ورود
Qom Old Bazar

بازار قدیم قم

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

بازار قدیم قم درواقع یکی از جاذبه‌های گردشگری و از مکان‌های دیدنی در شهر مذهبی قم است که مسافران و گردشگران بسیاری را هرساله جذب می‌کند. یکی از عناصر پررنگ این بازار قدیمی، معماری ایرانی اسلامی است که در گوشه‌وکنار آن توجه شمارا به خود جلب می‌کند.

بازار قدیم قم یکی از بازارهای بزرگ و سنتی ایران است که معماری زیبای ایرانی به‌خوبی در جای‌جای آن دیده می‌شود. این بازار از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری شهر قم نیز محسوب می‌شود چراکه بعد از زیارت حرم مطهر حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران بیشترین تعداد گردشگر را در خود دارد. در این مقاله مجله گردشگری یوتراوز قصد دارد به معرفی بازار قدیمی و بزرگ شهر قم بپردازد. با ما همراه شوید.

هرآنچه درباره بازار قدیم قم می‌خوانید:

تاریخچه بازار قدیم قم

	old row of Qom Old Bazar

این بازار گنبدی شکل که حدود سال 1301 هجری قمری بنا شده ‌است معماری زیبایی دارد. در این بازار قدیمی غرفه‌ها و دکان‌های متنوعی را می‌بینید که قدمت آنها به حدود 400 سال پیش بازمی‌گردد. با توجه به معماری قدیمی این بازار می‌توان گفت قدمت آن به دوره‌های ایلخانان، سلجوقیان، صفویه، قاجار و پهلوی بازمی‌گردد و در هر دوره با تلاش برای بهسازی و مرمت آن، بر وسعت و زیبایی بازار قم افزوده شده است. اگر به قم سفر می‌کنید حتما سری به این بازار قدیمی بزنید و از نزدیک مغازه‌ها و دکان‌های سنتی و سبک زندگی اهالی شهر قم را مشاهده کنید.

🔔 خرید بلیط قطار قم تهران 🔔


معماری سنتی بازار قدیم قم

وسعت بازار قم در زمان‌های گذشته از میدان کهنه تا پل علیخانه بوده ولی امروزه گستردگی بازار نسبت به گذشته کمتر شده ‌است. سبک معماری خاص و زیبای به‌کاررفته در ساخت این بازار باعث شهرت آن شده‌ است و به همین دلیل است که امروزه بیشتر به‌عنوان یک مکان دیدنی در قم شناخته می‌شود. معماری این بازار قدیمی به‌گونه‌ای طراحی‌شده ‌که شامل چهارسوق، راسته، سرا و یک تیمچه بزرگ باشد، هرکدام از این فضاها به بازار جلوه زیبایی داده‌اند. همچنین باید گفت که بخش‌های مختلف بازار هرکدام در دوران مختلف و به دستور زمامدار زمان خودساخته شده ‌است، اما در تمام قسمت‌ها سبک معماری ایرانی – اسلامی به‌خوبی مشاهده می‌شود.
بازار بزرگ قم به داشتن یک سقف ضربی بزرگ مشهور است، این تنها بازار بزرگ در شهر قم است که تمام فضای تیمچه بزرگ آن با یک سقف ضربی عظیم پوشیده شده ‌است. این تیمچه بزرگ که شاهکار «استاد حسن قمی» معروف به معمارباشی است در حدود سال 1301 هجری طراحی و ساخته شده‌است و در نوع خود از بهترین‌‎های معماری بازارهای سنتی ایرانی است.


ساختار بازار قدیمی قم

 new row of Qom Old Bazar

با توجه به این‌که در گذشته وسعت بازار قدیمی قم زیاد بوده، امروزه این بازار به دو بخش «بازار کهنه» و «بازار نو» تقسیم شده است که در هرکدام دکان‌ها و مغازه‌های گوناگونی برای عرضه کالاها و محصولات وجود دارند. هر یک از این دو بازار دارای مسافتی حدود 1 کیلومتر است یعنی برای گشت‌وگذار در آن، باید خود را به یک پیاده‌روی جانانه دعوت کنید.
بازار نو در دوره قاجار ساخته‌شده و در دوره پهلوی بر وسعت آن افزوده شده است. کارهای تجاری مهم را در بازار نو انجام می‌دادند. در بازار نو مساجدی مانند مسجد امام حسین (ع)، مسجد ملاجعفر و مسجد مسگرها هم قرار دارند. همچنین مسجد پامنار معروف به «مسجد میدان کهنه»، مسجد نجارها، مسجد رضویه و دو نمازخانه در بخش بازار کهنه قرار دارند.

موقعیت مکانی بازار قدیم قم

شهر قم در زمان‌های گذشته به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم اهمیت بسیار بالایی داشته، همچنین وجود بارگاه مطهر حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران در این شهر بر اهمیت آن افزوده است؛ اما در کنار اماکن زیارتی، این شهر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی بسیاری دارد که «بازار قدیم قم» یکی از آن‌ها است. این بازار سنتی در حاشیه خیابان طالقانی و در حدفاصل خیابان نوزده دی و عمار یاسر واقع شده و همیشه جزو شلوغ‌ترین و پرجمعیت‌ترین مکان‌ها در قم است. معماری سنتی بازار قم به‌قدری زیبا است که نظر هر گردشگر و بازدیدکننده‌ای را به خود جلب می‌کند.

حال‌وهوای بازار قدیم قم

shopping in the Qom Old Bazar

هنگامی‌که از درگاه ورودی این بازار عبور می‌کنید باید خودتان را به موج جمعیت بسپارید و با سیل مردم جلو بروید. اگر اول وقت به بازار بروید می‌توانید به‌راحتی در بازار قدم بزنید و همه عناصر به‌کاررفته در معماری آنرا تماشا کنید، اول وقت یعنی پیش از 10 صبح که بازار چهره‌ی خودش را کامل به شما نشان ‌دهد و کسبه را جلوی دکان‌های خود مشغول آب‌پاشی و سلام و احوالپرسی تماشا کنید؛ اما از این ساعت به بعد که سروکله مشتری‌ها پیدا می‌شود، دیگر باید خودتان را به دست جمعیت بسپارید. پس از فرصت تماشای بازار تا قبل از ساعت 10 صبح استفاده کنید.
در بازار قم همچنان که قدم می‌زنید دکان‎ها و مغازه‌های زیبا و متنوعی را می‌بینید که ظاهر کهنه‌ی آن‌ها با پرده‌های منگوله‌ای رنگارنگ و فرش‌های ابریشمی اعلاء پوشانده شده‌ است. به نقش فرش‌های خوش‌رنگ زیر نور تازه‌ی آفتاب نگاه ‌کنید تا متوجه شباهت این بازار به بازار کاشان ‌شوید، با همان حوض و پیرمردهای چهارپایه نشین که بیرون دکان‌های قدیمی نشسته‌اند، حال‌وهوای این بازار شمارا به ایران قدیم می‌برد.

👈خرید بلیط قطار قم 👉

ساعت کار بازار قدیمی قم و بهترین زمان بازدید

برای بازدید از بازار سنتی قم باید نکته‌ای را مدنظر داشته ‌باشید، این‌که در بهار به‌ویژه در دو هفته‌ی اول فروردین این محیط غلغله و پرازدحام‌تر از هر زمان دیگری است اما اگر با شلوغی جمعیت مشکلی ندارید باکی نیست، دل را به دریا بزنید و از این بازار دیدن کنید. برای تماشای همه جزئیات این بازار ساعت رفتن بسیار مهم است، اگر قصد عکاسی دارید و می‌خواهید همه جای بازار را خوب ببینید، سعی کنید که قبل از ساعت 10 صبح آنجا باشید اما اگر قصد خرید دارید، در هرزمانی از روز می‌توانید به بازار بروید. این بازار همه‌روزه از 9 صبح تا 7 عصر باز است.


نوشته های مشابه
  • مراکز خرید دبی + بازارها و حراجی‌ها

    محال است کسی پا به شهر دبی بگذارد و دست خالی از مراکز خرید آن بیرون بیاید. این شهر با داشتن بهترین و لوکس‌ترین مراکز خرید دنیا، بهشت عاشقان خرید و پاساژگردی است. برای آشنایی با بهترین مراکز خرید دبی تا انتهای مطلب همراه ما بمانید.

  • بازار 17 شهریور مشهد؛ معروف‌ترین بعد از بازار رضا

    بازار 17 شهریور مشهد، یکی از بازارهای ارزان و مقرون‌به‌صرفه در نزدیکی حرم مطهر امام رضا (ع) است که از تعدادی پاساژ و مرکز خرید تشکیل شده و بیشتر به پوشاک مردانه، زنانه، بچه‌گانه و بورس لوازم آرایشی و بهداشتی اختصاص دارد.

  • میکا مال کیش

    قبل از اینکه معرفی «میکامال کیش» را بخوانید، زیباترین و کامل‌ترین مرکز خریدی که تا به امروز دیده‌اید را در ذهن خود مجسم کنید. چراکه قرار است در ادامه با یک مرکز خرید همه‌چیز تمام آشنا شوید که به جرات می‌توان گفت از اکثرا مراکز خرید ایران، یک سروگردن بالاتر است! تا انتهای متن زیر همراه ما باشید تا به درستی این ادعا پی ببرید.

خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز