ورود
غار اسپهبد خورشید در سوادکوه

راهنمای بازدید از غار اسپهبد خورشید

زمان برای مطالعه 2 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

زمانی، محل اختفای زن راهزنی به‌نام «عایشه» بوده‌است؛ روزگاری، حکم عبادتگاه داشته و زمانی دیگر، به‌عنوان دژ نظامی به‌کار می‌رفته‌است. غار اسپهبد خورشید در مازندران، یکی از پرماجراترین غارهای تاریخ است و مشتاق دیدار شما!

غار اسپهبد خورشید، از جاذبه‌های تاریخی-طبیعی استان مازندران است که داستان‌های آمیخته به افسانه و خیال بسیاری درباره‌اش روایت می‌شود. اگر در سفر به مازندران، سوادکوه تماشایی را برای گشت‌وگذار انتخاب می‌کنید، در ارتفاعات البرز، می‌توانید به دیدار بزرگ‌ترین طاق سنگی طبیعی بروید. غار اسپهبد خورشید که در میانه‌های دهه 30 کشف شد، قرن‌ها به‌عنوان پناهگاه و قلعه نظامی به‌کار می‌رفته‌است. حالا شما این شانس را دارید که جاذبه‌های این غار 75متری را از نزدیک ببینید و داستانش را بشنوید. با ما همراه باشید.

آن‌چه در این مقاله درباره غار اسپهبد خورشید می‌خوانید:

غار اسپهبد خورشید کجاست؟

📌 آدرس: شهرستان سوادکوه، منطقه دوآب، بین ایستگاه راه‌آهن پل‌سفید و سرخ‌آباد

مسیر دسترسی به غار اسپهبد خورشید

اگر مبدأ سفرتان تهران است، از جاده دماوند به‌سمت فیروزکوه بروید. بعد از پشت‌سر گذاشتن ورسک، از خروجی سمت راست، به‌طرف خطیرکوه برانید.

  • فاصله غار اسپهبد خورشید از سوادکوه: 19کیلومتر
  • فاصله غار اسپهبد خورشید از قائم‌شهر: 63کیلومتر
  • فاصله غار اسپهبد خورشید از تهران: 182کیلومتر

♦♦♦

غار اسپهبد خورشید ویکی پدیا

غار اسپهبد خورشید در یک نگاه

ورودی پرتگاه‌مانند غار اسپهبد خورشید در مازندران

پیش از این‌که شال و کلاه کنیم و وارد غار اسپهبد خورشید پل سفید شویم، از دور نگاهی می‌اندازیم به مشخصات این غار تا ببینیم چه چیزی درانتظارمان است.

♦♦♦

قطر دهانه غار

85متر

طول و عرض غار

75 و 25متر

بهترین زمان بازدید

بهار و تابستان

هزینه بازدید

رایگان

اسم‌های دیگر غار اسپهبد خورشید

قلعه دیو سفید، غار دربند کولا، لاپ کمر، گرگیلی دژ، طاق عایشه، دیو کالی، کرکیل دژ، دکان داوود، طاق ونداد هرمزد

جاهای دیدنی نزدیک به غار اسپهبد خورشید

🔸 روستای فیروزکوه : 5کیلومتر

🔸 کلیسای سرخ‌آباد: 9کیلومتر

🔸 آبشار شیرگاه: 10کیلومتر

🔸 جنگل لفور: 15کیلومتر

🔸 سد لفور: 20کیلومتر

🔸 کاروانسرای گدوک: 25کیلومتر

🔸 قلعه کنگلو: 40کیلومتر

♦♦♦

داخل غار اسپهبد خورشید چه خبر است؟

اتاقک‌های سنگی داخل غار اسپهبد خورشید سوادکوه

براساس اسناد تاریخی و آن‌چه تصاویر داخل غار اسپهبد خورشید نشان می‌دهند، این غار چیزی بیشتر از یک حفره در دل کوه بوده‌است. ورودی غار اسپهبد خورشید را که رد کنید، وارد تالاری می‌شوید با سقفی به‌ارتفاع 80متر. یک شبکه آبراه شامل کانال‌های مخفی در غار وجود دارد که دسترسی ساکنانش به آب آشامیدنی را فراهم می‌کرده‌است.

به‌علاوه در فضای داخلی غار، اتاقک‌هایی از جنس سنگ و ساروج می‌بینید که کاربری حمام، تنور، آتشکده و آب‌انبار داشته‌اند. در سمت راست غار، سنگرهایی دفاعی وجود دارد و در سمت چپش، قلعه‌ای چهارطبقه. اما این‌همه تلاش برای ساخت‌وساز آن‌هم در ارتفاع هزارمتری از سطح دریا و بدون دسترسی به ابزارهای امروزی، چه دلیلی داشته‌است؟

📽📽📽

برای آشنایی بیشتر با این غار اعجاب‌انگیز، فیلم اسپهبد خورشید را تماشا کنید.

داستان غار اسپهبد خورشید

غار اسپهبد خورشید مازندران در مه

غار اسپهبد خورشید داستان اندوهباری دارد. ماجرا از این قرار است که وقتی اعراب به طبرستان حمله می‌کنند، یک سردار طبری به‌نام «اسپهبد خورشید»، خانواده‌اش را به این غار می‌رساند تا درامان باشند و خودش به نبرد دشمن می‌رود.

بعد از چندی، اعراب محل اختفای خانواده سردار اسپهبد خورشید را پیدا می‌کنند. آن‌ها غار را به‌مدت سه ماه محاصره می‌کنند و چون هیچ راهی برای ورود به آن نمی‌یابند، درنهایت سرچشمه آب غار را مسموم می‌کنند. ساکنان غار همگی کشته می‌شوند. خبر که به گوش اسپهبد خورشید می‌رسد، این سوگ را تاب نمی‌آورد و خودکشی می‌کند.

سرگذشت اسپهبد خورشید

نمایی از دیواره‌ی داخلی حفره‌دار غار اسپهبد خورشید مازندران

قصه اسپهبد خورشید که بالاتر خواندید، تنها گوشه‌ای از ماجراهایی است که این غار درطول قرن‌ها به خود دیده‌است. تاریخچه غار اسپهبد خورشید مازندران، دوره‌های تاریخی مختلف را شامل می‌شود.

  • پیش از تاریخ: تعدادی ابزار سنگی و بقایای حیوانات مربوط به دوره‌های پارینه‌سنگی و نوسنگی در غار اسپهبد خورشید کشف شده‌است.
  • دوره تاریخی: غار اسپهبد خورشید در دوره ساسانیان، کاربری دژ نظامی داشته و در دوره اسلامی، به‌عنوان عبادتگاه به‌کار می‌رفته‌است.
  • دوره معاصر: غار اسپهبد خورشید در دوره قاجار، کاربری مخفی‌گاه داشته‌است.

نکات بازدید از غار اسپهبد خورشید

مسیر پیمایش غار اسپهبد خورشید سوادکوه در کوهستان سرسبز و صعب‌العبور

حالا شما غار اسپهبد خورشید را خیلی خوب می‌شناسید اما برای یک بازدید امن و بی‌دردسر، لازم است نکات احتیاطی زیر را هم رعایت کنید.

  • درمقابل غار، پرتگاهی وجود دارد که برای رد کردن آن باید خیلی حواس‌تان را جمع کنید.
  • پیمایش غار، چندان آسان نیست. بنابراین باید با یک لیدر آشنا به منطقه، همراه شوید.
  • کفش مناسب، لباس گرم، چراغ‌قوه، کمک‌های اولیه و آب و خوردنی را فراموش نکنید.
  • پیش از راهی شدن به‌سمت غار، آب‌وهوای منطقه را چک کنید. هوای بارانی، مناسب پیمایش نیست.

سخن آخر

غار اسپهبد خورشید در سوادکوه، غاری تاریخی است که قدمتش را به دوران پارینه‌سنگی نسبت می‌دهند. این غار که درطول قرن‌ها، بارها به‌عنوان پناهگاه و قلعه نظامی به‌کاررفته‌، حالا نمایشگاهی طبیعی است که سرگذشت پیشینیان‌مان را روایت می‌کند.

در مقاله پیش‌رو، همه اطلاعات لازم برای بازدید از غار اسپهبد خورشید، دراختیار شماست. مقدمات سفرتان به استان مازندران و سوادکوه بی‌نظیر را هم به ما بسپارید. برای تهیه بلیط قطار، هواپیما و رزرو هتل کافی‌ست با شماره تلفن 24ساعته 1548 تماس بگیرید.









سوالات متداول

غار اسپهبد خورشید در کدام شهر است؟

غار اسپهبد خورشید در منطقه «دوآب» شهرستان سوادکوه واقع در استان مازندران قرار دارد.

ماجرای گنج غار اسپهبد خورشید چیست؟

«اسپهبد خورشید»، سردار طبری، تمام مایملکش را همراه خانواده‌اش راهی غار اسپهبد می‌کند اما سرنوشت ثروت این سردار بعد از به‌قتل رسیدن خانواده‌اش به‌دست اعراب، هیچ‌وقت معلوم نمی‌شود.

مستند اسپهبد خورشید را کجا می‌شود تماشا کرد؟

مجموعه مستند «مرز پرگهر»، یک قسمت با عنوان «لاپ کَمَر (غار اسپَهبَد خورشید)» دارد که در آن ماجرای این غار را از زبان پدر غارنوردی ایران روایت می‌کند و در آپارات، قابل دیدن است.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز