بهترین جاهای دیدنی بوکان + آدرس
- ...
- ...
- تعداد کلمات
«آذربایجان غربی» در تمام آمارهای سالیانه، یکی از امنترین استانهای کشور شناخته میشود. لقب امنترین شهر این استان هم معمولا به «بوکان» میرسد؛ شهری تماشایی با جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوان.
بوکان، شهری است در جنوب استان آذربایجان غربی که بهاندازه ارومیه، مهاباد و میاندوآب مشهور نیست اما در زیبایی و قدمت تاریخی، دستکمی از آنها ندارد. پس اگر تا بهحال به شمالغربی کشور سفر نکرده یا در سفرتانْ بوکان را فراموش کردهاید، حالا وقت خوبی است برای شناختن این شهر. در مقاله حاضر، جاهای دیدنی بوکان را میشناسید که لیست مفصلیست شامل رود و دریاچه و غار و تالاب و قلعه و هر چیز دیگری که از یک مقصد سفر عالی انتظار دارید.
آنچه در این مقاله درباره جاهای دیدنی بوکان میخوانید:
- شهر بوکان کجاست؟
- بوکان در یک نگاه
- اسم جاهای دیدنی بوکان
- پارک ساحلی بوکان
- باغ امیرآباد
- پارکچه حسن زیرک
- سیمینه رود
- تپه باستانی قلایچی
- غار دوکچی
- کوه طرغه
- پناهگاه حیاتوحش سوتاو
- دریاچه سد بوکان
- تالاب قرهگل
- آرامگاه سرداران مکری
- مسجد جامع بوکان
- قلعه سردار
- مسجد حمامیان
- خانقاه شیخ شمسالدین برهانی
- مجموعه بیبیدژ
شهر بوکان کجاست؟
📌 آدرس: جنوب استان آذربایجان غربی
بوکان از شمال با میاندوآب، از شرق با شاهیندژ، از غرب با مهاباد و از جنوب با سقز همسایه است.
- رفتن به بوکان با قطار: نزدیکترین ایستگاه قطار به بوکان، ایستگاه «مهاباد» است که 125کیلومتر با این شهر فاصله دارد.
- رفتن به بوکان با هواپیما: نزدیکترین فرودگاه به بوکان، فرودگاه سقز است که 36کیلومتر با این شهر فاصله دارد.
بوکان در یک نگاه
قبل از اینکه برویم سراغ جاهای دیدنی بوکان آذربایجان غربی، نگاهی میاندازیم به مشخصات این شهر تا ببینیم چه چیزی در انتظارمان است.
جمعیت شهر بوکان | 193هزارو501 نفر |
زبان مردم بوکان | کردی سورانی |
بهترین فصل سفر به بوکان | بهار و تابستان |
سوغات بوکان | فرش، تخمه، قالی، ترشی |
غذای محلی شهر بوکان | دوینه، یکاوه، کلانه، کوفته و دلمه |
نام قدیمی بوکان | ایزیرتو، باریکانو |
مذهب مردم بوکان | سنی شافعیمذهب، شیعه دوازدهامامی و بهایی |
⛅ پیش از سفر، هواشناسی بوکان را چک کنید. ⛅
اسم جاهای دیدنی بوکان
جاهای دیدنی و تفریحی بوکان را براساس سه معیار دستهبندی کردهایم تا کارتان را راحت کنیم؛ جاذبههای گردشگری داخل شهر، برای کسانی که با وسایل نقلیه عمومی سفر میکنند؛ جاهای دیدنی طبیعی برای کسانی که با ماشین شخصی راهی بوکاناند و آثار تاریخی برای آنهایی که از تماشای گذر زمان لذت میبرند.
جاهای دیدنی داخل شهر بوکان | طبیعت بوکان | آثار تاریخی بوکان |
پارک ساحلی بوکان باغ امیرآباد پارکچه حسن زیرک سیمینهرود | تپه باستانی قلایچی غار دوکچی کوه طرغه پناهگاه حیاتوحش سوتاو دریاچه سد بوکان تالاب قرهگل | آرامگاه سرداران مکری مسجد جامع بوکان قلعه سردار مسجد حمامیان خانقاه شیخ شمسالدین برهانی مجموعه بیبیدژ |
پارک ساحلی بوکان
پارک ساحلی بوکان، با وسعت تقریبی 13هکتار، بزرگترین پارک استان آذربایجان غربی است با امکانات رفاهی و تفریحی متنوع؛ پیست اسکی، سینما، شهربازی، غرفههای فروش صنایع دستی و... . اگر در فروردینماه به بوکان سفر کنید، این شانس را خواهیدداشت که مراسم «نوروزگاه» پارک ساحلی را ازنزدیک ببینید. در این مراسم، نوروز با شعرخوانی، نمایش و اجرای موسیقی، جشن گرفته میشود.
📌 آدرس: غرب شهر بوکان، خیابان ساحلی جنوبی
باغ امیرآباد
محصول میوه و سبزی بوکان و شهرهای اطراف را باغ امیرآباد تأمین میکند؛ باغی بهوسعت 30هکتار که قدمتش به دوران پهلوی میرسد. طبیعت تماشایی، هوای خوب و سیمینهرود سخاوتمند که از کنار این باغ کهنسال میگذرد، امیرآباد را به یکی از محبوبترین جاذبه های گردشگری شهر بوکان تبدیل کردهاست.
📌 آدرس: منطقه امیرآباد (روی نقشه ثبت نشدهاست)
پارکچه حسن زیرک
آرامگاه «حسن زیرک»، جزو آندسته از جاذبه های دیدنی شهر بوکان است که قصههای زیادی در دلش جا دادهاست. مردی که در این آرامگاه دفن شده، شاعر و آهنگساز مشهور کردزبان است که هیچگاه فرصت تحصیل کردن نداشته، سرتاسر کودکی و نوجوانیاش را به کارگری پرداخته و در سانحهای ناخواسته مرتکب قتل شدهاست. مقبره حسن زیرک، بر فراز کوه «نالهشکن»، حالا به یک پارکچه تبدیل شدهاست.
📌 آدرس: خیابان ساحلی جنوبی، خیابان گذر
سیمینه رود
سیمینهرود یا بهقول محلیها، «تاتائو»، رودخانهای بهطول 200کیلومتر است که از بوکان و میاندوآب میگذرد و به دریاچه ارومیه میریزد. در این رودخانه که از بهترین جاهای دیدنی بوکان بهشمار میرود، میتوانید قایقسواری و ماهیگیری کنید؛ تنی به آب بزنید یا در سایه درختان حاشیهاش، بساط پیکنیک برپا کنید و از صدای آب حظ ببرید. البته همه اینها مشروط به این است که پیش از زمان سفر شما، بارندگیها بهقدر کافی این رود را سیراب کردهباشند.
📌 آدرس: بولوار کشاورز
تپه باستانی قلایچی
تپه قلایچی یا قالایچی، محوطهای باستانی است که قدمتش را به عصر آهن نسبت میدهند. اگر طبیعتگردی با رنگوبوی تاریخ برایتان جذابیت دارد، دربین جاهای دیدنی بوکان ارومیه، بازدید از بقایای سازههای آجری این منطقه را در اولویت بگذارید. در نزدیکی تپه هم میتوانید سری بزنید به غار قلایچی؛ یک غار آهکی هزارو200متری که براساس شواهد تاریخی، محل سکونت انسانهای نخستین بودهاست. برای ملاقات با این غار، تجهیزات و مهارت غارنوردی و همراهی یک راهبلد لازم است.
📌 آدرس: 12کیلومتری بوکان، حدفاصل جاده بوکان و شاهیندژ
غار دوکچی
دوکچی، غاری است در ارتفاع هزارو700متری از سطح دریا که کفی پوشیده از مرجانهای آهکی دارد و حوضچههای آب و استالاکتیت و استالاگمیتهایی غولپیکر که شکلوشمایلشان باعث شدهاست مردم محلی، به آنها لقب نگهبانان غار را بدهند. برای رفتن با غار دوکچی، ابتدا باید خودتان را به روستای «قلایچی» برسانید. در نزدیکی غار این روستا، به دوکچی اعجابانگیز میرسید که برای پیمودنش به تجهیزات غارنوردی و راهنمایی کاربلد نیاز دارید.
📌 آدرس: 14کیلومتری بوکان
کوه طرغه
اگر تجربه، مهارت و تجهیزات کوهنوردی دارید، در سفرتان به بوکان، دیدار با کوه طرغه -یا «ترغه» و حتی «طرقه»- را ازدست ندهید. این کوه با ارتفاع بالغ بر 2هزار متر، از بلندترین قلههای استان بهشمار میرود. دو پایگاه استراحت، سنگنبشتههای بهجامانده از دوره ایلخانی و چشمه «کانیسنگران» در کوه طرغه، چشمانتظار شماست.
📌 آدرس: 22کیلومتری بوکان
پناهگاه حیاتوحش سوتاو
دشت «سوتاو» در بوکان، آخرین پناهگاه «میشمرغ» در ایران است؛ پرندهای نادر از خانواده «هوبرگان» که درمعرض انقراض قرار دارد. سوتاو، تپهماهوری 400هکتاری در روستای «حمامیان» است که هرسال چیزی حدود 20 قطعه میشمرغ به آن پناه میبرند. شکار این پرنده و ازبین رفتن زیستگاههای طبیعیاش، زندگی او را در خطر قرار دادهاست و درحالحاضر تنها در بوکان میتوانید به ملاقاتش بروید.
📌 آدرس: 22کیلومتری بوکان
دریاچه سد بوکان
دریاچه سد بوکان، (سد شهید کاظمی) از زرینهرود سرچشمه میگیرد و موقعیتی ایدهآل است برای پیکنیک. دوروبر این سد را کوه و دشتهای سرسبز فراگرفتهاست و در آن از سروصداهای مزاحم و آلودگی شهری، خبری نیست. سد بوکان، از بیش از نیمقرن پیش تا امروز، وظیفه تأمین آب آشامیدنی شهرهای بوکان، میاندوآب و تبریز را برعهده داشتهاست. در دریاچه سد بوکان میتوانید با پرندههایی مثل «سبزقبا»، «کاکایی صورتی»، «زردپره مزرعه»، «پرستو»، «حواصیل شب» و «تیهو» ملاقات کنید.
📌 آدرس: 25کیلومتری بوکان
تالاب قرهگل
تالاب قرهگل، یک تالاب فصلی 300هکتاری است در همسایگی روستایی به همین نام. پرندگان مهاجر و بومی زیادی ازجمله «کاکایی صورتی»، «پرستوی دریایی»، «فلامینگو»، «پلیکان»، «چنگر» و «مرغابی کلهسبز» در این تالاب دیده شدهاند. اگر به پرندهنگری علاقه دارید، خبر خوبی برایتان داریم؛ احیای قرهگل باعث شده که این تالاب در تمام طول سال، پذیرای گونههای مختلف آبزی و کنارآبزی باشد و این یعنی هروقت به بوکان و تالاب زیبایش سر بزنید، شانس تماشای این پرندهها را خواهیدداشت.
📌 آدرس: 40کیلومتری جاده بوکان به میاندوآب
آرامگاه سرداران مکری
اگر میخواهید از گذشته بوکان سردرآورید، باید سری به آثار تاریخی این شهر بزنید که عمدتا قدمتشان به بیش از دو قرن پیش میرسد؛ ازجمله آرامگاه سرداران مکری، به کردی «گومبه زی سردار». این آرامگاه، بنایی است متعلق به دوران قاجار که مقبره خانواده «عزیزخان مکری» در آن قرار دارد. «عزیزخان»، فرمانده سپاه ناصرالدینشاه و داماد «امیرکبیر» بود. بنای آرامگاه شامل یک گنبد مرکزی، ایوان و دو دهلیز میشود با تزیینات آجرکاری.
📌 آدرس: خیابان شهیدبهشتی، پارک ملت
مسجد جامع بوکان
مسجد جامع بوكان، در ظاهر ویژگی معمارانه خاصی ندارد؛ بناییست بهوسعت هزارو870مترمربع ساختهشده از سیمان و گچ و بدون هیچگونه تزیینی. اما داستان وقتی جالب میشود که بدانید این مسجد در سال 1268 هجریشمسی ساخته شده و بعد از گذشت اینهمه سال نهتنها سالم و سرپا مانده بلکه محل برگزاری نمازجمعه شهر است. برای بازدید از مسجد جامع بوکان، هنگام نماز به بخش قدیمی شهر بروید.
📌 آدرس: خیابان انقلاب، خیابان ناربن
قلعه سردار
یکی دیگر از آثار بهجامانده از دوره قاجار در بوکان، قلعه «سردار» است؛ دژی بهطول 30متر که گفته میشود بهدستور «سردار عزیزخان مکری»، روی تپهای مشرف به شهر ساخته شدهاست. قلعه سردار یا بهقول مردم بومی، «قلهلای سهرداری» از جنس خاک رس، ساروج و آجر بوده و حالا بیش از 90درصدش ازبین رفتهاست. با اینحال، بهدلیل اهمیت تاریخیاش بین طوایف کُرد، از مکانهایی است که تماشای آن و شنیدن قصههایش از زبان مردم شهر، خالی از لطف نیست.
📌 آدرس: مرکز شهر
مسجد حمامیان
در روستای حمامیان بوکان، دیدار با مسجد و مدرسه تاریخی این روستا، شما را به زمان پیش از جنگجهانی خواهدبرد. مسجد حمامیان، بناییست که به ویژگیهای منحصربهفرد معمارانهاش شناخته میشود. مصالح این مسجد، ترکیبی است از آجر خشتی، سنگ لاشه و چوب گردو و نکته جالب آنکه با وجود ساده و دردسترس بودن این مصالح، مسجد دربرابر زلزله و طوفان مقاوم است. بخش بزرگی از مسجد، علیرغم گزند باد و باران همچنان سالم است و چشمانتظار شما!
📌 آدرس: 5کیلومتری بوکان، روستای حمامیان
خانقاه شیخ شمسالدین برهانی
شیخ «شمسالدین برهانی»، عالم مشهوری بود که در قرن چهاردهم هجریقمری در خانقاهی ساختهشده بهدست پیروانش، به تربیت شاگرد مشغول بود. شیخ شمسالدین بعد از درگذشتن، در همان خانقاه دفن و مقبرهاش به زیارتگاه دوستدارانش تبدیل شد. بنای آجری این خانقاه، علاوهبر شیخ شمسالدین، مدفن تعدادی دیگر از مشاهیر شهر و یکی از مهمترین جاهای دیدنی بوکان کردستان است.
📌 آدرس: 30کیلومتری بوکان، روستای برهان
مجموعه بیبیدژ
در دل کوه «بیبیکَند»، مجموعهای دستکَند وجود دارد شامل چندین اتاق تودرتو و دالانهایی پیچدرپیچ با پنجره و طاقچه که قدمتش را متعلق حدود 3هزارو500سال پیش میدانند. بهنظر میرسد مجموعه بیبیدژ، پناهگاهی برای درامان ماندن از حمله دشمنان بودهباشد. مسیر رسیدن به این پناهگاه باستانی، دشوار است و نیاز به آمادگی بدنی و راهنما دارد. پاداش طی کردن این راه سخت هم تماشای سازهای شگفتانگیز است که قرنها پیش با حفر کردن سنگ و صخره ایجاد شدهاست.
📌 آدرس: 45کیلومتری بوکان، 16کیلومتری شاهیندژ
سخن آخر
بوکان، شهر تاریخ و طبیعت است. مسجدی با معماری مقاوم دربرابر زلزله و طوفان که قدمتش به دوران پیش از جنگ جهانی دوم میرسد؛ دشتی که تنها سکونتگاه پرندهای نادر است؛ دژی که اتاقها و دالانهایش در دل کوه و بدون هیچ ابزاری حفر شدهاست؛ گوشهای از جاذبههای این شهرند.
در مقاله حاضر، جاهای دیدنی بوکان را بههمراه آدرس دقیقشان معرفی کردهایم. اگر دیر یا زود راهی این شهر تماشایی هستید، برای تهیه بلیط و رزرو هتل، روی یوتراوز حساب کنید. شماره تماس 24ساعته 1548، درخدمت شماست.
سوالات متداول
بوکان در کدام استان است؟
بوکان، شهری است واقع در جنوب استان آذربایجان غربی که از شمال با میاندوآب، از شرق با شاهیندژ، از غرب با مهاباد و از جنوب با سقز همسایه است.
بهترین دیدنی های بوکان کجاست؟
پارک ساحلی بوکان، باغ امیرآباد، سیمینهرود، تپه باستانی قلایچی، دریاچه سد بوکان، تالاب قرهگل، خانقاه شیخ شمسالدین برهانی و مجموعه بیبیدژ، جزو بهترین جاهای دیدنی بوکان هستند.
بوکان یعنی چه؟
درباره معنی واژه «بوکان»، روایتهای مختلفی وجود دارد. «سرزمین معادن»، «سرزمین خدایان»، «عروسها» و «محلی که آب خوب دارد»، تعدادی از معانی ذکرشده برای اسم این شهر است.