ورود
خانه شهریار در تبریز

موزه شهریار در تبریز

زمان برای مطالعه 4 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

سال‌ها بعد از فوت شهریار، فراخوانی داده شد تا هر کس یادگار یا سندی از او دارد، آن را تحویل دهد تا موزه‌ای به نام استاد شهریار ساخته شود. امروز خانه‌ای که شهریار سال‌های آخر زندگی خود را در آن گذراند به موزه شهریار تبریز تبدیل شده است و از زندگانی و شعر هنر او برایمان قصه می‌گوید.

چه کسی است که اشعار زیبا و پرسوز و گداز استاد شهریار را نشنیده باشد؟ اگر شما هم مثل من عاشق سروده‌های استاد شهریار هستید، خرید بلیط هواپیما و سفرتان به تبریز، فرصتی عالی برای ادای احترام به این شاعر بزرگوار است. فرصتی برای خو گرفتن بیشتر با او و زندگانی‌اش.

در این سفر می‌خواهیم سری به خانه استاد شهریار بزنیم. خانه‌ای که امروزه به موزه شهریار تبریز تبدیل شده است. می‌خواهیم با یکدیگر سفری مجازی به این موزه داشته باشیم و در حس و حال شاعرانه زندگیِ استاد شهریار غرق شویم. در این مطلب از مجله گردشگری یوتراوز همراه ما باشید تا برایتان بگوییم که موزه استاد شهریار برای هنردوستان چه در دل خود پنهان کرده است.

آن‌چه درباره موزه شهریار تبریز می‌خوانید:

بودجه از شما، پیشنهاد تور از ما مشاوره رایگان

موزه شهریار تبریز کجاست؟

درب خانه شهریار در تبریز


موزه شهریار یا همان خانه استاد شهریار، یکی از جاهای دیدنی تبریز است که در محله‌ای قدیمی به نام مقصودیه و در خیابانی به نام خیابان ارتش جنوبی واقع شده است. برای دسترسی به خانه استاد شهریار طبق راهنمای زیر پیش بروید:

  • از سمت خیابان طالقانی یا خیابان ارتش جنوبی وارد خیابان ارگ جدید شوید.
  • کمی پیاده‌روی کنید تا به محله مقصودیه برسید.
  • وارد کوچه مقصودیه شوید.
  • خانه استاد شهریار با پلاک 21 در این کوچه قرار دارد.

دیدنی‌ها و بخش‌های مختلف خانه شهریار

تصاویر خانه و موزه شهریار در تبریز

این خانه چه دیدنی‌هایی دارد که جای دیگر نمی‌شود دید؟ این شما و این زیبایی‌های موزه شهریار تبریز:

1. اشعار دست نویس استاد شهریار

اگر طرفدار شعرهای شهریار عزیز باشید، خواندن سروده‌هایش از روی اوراق دست‌نویس او، حس‌وحال دیگری برای‌تان خواهد داشت. در موزه شهریار تبریز اوراق دست‌نویس استاد را ببینید و لمس کنید، دست خط زیبای او را ببینید و حس و حال او را زمانی که این اشعار را می‌سرود تصور کنید.

2. نسخه دست نویس شهریار از قرآن با خط نسخ

یک نکته جالب که بسیاری از ما راجع به استاد شهریار نمی‌دانستیم، این است که ایشان یک نسخه از قرآن را با خط زیبای نسخ به تحریر درآورده‌اند. اغلب ما او را با اشعار تاثرگذارش می‌شناسیم و از استعدادهای دیگر او مثل خط خوش ایشان بی‌خبریم. در این موزه می‌توانید علاوه‌بر اشعار دست‌نویس استاد، به تماشای آثار خطاطی او نیز بپردازید.

3. سه تار استاد شهریار

بله؛ استاد شهریار علاوه بر شعر و خوش‌نویسی، هنر نوازندگی نیز داشت. تا به حال فکر کرده‌اید که چقدر ساز سه تار با شخصیت استاد شهریار و شعرهای او هماهنگ است؟ سه تار سازی است آرام، غمناک، سوزانگیز و در عین حال بسیار زیبا. دقیقا مثل شعرهای استاد شهریار و دقیقا همانند زندگانی او. ای کاش می‌شد به دوران گذشته برگردیم و سه تار نوازی استاد شهریار را بشنویم. شکی ندارم که نوای سوزناک سه تار استاد شهریار تا اعماق قلب هر انسانی نفوذ می‌کرد؛ همانطور که شعرهایش تا اعماق وجودمان نفوذ می‌کنند.

سه تار استاد شهریار، همان سه تاری که سال‌های سال همدم و غمگسار ایشان بود، امروز در موزه شهریار تبریز قرار دارد. دیدن ساز زیبایی که روزگاری دستان هنرمند استاد شهریار آن را می‌نواخته است، برای اهل ادب و هنر خالی از لطف نیست.

4. حیاطی بسیار باصفا و دیدنی

حیاط خانه شهریار در تبریز


حیاط موزه شهریار تبریز آنقدر باصفاست که با رفتن به این خانه، دلتان نمی‌خواهد دیگر از آنجا خارج شوید. فضای دلچسب خانه‌ای قدیمی و حیاط دار، درختان بلند و زیبا، گل‌های رنگارنگ و یک ایوان بسیار باصفا. اگرچه شاید در زمان استاد شهریار این خانه چندان قیمتی نداشته، اما با دیدن آن اعتراف می‌کنید که صفای آن به صد ویلا و خانه لاکچری می‌ارزد. خودتان نگاهی به عکس بالا بیندازید و زیبایی این حیاط را با چشمان خود ببینید.



5. اندرونی بسیار زیبای خانه شهریار

خانه موزه شهریار در تبریز


اندرونی این خانه هم از نظر زیبایی دست کمی از حیاط باصفایش ندارد. این خانه زیبایی را در اوج سادگی نمایش می‌دهد. هنگامی که وارد این خانه می‌شوید، در گرما و صمیمیت آن غرق می‌شوید. گویی که انگار روح استاد شهریار هنوز هم در آن مکان حاضر است و از مهمانانش با گرما و صمیمیت پذیرایی می‌کند.

ترکیب رنگ‌های گرم کرمی، قهوه‌ای و قرمز باعث شده‌اند این خانه صفای خاصی داشته باشد. طاقچه‌های سنتی که بر روی آن‌ها تابلوهای نقای و خوش‌نویسی به چشم می‌خورند، تلویزیون کوچک و قدیمی، و وسایل شخصی استاد شهریار که هنوز دست نخورده‌اند، در این خانه قرار دارند. حتی هنوز یک تشک و لحاف هم در سالن این خانه پهن است. همه چیز به گونه‌ای است که آدم باور نمی‌کند صاحب این خانه سال‌ها پیش از دنیا رفته باشد.



6. عکس‌هایی از دوره‌های مختلف زندگی استاد

عکس های خانه شهریار تبریز


در قسمت زیرزمین این خانه، عکس‌ها و نقاشی‌هایی از استاد شهریار در سنین مختلف به نمایش گذاشته شده‌اند. دیدن این عکس‌ها باعث می‌شود که ارتباط قلبی شما با استاد شهریار و اشعار او قوی‌تر شود.



7. هدایای عتیقه ارزشمند از طرف بزرگان

شهریار برای همه عزیز است و این موضوع را می‌شود از هدایایی که حتی پس از فوت او به این موزه اهدا شد فهمید. برای مثال، یک گروه موسیقی از باکو کمانچه‌ای را به این موزه اهدا کردند؛ یک شاعر زنجانی نیز بشقابی قدیمی و عتیقه را به موزه شهریار تبریز اهدا کرده است. دیدن این هدایای ارزشمند که حکم عتیقه را دارند و احترام شهریار در نزد همه را نشان می‌دهند، خالی از لطف نیست.



چرا باید از موزه شهریار تبریز دیدن کنیم؟

زیرزمین خانه شهریار در تبریز


اگر از من بپرسید، می‌گویم که موزه شهریار یکی از خاص‌ترین موزه‌ها در ایران است. چرا؟ چیزی که این موزه را از سایر موزه‌ها متفاوت می‌کند، این است که مثل موزه‌های دیگر فقط مجموعه‌ای از وسایل دیدنی را به نمایش نگذاشته و جایی‌ست که انگار زندگی در آن جریان دارد. با رفتن به خانه شهریار، احساس می‌کنید که به خانه یک دوست قدیمی رفته‌اید؛ یا شاید هم یک پدربزرگ پیر!

حتی قوری و فلاسک چای استاد شهریار هم در کنار بستر استراحت او دیده می‌شود. گویی که استاد شهریار هنوز آنجاست؛ فقط دو ساعتی به بیرون از خانه رفته و قرار است دوباره برگردد! حال و هوای این خانه مثل موزه‌های دیگر خشک و رسمی نیست. بلکه شما را غرق در صفا و صمیمیت و احساس می‌کند.



چیزهایی که درباره شهریار نمی‌دانستید

سه تار شهریار در موزه شهریار تبریز


داستان زندگانی شهریار بسیار شنیدنی است. اکثر ما چیزهایی را درباره زندگی او می‌دانیم؛ برای مثال، داستان ثریا، عشق دیرین استاد شهریار را شنیده‌ایم که خانواده‌اش به شهریار جواب رد می‌دهند. بسیاری از ما شنیده‌ایم که در یک روز 13 بدر، شهریار معشوق قدیمی خود را با نوزادی در آغوش می‌بیند و دنیا بر روی سرش خراب می‌شود. اینجاست که او شعر "سیزده را همه عالم به در امروز از شهر، من خود آن سیزدهم کز همه عالم به درم" را می‌سراید.

بگذریم؛ جدای از این داستان معروف، چیزهایی در مورد زندگی استاد شهریار وجود دارد که شاید ندانید و دانستنش برایتان جالب باشد:



شهریار، شاعری که قرار بود پزشک باشد!

شاید ندانید که شهریار در واقع در مدرسه طب تحصیل می‌کرد. در همان دوران بود که عشق به سراغ او آمد و با شنیدن جواب منفی از معشوق، مسیر زندگی او تغییر کرد. آنجا بود که شهریار به جای دنبال‌کردن علم، تصمیم گرفت ترک تحصیل کند و به عنوان یک شاعر به زندگی‌اش ادامه دهد. اگر او طبیب می‌شد، شاید هرگز ما چنین آثار زیبایی را از او نمی‌خواندیم. در آن صورت شاید دیگر کسی نبود که آثاری مثل «حیدربابایه سلام» را به رشته تحریر درآورد یا سروده معروفی مثل «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا» را بسراید.


آیا شهریار نهایتاً ازدواج کرد؟

داستان عشق ناکام شهریار زبانزد همه است؛ اما جالب است بدانید او در سن چهل و اندی سالگی با دختری 21 ساله که نوه عمه‌اش بود ازدواج کرد و حاصل این ازدواج 3 فرزند شد. یک نکته دیگر که بسیار از افراد در مورد شهریار نمی‌دانند این است که او در حداقل پنج یا شش مورد از اشعارش به همسرش نیز اشاره داشته است.


جاهای دیدنی تبریز نزدیک به موزه شهریار

جاهای دیدنی اطراف موزه شهریار تبریز


دیدن موزه شهریار تبریز به طور کامل حدود 1 ساعت زمان می‌برد. بعد از بازدید از خانه شهریار می‌توانید راهی جاهای دیدنی تبریز شوید که در نزدیکی این مکان قرار دارند. خبر خوب این است که موزه استاد شهریار در جایی قرار گرفته است که جاذبه‌های بسیاری در اطراف آن هستند. از جمله:

1. برج ساعت تبریز: این برج از زیباترین و دیدنی‌ترین برج‌های ایران است که بعضی از افراد زیبایی آن را برج ساعت در لندن برابر می‌دانند! با این حساب، حیف نیست که به تبریز بروید و تا خانه شهریار هم بروید، اما از این برج که فقط 10 دقیقه با پای پیاده تا خانه شهریار فاصله دارد دیدن نکنید؟

2. ارگ علیشاه: دیدن ارگ علیشاه که از بناهای تاریخی مهم تبریز است برای هر گردشگری واجب است. این ارگ فقط 1 کیلومتر تا خانه شهریار فاصله دارد و با 13 دقیقه پیاده‌روی می‌توانید از آن دیدن کنید.

3. کوه عینالی تبریز: اگر به دنبال یک تفرجگاه عالی در تبریز هستید که با همسفرانتان ساعاتی را در دل طبیعت خوش بگذرانید، به سراغ کوه عینالی بروید. این کوه فقط 10 کیلومتر با خانه شهریار فاصله دارد.

4. خانه مشروطه: مگر می‌شود ایرانی باشید و داستان مشروطه و مقاومت مشروطه‌خواهان در برابر پادشاهان خودکامه را نشنیده باشید؟ این خانه مشهور که محل گردهمایی مشروطه خواهان بود، فقط 4.9 کیلومتر از منزل استاد شهریار فاصله دارد.


رزرو هتل در نزدیکی موزه شهریار

اگر برای دیدن جاهای دیدنی تبریز به این شهر سفر می‌کنید، بهتر است هتلی را رزرو کنید که نزدیک به جاذبه‌های گردشگری باشد. ما رزرو اتاق در هتل سینا تبریز، هتل سارای تبریز یا هتل آیدا تبریز را به شما پیشنهاد می‌کنیم. این هتل‌ها به موزه شهریار و سایر جاهای دیدنی تبریز نزدیک هستند و نیازی نیست که برای رفت و آمد خودتان را به زحمت بیندازید. با یک جستجوی سریع و ساده در سایت یوتراوز می‌توانید هر کدام از این هتل‌ها یا سایر هتل‌های تبریز را همین حالا رزرو کنید.

علاوه‌بر رزرو هتل، می‌توانید بلیط هواپیما و بلیط قطار خود را هم با کم‌ترین قیمت از سایت یوتراوز خریداری کنید. یوتراوز، یک سامانه سفر آنلاین برای برنامه‌ریزی سفرها با هر بودجه‌ای است که پشتیبانی 24 ساعته هم ارائه می‌کند. کافی‌ست با شماره چهاررقمی 1548 تماس بگیرید تا از راهنمایی کارشناس مربوط برخوردار شوید.


نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز