ورود
 Varkaneh Village

روستای ورکانه کجاست؟

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

روستای ورکانه همدان یکی از دیدنی‌ترین روستاهای ایران است. این روستای تاریخی در استان زیبای همدان قرار دارد و اخیرا به یکی از جاذبه‌های گردشگری مشهور همدان نیز تبدیل شده‌ است. دلیل آن هم ظاهر سنگی روستا و چشمه‌های آبگرم آن است که نظر گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند.

یکی از روستاهای خاص، معروف، خوش‌منظره و تاریخی ایران، روستای ورکانه در همدان است. این روستا به واسطه معماری منحصربه‌فردش مشهور شده است به طوری‌که نمای خانه‌ها و کوچه‌های روستای ورکانه با سنگ آراسته شده‌اند. روستای 400 ساله ورکانه، جاذبه‌های تاریخی زیادی هم برای تماشا دارد که لذت سفرتان را دوچندان می‌کند. اما این روستا با بیشتر با «سریال علی البدل» و به عنوان روستای چشمه قل‌قل شناخته و معروف شد و از آن موقع تا به امروز بسیاری از گردشگران به همدان سفر می‌کنند تا لوکیشن زیبای سریال علی‌البدل را ببینند. یکی دیگر از القابی که به روستای سنگی ورکانه نسبت می‌دهند، روستای رنسانسی است چراکه این روستا همانند تصویری کوچک از اروپای دوره رانسانس است. با مجله گردشگری یومگ همراه شوید تا با هم گشتی در روستای ورکانه همدان بزنیم.

آنچه از روستای ورکانه همدان در ادامه می‌خوانید:

درباره‌ی روستای ورکانه

Varkaneh Village

روستای ورکانه یکی از جاذبه‌های گردشگری مشهور همدان است که این روزها طرفداران بیشتری هم پیدا کرده است. روستای ورکانه در ایران دولقب مشهور هم دارد؛ عده‌ای این روستا را به عنوان روستای سنگی و عده‌ای دیگر آن را به عنوان روستای رنسانسی ایران می‌شناسند و دلیل آن هم سنگ است که اصلی‌ترین مصالح به کار رفته در نمای خانه‌ها و کوچه‌های این روستا است به طوری‌که هرکجا که چشمتان بیافتند فقط و فقط سنگ می‌بینید. همچنین هنگام تابش نور خورشید خانه‌های ورکانه به رنگ قهوه‌ای سوخته در می‌آیند و تصویری از اروپای دوره رنسانس در این روستا ایجاد می‌شود.
هسته اولیه روستای ورکانه پیرامون قنات روستا شکل گرفته ‌است. این روستا بیش از 400 سال قدمت دارد و قدمت «درب مسجد» آن حتی به دوره صفویه برمی‌گردد که این خود گواهی بر قدمت بالای روستای ورکانه است.
همچنین باید اضافه کنیم که روستای تاریخی ورکانه یکی از 6 مقصد مشهور همدان است و نام این روستا در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است و اکنون جزو جاذبه‌های گردشگری معروف ایران در همدان به شمار می‌رود.

علت نام‌گذاری روستای ورکانه

برای خیلی‌ها نام این روستا جالب است و دوست دارند بدانند چرا نام این روستای سنگی«ورکانه» است؟ در گویش کردی«ور» به معنای کنار و«کانه» به معنای چشمه است یعنی ورکانه به معنی کنار چشمه یا آب است. همچنین علت دیگر برای نام‌گذاری این روستا، می تواند به دلیل وجود معادن‌ سنگ فراوان در پیرامون روستا باشد، چراکه نام ورکانه به معنای معادل محلی «نزدیک به معدن» هم گفته شده است.

شهرت روستای ورکانه با سریال علی‌البدل

روستای ورکانه در سال 1395 به عنوان لوکیشن سریال علی‌البدل انتخاب شد و از آنجا به بعد این روستا شهرت بیشتری پیدا کرد. لوکیشن سریال علی‌البدل به کارگردانی سیروس مقدم در روستای ورکانه بود که در این سریال برای نام این روستا از «چشمه قل‌قل» استفاده کردند. تا مدت‌ها مردم این روستا را به عنوان روستای چشمه قل‌قل می‌شناختند و این فیلم تاثیری زیادی در معرفی این روستا به مردم ایران داشت و باعث شهرت زیادی کسب کرد. جالب است بدانید فیلم پرواز مرغابی‌ها به کارگردانی علی شاه‌ حاتمی و فیلم شیر تو شیر کاری از ابراهیم فروزش هم در این روستا فیلم‌برداری شده‌اند.

دیدنی‌های جذاب روستای ورکانه

در روستای سنگی ورکانه جاذبه‌های تاریخی زیادی برای تماشا وجود دارد پشت هر کدام از آن‌ها قصه درازی است. اما مهم‌ترین بخش دیدنی این روستای تاریخی کوچه‌های سنگفرش آن با خانه‌های سنگی است به طوری‌که دوست دارید ساعت‌ها منظره خاص این روستا را تماشا کنید.
در این میان ناخوداگاه دست به دوربین می‌شوید و شروع به عکاسی از خانه‌ها، کوچه‌ها و اهالی روستا می‌کنید. تصویر روستای ورکانه با نور خورشید تداعی‌کننده دوران رنسانس اروپا است و جذابیت عکس‌های شما را همراه با مناظر مسحورکننده روستا دوچندان می‌کند. در ادامه با جاذبه های تاریخی روستای ورکانه آشنا می شوید:

اصطبل پرورش اسب

شاید در میان اهالی روستا نام این اصطبل را به عنوان اصطبل مری لیلی بشنوید. ماجرای این اصطبل به پیش از انقلاب برمی‌گردد. در آن زمان نظام ارباب رعیتی بر روستا حاکم بود. هنگامی که نقی خان قراگوزلو خان روستا بود به دستور امیر تومان که حاکم وقت همدان بود، دستور ساخت این اصطبل را در فاصله 2 کیلومتری جنوب روستا داد. البته بعد از قراگوزلو خان دخترش ارباب و حاکم روستا شد. در سال‌های پیش از انقلاب این اصطبل به عنوان مرکز پرورش اسب دربار فعالیت می‌کرد و در حال حاضر جزو آثار دیدنی روستای ورکانه به شمار می‌رود. در این اصطبل بزرگ یک حیاط مرکزی وجود دارد که در دوطرف حیاط آن، اسب‌ها نگداری می‌شدند و دو ضلع دیگر اصطبل برای ورودی و انبار علوفه بوده ‌است.

قلعه مهری خانم

این قلعه تاریخی در واقع یک قلعه اربابی است که به مهری خانم ارباب روستا تعلق داشته است. ساختمان این قلعه اربابی با پلان چلیپایی طراحی شده و در دو طبقه ساخته شده ‌است. این قلعه بزرگ 330 مترمربع زیربنا دارد و در فاصله 100 متری ضلع جنوبی روستا بنا شده ‌است.

گورستان ورکانه

یکی دیگر از جاذبه‌های تاریخی این روستا گورستان ساده‌ای است که برخلاف دیگر گورستان‌ها هیچ سنگ قبری در آن دیده نمی‌شود.همچنین در روستای تاریخی ورکانه جاذبه‌های مذهبی هم وجود دارند که می‌توان به مسجد روستا و آرامگاه امام‌زاده غیب اشاره کرد.

معماری منحصربه‌فرد روستای ورکانه

architecture of Varkaneh village

گوشه‌وکنار این روستا با سنگ تزئین شده و تا چشم کار می‌کند شما فقط سنگ می‌بینید. آنچه که شما در روستای ورکانه می‌بینید تنها سنگ، سنگ لاشه، سنگ مالون، خشت، آجر و انواع مصالح متعارف ساختمانی است که پیرامون این روستا را تشکیل داده‌اند. به دو دلیل استفاده از سنگ در این روستا زیاد است، اول از همه به خاطر تغییرات جوی و بعد به دلیل کمبود آجر و خشت، از سنگ برای ساخت‌وساز استفاده می‌شود. هنگام پیاده‌روی در کوچه‌ و پس کوچه‌ها توجه شما را پنجره‌های کوچک و مشبک چوبی جلب می‌کند که جلوه زیبا و خاصی به خانه‌های ورکانه داده‌اند.

درباره‌ی اهالی روستای ورکانه

گویش اهالی روستای ورکانه فارسی و لری است. اهالی این روستا به باغذاری، کشاورزی و دامداری مشغول هستند. جالب است بدانید رایج‌ترین موسیقی و آواز در میان مردم ورکانه اشعار بابا طاهر عریان، بایاتی‌های آذری و موسیقی عاشیقی است که حتی در مراسم عروسی و شادی هم این موسقی و ترانه‌ها پخش می‌شوند. همچنین روستای ورکانه زادگان نابغه علمی جهان پروفسور توفیق موسیوند است. پروفسور توفیق موسیوند مخترع قلب مصنوعی در جهان است که خانه قدیمی زادگاه این مخترع بزرگ در روستای سنگی ورکانه قرار دارد.

غذاهای محلی روستای ورکانه

در هنگام گشت‌وگذار از خوشمزه‌های روستای ورکانه غافل نشوید. عطر و طعم غذاهای محلی این روستا زبان زد عام و خاص است و قطعا در حین راه رفتن در این روستا عطر این غذاها هوش از سر شما می‌برد. غذاهای محلی و خوشمزه این روستا شامل آبگوشت، انواع آش و انواع کباب است که می‌توان به آش پلته، آش اوماج، آش واره، آش جو و ترخینه اشاره کرد.

سوغات معروف روستای ورکانه

در سفر به روستای ورکانه شما می‌توانید از محصولات مرغوب باغ‌های این روستا برای عزیزان خود به عنوان سوغاتی خریداری کنید. از محصولات باکیفیت و مرغوب باغ‌های ورکانه می‌توان به زردآلو، گردو، سیب و انگور اشاره کرد.

چگونگی اقامت در روستای ورکانه

برای اقامت در روستای ورکانه شما می‌توانید اقامتگاه بوم‌گردی روستا یا خانه‌های روستایی بروید و چندروزی را مهمان اهالی مهمان‌نواز ورکانه باشید. همچنین به صورت کمپینگ در طبیعت این روستا می‌توانید اقامت کنید. خوشبختانه در این روستا امکانات مناسبی برای گردشگران و مسافران فراهم شده است که می‌توان به سفره‌خانه، مسجد، فروشگاه سوغاتی و فروشگاه مواد خوراکی اشاره کرد و شما می‌توانید احتیاجات خود را در طول سفر به ورکانه تهیه کنید.

مسیر دسترسی به روستای ورکانه

Locations Varkaneh village

برای رفتن به روستای ورکانه باید به همدان بروید سپس راهی جاده همدان به ملایر شوید. هنگامی‌که وارد این جاده شدید از طریق تابلوهای راهنما جاده سد اکباتان را پیدا کنید. وارد این جاده فرعی شوید و سد اکباتان، روستاهای یلفان، شمس آباد و علی‌آباد را پشت سر بگذارید تا وارد جاده ورکانه شوید و خود را به روستای ورکانه برسانید. قبل از رفتن به روستای ورکانه لازم است بدانید وسایل نقلیه خود را باید در پارکینگی که در ابتدای روستا قرار دارد پارک کنید، سپس به صورت پیاده گشت‌وگذار و ماجراجویی در روستا را آغاز کنید.

بهترین زمان برای سفر به روستای ورکانه

روستای سنگی ورکانه در دامنه جنوبی زاگرس مرکزی قرار دارد به همین دلیل این منطقه دارای آب‌وهوای کوهستانی است. بنابراین بهترین زمان برای سفر به این روستا اواسط بهار تا اواخر تابستان است. در فصل‌های بهار و تابستان آب‌وهوا خنک و معتدل است و گشت‌وگذار شما در روستا لذت‌بخش‌تر می‌شود. همچنین باغ‌های سرسبز روستای ورکانه در بهار و تابستان جلوه زیبایی دارند که جذابیت روستا دوچندان می‌شود. در پاییز و زمستان سرمای سختی در این منطقه حاکم است که شاید زمان مناسبی برای سفر نباشد. اما اگر علاقه‌مند به تماشای رنگ‌های پاییزی و برف زمستان هستید پیشنهاد می‌کنیم پاییز و زمستان روستای ورکانه را از دست ندهید.

سخن ‌آخر

در سفر به روستای ورکانه می‌توانید برای چند روزی زندگی روستایی را در خانه‌های سنگی روستا و در کنار اهالی مهمان‌نواز لر زبان آن تجربه ‌کنید. طبیعت سرسبز این روستا و صدای جوشش آب از چشمه‌های اطراف ورکانه، سبک زندگی بومی و طبیعت زیبای آن قطعا برای شما آرامش‌بخش خواهد بود.

نوشته های مشابه
  • روستای کندلوس؛ ییلاق 4000 ساله در شمال ایران

    استان مازندران سراسر زیبایی است؛ بخشی از این جلوه زیبا به روستاهای کوچک و بزرگ آن تعلق دارد که سرآمد آن‌‌ها روستای کندلوس است. در این مقاله از یومگ قرار است سری بزنیم به هزارتوی این روستای جذاب شمالی.

  • دره آل مشهد

    دره آل مشهد از جمله تفرجگاه‌های آبی این شهر است. فاصله دره آل تا مشهد چیزی در حدود ۴۵ کیلومتر است. دره آل در نزدیکی روستای آل واقع است و جذابیت‌های تفریحی و دیدنی زیادی را در خود جای داده است.

  • روستای جنت رودبار کجاست؟

    روستای جنت ‌رودبار همانند مرواریدی ارزشمند در شهرستان رامسر است که به یکی از جاذبه‌های گردشگری مشهور استان مازندران در شهرستان رامسر تبدیل شده ‌است. روستای سرسبز جنت ‌رودبار در مسیر جنگل سحرانگیز و زیبای دالخانی قرار دارد که یکی از بهترین جاذبه‌های گردشگری رامسر است. روستای جنت ‌رودبار بهترین محل برای طبیعت‌گردی و روستاگردی است.

خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز