×
مشاهده
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز
مرد سالمندی روی ویلچر درحال عبور از کنار نوار نقاله فرودگاه
دانستنی‌های سفر

راهنمای خرید بلیط هواپیما برای معلولین

زهرا جولایی
انتشار: 1402/09/07 | به‌روزرسانی: 3 هفته پیش

زمان مطالعه: 7 دقیقه

بازدید: 573

بلیط هواپیما برای معلولین، طبق قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت (مصوب سال 1397)، با تخفیف 50درصدی ارائه می‌شود. براساس این قانون، علاوه‌بر هواپیما، بلیط سایر وسایل نقلیه اعم از قطار، اتوبوس و کشتی هم برای معلولین، نیم‌بهاست. در مقاله حاضر، جزئیات خرید بلیط هواپیما برای معلولین شامل نحوه خرید، ایرلاین‌ها، طریقه سوار شدن افراد دارای معلولیت به هواپیما، خدمات ویژه معلولین و… را می‌خوانید.

تخفیف بلیط هواپیما برای معلولین

ویلچری در فرودگاه، پشت پنجره مشرف به باند فرود

قیمت بلیط هواپیما برای معلولین بهزیستی، نیم‌بها محاسبه می‌شود. درواقع فقط معلولانی که کارت بهزیستی دارند، می‌توانند با تخفیف 50% بلیط هواپیما بخرند، نه همه. نکته دیگر این‌که درحال‌حاضر فقط ایرلاین ایران ایر، بلیط‌ نیم بها هواپیما برای معلولین ارائه می‌دهد و سایر شرکت‌های هواپیمایی، صرفا خدماتی برای سفر امن و بی‌خطر افراد دارای معلولیت درنظر گرفته‌اند.

نحوه خرید بلیط هواپیما برای معلولین

راهنمای تصویری خرید بلیط هواپیما ایران ایر برای معلولین

برای خرید بلیط هواپیما ویژه معلولین، نیازی به مراجعه حضوری و ارائه کارت معلولیت نیست. کافی‌ست وارد وبسایت ایران ایر شوید و بعد از ثبت مبدأ و مقصد سفر، در بخش «مسافر تخفیف‌دار» گزینه سازمان بهزیستی را انتخاب کنید. این سازمان، اطلاعات شناسایی افراد دارای معلولیت تحت پوشش خود را به سامانه هواپیمایی ارسال کرده‌است. به‌ این‌ترتیب، شما با طی کردن مراحل گفته‌شده و اعلام کد ملی‌تان، مشمول تخفیف بلیط هواپیما برای معلولین بهزیستی می‌شوید.

تخفیف بلیط هواپیما معلولین تنها برای سفرهای داخلی اعمال می‌‌شود.

نحوه سوار شدن معلولین به هواپیما 

سوار کردن ویلچر به هواپیما با بالابر

امکان استفاده از ویلچر شخصی، فقط تا مرحله سوار شدن به هواپیما مجاز است. بعد از آن، صندلی چرخ‌دارتان، بسته‌بندی و تا پایان پرواز در قسمت بار نگه‌داری می‌شود. سپس شما روی ویلچر فرودگاه می‌نشینید و به‌وسیله بالابر به داخل کابین هدایت می‌شوید. برای پیاده شدن نیز همین مراحل تکرار می‌شود. پس از خروج از هواپیما سوار ماشین مخصوص می‌شوید و از آن‌جا به سمت ترانزیت حرکت می‌کنید.

انواع خدمات ویلچری ایرلاین‌ها براساس نوع معلولیت

برخی ایرلاین‌ها، با توجه به کد SSR درج‌شده روی بلیط معلولین، خدمات مختلفی را به این افراد ارائه می‌دهند که عبارت‌ است از:

  • معلولین دارای کد WCHR: این کد مخصوص مسافرانی است که توانایی راه رفتن در کابین هواپیما و بالا پایین آمدن از پله‌ها را دارند اما در مسیرهای طولانی به‌سمت هواپیما و برگشت از آن دچار مشکل هستند. ایرلاین موظف است به این افراد ویلچر ارائه کند.
  • معلولین دارای کد WCHC: این کد برای مسافرانی است که توانایی راه رفتن در مسیر و بالاوپایین رفتن از پله‌ها را ندارند. ایرلاین موظف است برای افراد مشمول این موقعیت، ویلچر برای تردد و بالابر برای انتقال به داخل کابین ارائه کند.
  • معلولین دارای کد WCHS: این کد مخصوص مسافرانی است که مشکلی برای حرکت به سمت هواپیما ندارند، فقط برای بالاوپایین رفتن از پله‌ها به کمک نیازمندند. ایرلاین موظف به ارائه خدمات بالابر به این افراد است.

درخواست ویلچر در فرودگاه

کارمند فرودگاه درحال بردن مردی سوار بر ویلچر

بالاتر گفتیم که بعضی از ایرلاین‌ها خدمات ویلچری ارائه می‌دهند؛ در این بخش، تعدادی از این شرکت‌های هواپیمایی را معرفی می‌کنیم، نحوه درخواست ویلچر در فرودگاه را توضیح می‌دهیم و نکات مهم برای سفر هوایی با ویلچر را یادآوری می‌کنیم.

ایرلاین های دارای خدمات ویلچری

همان‌طور که اشاره شد، درحال‌حاضر فقط ایران ایر، تنها ارائه‌دهنده بلیط هواپیما برای معلولین بهزیستی به‌صورت نیمه‌بهاست؛ اما تعداد ایرلاین‌هایی که خدمات ویلچری دراختیار افراد دارای معلولیت قرار می‌دهند، این‌قدر محدود نیست. تعدادی از آن‌ها را در ادامه می‌بینید.

  • ایرلاین ماهان
  • شرکت هواپیمایی یزد
  • هواپیمایی سپهران
  • فلای‌پرشیا
  • هواپیمایی کاسپین
  • ایرلاین زاگرس

نحوه درخواست ویلچر

هنگام رزرو بلیط، درخواست ویلچر کابین را ثبت کنید. درصورتی‌که کد SSR روی بلیط شما درج شده‌باشد، فرودگاه موظف به ارائه خدمات ویژه به شما خواهدبود. باتوجه به محدود بودن ظرفیت خدمات ویلچری، حداقل 48ساعت قبل از پرواز، با فرودگاه تماس بگیرید و مسئولین مربوطه را درجریان بگذارید.

  • حتماً قبل از آماده شدن برای سفر، راهنمای ویلچر شرکت هواپیمایی مربوطه را مطالعه کنید. می‌توانید به وبسایت شرکت هواپیمایی مراجعه و در بخش «دسترسی به ویلچر» اطلاعات لازم را کسب کنید. 
  • برخی از شرکت‌های هواپیمایی‌ از شما می‌خواهند برای صرفه‌جویی در وقت، درخواست ویلچر را به‌صورت آنلاین تکمیل کنید و برخی دیگر، پرینت فرم تکمیل‌شده را از مسافران دریافت می‌کنند. در فرم درخواست ویلچر، اطلاعاتی ازقبیل مشخصات فردی، شماره پرواز، تاریخ رفت‌وبرگشت، موقعیت پرواز و مقصد ثبت می‌شود.
  • مهمانداران هواپیما برای جابه‌جایی از ویلچر به صندلی و از صندلی به سرویس بهداشتی به شما کمک می‌کنند.

سفر با هواپیما برای معلولین غیرحرکتی

مرد نابینا روی صندلی کنار پنجره هواپیما

مسافران توان‌خواهی که به‌دلیل معلولیت‌های بینایی و شنوایی نیاز به ویلچر دارند، باید درخواست دریافت صندلی چرخ‌دار را یک هفته قبل از تاریخ پرواز به ایرلاین موردنظر ارائه دهند. قوانین شرکت‌های هواپیمایی درمورد این افراد، به قرار زیر است؛

  • افراد نابینا و ناشنوا، برای ورود به هواپیما نیاز به ارائه گواهی پزشکی ندارند.
  • حداکثر تعداد مجاز مسافران نابینا و ناشنوا در هر پرواز چهار نفر است، بدون نیاز داشتن به همراه.
  • سفر گروهی افراد نابینا و ناشنوا به ارائه گواهی پزشکی، مجوز برای انجام هماهنگی و حضور همراه سالم و هم‌زبان نیاز دارد.
  • همراهی مسافران نابینا و ناشنوا ازسوی پرسنل اغلب شرکت‌های هواپیمایی هیچ هزینه‌ای ندارد.

وظایف ایرلاین‌ها در قبال پذیرش مسافران معلول

دو ویلچر در سالن انتظار فرودگاه

علاوه‌بر آن‌چه تا این قسمت مقاله گفتیم، ایرلاین‌ها موظف‌اند خدمات دیگری هم به مسافران معلول ارائه دهند. از مهم‌ترین این خدمات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارائه به‌موقع تجهیزات ضروری مانند ماسک اکسیژن
  • ارائه راهنمایی کامل به افراد معلول بلافاصله پس از ورود به فرودگاه
  • کمک به مسافران معلول از پروازی به پرواز دیگر
  • کمک به افراد معلول برای مستقر شدن روی صندلی‌ها
  • ارائه غذای مناسب به مسافرانی که از ناراحتی‌های خاص معده رنج می‌برند.

نکات طلایی سفر معلولان با هواپیما 

نمای پشت سر مردی نشسته روی ویلچر در فرودگاه

شما حالا همه جزئیات درباره سفر هوایی افراد دارای معلولیت را می‌دانید. فقط می‌ماند چند نکته احتیاطی که در ادامه توضیح می‌دهیم.

  • هنگام رزرو بلیط هواپیما صندلیتان را نزدیک سرویس بهداشتی انتخاب کنید. برای این‌کار، با شرکت هواپیمایی ارائه‌دهنده بلیط هماهنگ کنید.
  • اغلب شرکت‌های هواپیمایی ویلچر را رایگان به قسمت بار منتقل می‌کنند؛ یعنی ویلچر جزو بار حساب نمی‌شود.
  • مسافرانی که باید روی تخت دراز بکشند، حتما 48ساعت قبل از پرواز تخت خود را رزرو کنند. حداکثر تعداد تخت قابل رزرو در هر پرواز، دو عدد است.
  • اگر از داروی خاصی استفاده می‌کنید، حتماً دارو را با نسخه دکتر همراه داشته‌باشید.
  • برخی فرودگاه‌ها مسیرهای خاصی برای ورود معلولین درنظر گرفته‌اند. با این‌حال بهتر است برای جلوگیری از انتظار در صف‌های طولانی، زودتر از ساعت پرواز در فرودگاه حاضر شوید؛ یک ساعت‌ونیم برای پروازهای داخلی و سه‌ساعت‌ونیم برای پروازهای خارجی.

سخن آخر

قیمت بلیط هواپیما برای معلولین بهزیستی، به‌صورت نیم‌بها محاسبه می‌شود. هنگام نوشته شدن مقاله حاضر (زمستان 1403) فقط شرکت هواپیمایی ایران ایر است که بلیط با تخفیف 50درصدی را به معلولین ارائه می‌کند. در مقاله حاضر، همه نکات مهم در این‌باره را بررسی کرده‌ایم.

سوالات متداول

قیمت بلیط هواپیما برای معلولین بهزیستی چقدر است؟

معلولین بهزیستی می‌توانند از 50% تخفیف برای خرید بلیط هواپیما بهره‌مند شوند.

شرایط خرید بلیط هواپیما با تخفیف ویژه معلولین چیست؟

تخفیف 50درصدی خرید بلیط هواپیما تنها به معلولان بهزیستی و برای سفرهای داخلی اختصاص داده می‌شود. توجه داشته‌باشید که بلیط تخفیف‌دار معلولین را فقط باید از ایرلاین ایران ایر تهیه کنید.

نحوه خرید بلیط هواپیما ایران ایر برای معلولین به چه صورت است؟

در وبسایت ایران ایر، بعد از مشخص کردن مبدأ و مقصد، در قسمت «مسافر تخفیف‌دار»، گزینه «سازمان بهزیستی» را انتخاب کنید.

خدمات ویلچر ماهان شامل چه چیزهایی می‌شود؟

خدمات ویلچری ایرلاین ماهان، شامل اختصاص ویلچر به معلولین و انتقال آن‌ها با بالابر به داخل کابین می‌شود. برای اطلاعات بیشتر با شماره 02148384838 تماس بگیرید.

کدام فرودگاه‌ها خدمات ویلچر ارائه می‌دهند؟

فرودگاه‌های دارای خدمات CIP خدمات ویلچری دارند، مثل؛ مهرآباد، امام خمینی، هاشمی‌نژاد مشهد، شهید مدنی تبریز، شهید بهشتی اصفهان و شهید دستغیب شیراز.

مقالات مشابه
بهترین کافه رستوران های لاهیجان؛ تجربه جذاب غذاهای گیلانی
بهترین کافه رستوران های لاهیجان؛ تجربه جذاب غذاهای گیلانی
ویزای فرودگاهی
همه چیز درباره ویزای فرودگاهی
غمگین‌ ترین کشور دنیا کجاست؟
غمگین‌ ترین کشور دنیا کجاست؟
بلیط نوشو (no-show) چیست؟؛ هر آنچه باید بدانید
بلیط نوشو (no-show) چیست؟؛ هر آنچه باید بدانید
ثبت دیدگاه