه لوازم و امکاناتی نیاز داریم؟
سایکل توریسم یک تجربه جذاب از انواع مسافرت است. این سفر هم مانند همه انواع سفر، وسایل و تجهیزات موردنیاز خود را میخواهد که همراه داشتن آن تجربه شمارا لذتبخش میکند و همراه نداشتن آن سلامت و امنیت شمارا به خطر میاندازد. بهتر است قبل از بستن کولهپشتی و باروبنه سفر یک چکلیست از لوازم موردنیاز برای سفر با دوچرخه تهیه کنید و بر اساس آن کولهبار خود را ببندید.
بهطورکلی لوازم و تجهیزاتی که برای سفر با دوچرخه نیاز دارید شامل موارد زیر میشود:
- پوشاک و کفش مناسب
- لوازم بهداشتی
- ظرف غذا و بطری آب
- تجهیزات دوچرخه
- مواد غذایی مناسب
لباس مناسب برای سفر با دوچرخه
توجه به لباس و پوشش مناسب دوچرخهسواری مهمترین و اولین نکتهای است که هر گردشگر دوچرخهسوار باید به آن توجه کند. جنس لباس و تناسب آن با فصل سفر و حتی منطقهای که به آن سفر میکنید بسیار اهمیت دارد.
میتوانید پوشاک مخصوص دوچرخهسواری را در همه فروشگاههای لوازم ورزشی بهراحتی پیدا کنید. این پوشاک بهتناسب جنسیت (زنانه و مردانه) و فصل (گرم و سرد) تفکیک میشوند اما اگر قصد سفر با دوچرخه را دارید بهتر است لباسی بپوشید که مدت طولانی رکاب زدن برای شما خستهکننده نباشد.
لباس دوچرخهسواری باید سبک باشد، از جنسی باشد که باعث تعریق نشود، مانع رکاب زدن و نشستن روی زین نباشد و در مدت طولانی حساسیت پوستی ایجاد نکند.
برای خانمها استفاده از اسکارف یا دستمال سر بهجای شال و روسری توصیه میشود. به این دلیل که مانع حرکت و دید شما نمیشود.
کفش، جوراب و دستکش مناسب هم از ضروریات است. کلاه ایمنی هم فراموش نشود.
لوازم بهداشتی برای سفر با دوچرخه
رعایت بهداشت فردی و همراه داشتن لوازم بهداشتی از مهمترین اقدامات و تجهیزات سفر با دوچرخه است. فراموش نکنید حجم و تعداد لوازم بهداشتی شما باید بهاندازه مدتزمان سفرتان باشد؛ یعنی نیاز نیست برای سفر دوروزه یک شامپو 500 میلیلیتری همراه خود ببرید. یا اگر در طول مسیر امکان دوش گرفتن و شستشوی بدن را ندارید، سشوار و اتوی مو همراه خود داشته باشید.
میتوانید یک کوله کمری تهیه کنید و هرچه از لوازم بهداشتی نیاز دارید را در آن قرار دهید. بعضی لوازم بهداشتی در حجم و اندازه کم در داروخانه موجودند اما برای بعضی دیگر میتوانید از بطریها و ظرفهای کوچک استفاده کنید.
در ادامه یک چکلیست از لوازم بهداشتی برای شما آوردهایم که به شما کمک میکند تا برحسب مدتزمان سفر، وسایل موردنیاز خود را بردارید.
- شامپو
- نرمکننده و ماسک مو
- برس و شانه
- صابون (جامد یا مایع)
- مسواک و خمیردندان
- نخ دندان
- دئودورانت یا اسپری ضد تعریق
- کرم ضد آفتاب
- دستمال مرطوب و پاککننده پوست صورت و بدن
- کرم دست و صورت
- حوله کوچک و بزرگ
- ناخنگیر، ژیلت، سوهان ناخن، موچین و قیچی کوچک
- تیغ اصلاح و ریشتراش
- نوار بهداشتی
- بالم و مرطوبکننده لب
- آینه کوچک جیبی
- سشوار (برای سفرهای طولانی و در صورت اقامت در هتل یا مهمانسرا و ...)
ظرف غذا، ابزار پختوپز و بطری آب
برای همه افرادی که سفرهای ماجراجویانه با یا بدون دوچرخه را تجربه میکنند، همراه داشتن ظرف مخصوص غذا، چراغ و ابزار پختوپز و بطری آب از ضروریات است. یادتان باشید با همراه داشتن ظرف غذا و بطری آب هم در هزینه شما صرفهجویی میشود و هم به حفاظت از محیطزیست کمک میکند.
انواع مختلفی از ظروف سفری شامل ظرفهای استیل، ظروف نچسب، ظروف پلاستیکی، ظروف سیلیکونی، قاشق و چنگالهای بامبو و غیره در بازار موجود است که همراه داشتن آن برای همه دوچرخهسوارهایی که عازم سفر هستند ضروری است. میتوانید این ظروف را از فروشگاههای لوازم و تجهیزات طبیعتگردی و کمپینگ تهیه کنید.
بهعلاوه اگر قصد غذا خوردن در اقامتگاهها و غذاخوریهای بین راه را ندارید باید برای پختوپز همفکری بکنید و چراغ، سر شعله، کپسول و فندک هم همراه خود داشته باشید. تمام این لوازم را میتوانید از فروشگاههای لوازم کوهنوردی و کمپینگ تهیه کنید.
همراه داشتن حداقل دو بطری آب هم از ضروریات سفر کردن با دوچرخه است. ممکن است تا مسافت طولانی آب آشامیدنی پیدا نکنید یا فروشگاهی نباشد که از آن آبمعدنی بخرید پس بهتر است پیشبینی لازم برای همراه داشتن آب آشامیدنی سالم را داشته باشید.
تجهیزات موردنیاز دوچرخه
برای شما که عازم سفر با دوچرخه هستید، داشتن کمی اطلاع از بدنه دوچرخه و لوازم موردنیاز آن ضروری است. همراه داشتن بعضی تجهیزات مانند تلمبهی باد، آچار، قفل و زنجیر، پمپ باد، کیف دوچرخه، کاور بدنه دوچرخه، زنگ دوچرخه و موارد دیگر میتواند به ایمنی سفرتان کمک کند. البته منظور ما این نیست که آچار به دست بشوید و از همه پیچ و مهرههای دوچرخه سر دربیاورید اما کمی اطلاعات دراینخصوص به شما کمک میکند تا سفر بهتری را تجربه کنید.
مواد غذایی مناسب برای سفر با دوچرخه
تغذیه مناسب یکی از مهمترین اصول سفر با دوچرخه است. باید انرژی کافی برای رکاب زدن در طولانیمدت آنهم در جادههای پرپیچوخم را داشته باشید. همه ما در حالت عادی به سه وعدهغذای اصلی همراه با میان وعده احتیاج دارم اما در طول سفر آنهم با دوچرخه مصرف غذا اهمیت بیشتری پیدا میکند چون رکاب زدن انرژی بسیار بالایی از شما میگیرد.
مواد غذایی موردنیاز برای سفر با دوچرخه بهطورکلی شامل گروه غلات، ویتامینها و پروتئینها، چربی و فیبر و آب و املاح کافی میشود.
ازآنجاکه در طول رکاب زدن تعریق میکنیم، بدن ما به همراه تعریق املاح بسیار زیادی را از دست میدهد، پس سوپ میتواند غذای مناسبی برای زمان استراحت باشد تا آب و املاح ازدسترفته را جبران کند.
نوشیدن آب در طول روز هم بسیار توصیه میشود. انواع مغزهای خوراکی، میوههای تازه، نان، میوههای خشک، قندهای طبیعی مانند خرما و عسل، سبزیجات تازه پیشنهاد بسیار خوبی برای تغذیه دوچرخهسواران در زمان استراحت است.
اگر از رستورانها و غذاخوریهای بین راه استفاده میکنید، از بهداشت مواد اولیه آن مطمئن شوید، در غیر این صورت میتوانید در زمان توقف دستبهکار آشپزی بزنید و غذای خودتان را طبخ کنید.
پیشنهاد میکنیم در طول سفر از مصرف فستفودها خودداری کنید و برای تهیه مواد اولیه طبخ غذا از فروشگاههای محلی در شهرها و روستاهای بین راه خرید کنید تا هم مواد تازه بخرید و هم به اقتصاد محلی کمک کنید.