سفر به لرستان؛ از گراند کانوین تا قلعهای رو به آسمان
- ...
- ...
- تعداد کلمات
خرمآباد هر آنچه که تو بخواهی دارد؛ از کوهها، آبشارها و دشتها گرفته تا جاذبههای تاریخی که کم از طبیعت بیبدلیش ندارد. چمدان خود را ببند و مهیای رفتن شو، برای رفتن به لرستان زیبا و پرابهت تنها باید از چند و چون سفر و زیباییهای این مقصد مطلع باشی. لرستان در انتظار توست.
راهرفتن روی یک پل معلق را دوست دارید؟ عبور کردن از میان چهار طناب کابلی به نظر چطور است؟ تصور ایستادن بر روی این پل با وجود رودخانه خروشانی که در پایین آن قرار دارد شما را ذوقزده خواهد کرد. از منارههای آجری چیزی به گوشتان رسیده؟ از آبشارها پرخروش و قلعههای سترگ چطور؟ در لرستان همه چیز پرابهت است. با یوتراوز همسفر شوید و خاطرات سفر به لرستان را مرور کنید.
آنچه از خاطرات یوتراوز در سفر به لرستان میخوانید:
- خزینه همزاد گرند کانیون
- مناره آجری خرمآباد؛ طبیعتی دلفریب یا تاریخی چند هزار ساله
- آبشار بیشه؛ عروس آبشارهای لرستان
- قلعه فلکالافلاک؛ قلعهای نرسیده به آسمان
- دریاچه گهر لرستان؛ شاید لقب پایتخت طبیعی ایرانزمین برایش کم باشد
خزینه همزاد گرند کانیون
خزینه را همزاد گرند کانیون آمریکا میدانند. چراکه شباهت عجیبی به آن دارد. مخصوصا پیچ نعل اسبی معروف آن که البته از بالای صخره قابلدیدن است. در این پیچ، صخرهای پرهیبت درست مانند یک جزیره نشسته است. رودخانهای نیز پروانهوار به دورش میگردد. رودخانهای که انعکاس آبی آسمان را در خود دارد. دورتا دور رودخانه نیز دیوارههای دره به سمت آسمان بالا رفتهاند. دره جذاب و زیبا خزینه در اواسط جاده شهرستان پلدختر به اندیمشک، در روستایی به همین نام قرار دارد.
فرسایش همیشه بد نیست
دستان طبیعت در خزینه عجیب پر تلاش بوده است. طبیعت به گونهای صخرهها را تراشیده که چشم هر ببیندهای را مجذوب زیبایی خود میکند. صخرهها و دیوارهای پلکانی در خزینه گواه سن و سال کهن خود هستند. بیگمان سالیان مدیدی گذشته تا خزینه تبدیل به جاذبهای دیدنی و فراموشنشدنی شود.
از قدرت کرخه میگویم
به بالای صخره که برسی، هر آن چه می بینی سرسبزی است. از دیدن مناظرش حیرتزده خواهی شد. آنگاه کرخه با آن جوش و خروشش تو را متوجه خود خواهد ساخت! از ارتفاع بالای این صخرهها انگشت به دهان خواهی ماند! اگر با دقت به دیوارههای صخرهای نگاه کنی میتوانی چین خوردگیهای زیبا و قهوهای رنگش را ببینی. به راستی که دره خزینه حاصل یک تراشکاری ماهرانه است! به زیر پاهایت نگاه کن! تا ببینی چطور رود کرخه در میان درهها طنازی میکند و چه استادانه رود کرخه این طبیعت خشن و وحشی را رام کرده است! به صدای پرندگان خوشآواز گوش جان بسپار که چگونه سکوت دره را میشکنند! دوباره که به پایین نگاه کنی؛ روی رودخانه قایقهای سواری را خواهی دید که تو را برای یک تجربه قایقسواری در این آبها وسوسه میکند.
پلی به رنگ هیجان خزینه
تصور کن روی پل معلقی راه میروی که ما بین دو صخره قرار دارد و رودخانهای پر جنب و جوش از زیر آن میگذرد! پل معلق خزینه بلندترین پل معلق ایران و خاورمیانه است که حدود 85 متر ارتفاع و 112 متر طول دارد. ایستادن بر روی پلی که حس بلندترین آسمان خراش دنیا را دارد چطور میتواند باشد؟
مناره آجری خرمآباد؛ طبیعتی دلفریب یا تاریخی چند هزار ساله
بنای استوانهای شکل؛ با آن قامت ایستا و چشمان آجریش شاهد وقایع تلخ و شیرین بسیاری در گذر زمان بوده است. 900 سال تاریخ را دیده، خسته از عمری طولانی اما همچنان مشتاق و پرتوان، شما را به تماشا میخواند.
جایگاهی برای آتش
مناره یعنی نور؛ در اصل آن را کانون نور یا مکان روشنایی میدانند. در قدیم شبهنگام آتش بر فراز منارهها برای هدایت کاروانیان روشن میکردند. منارهها معمولا به صورت تکی و در کنار مساجد بنا میشدند؛ بیشک معماری سنگ و گچ با دیوارهای ضخیم در مجاورت مناره بیانگر وجود کاروانسرا و مسجد در کنار این مناره آجری بوده است. افسوس که حجم دیوار نویسی بر تو زیاد گشته، و چه بی انصاف هستند یادگارنویسان بر تن خسته تو!
معماری به سبک دیلمیان
با ۳۰ متر ارتفاع از دیدنیترین آثار باستانی خرمآباد است، بنایی استوانهای که بر روی سنگی مکعبی شکل قرار دارد و به مناره آجری معروف است. بیگمان رفیعتر از حال بوده است! اما افسوس که دست ویرانگر طبیعت با او مدارا نکرد. امروزه با آن سکوی سنگی، ارتفاعی حدود ۳۰ متر و حداکثر قطر ۴٫۵ متر دارد. در ساقه یا بدنهی مناره منافذ و شکافهای کوچک و بزرگی خواهی دید که کاربرد آن تأمین نیاز روشنایی مناره بوده است.
میخواهی به آن برسی؟
پس به جنوب خرمآباد برو؛ به سمت شهر باستانی شاپورخواست. آن گاه در محله قاضی آباد سری به پارک زیبای شقایق بزن. مناره آجری را با آن همه هیبت و عظمت به راحتی پیدا خواهی کرد. در گذشته از آن به عنوان میل راهنما و برای هدایت کاروانها استفاده میکردند. چه گمشدهها که با کمک تو راه خود را پیدا نکردهاند و چه دیدهبانها که بر فراز تو دشمن را ندیدهاند!
آبشار بیشه؛ عروس آبشارهای لرستان
شما به گوش نوازترین سمفونی طبیعت دعوت شدهاید! چمدانت را ببند، قرار است مهمان آبشاری شوی که به عروس آبشارهای لرستان شهرت دارد. آبشاری در دل جنگلهای بلوط و کوههای زاگرس. ارتفاع ۵۸ متر از سطح رودخانه میتواند ترسناک باشد؟
مبهوت مناره آجری
از سمت غربی مناره که روی سطح پایه قرار گرفته داخل شو! زمان آن رسیده که عزمت را جزم کنی و از ۹۹ پله این مناره آجری بالا بروی؛ هر یک گام تو را به تفکر دعوت میکند و تو مبهوت از این همه استعداد در ساخت این مناره خواهی ماند! میروی تا به تاج مناره برسی. حال ببین هر آن چه چشمنواز از شهر شاپور خواست است.
با قطار دورود تا آبشار بیشه
برای رسیدن به آبشار بیشه همراه مسیر ریلی که در شهرستان درود قرار دارد بشو، مسیری که از میان جنگلهای سرسبز بلوط و زاگرس عبور میکند. نگران ادامه راه نباش چراکه تابلوهای راهنمایی در مسیر وجود دارد که میتوانی آنها را دنبال کنی تا به مسیر آبشار برسی. کمی که جلوتر بروی آبشار بیشه با عظمت و زیبایی تمام نشدنیاش در مقابل چشمانت ظاهر میشود. کلی چشمه دست به دست هم دادهاند تا آب جاری در آبشار پس از عبور از ایستگاه راهآهن بیشه، به رودخانه سزار سرازیر شود.
چرا آبشار بیشه؟
این آبشار همسایههای زیبایی را در کنار خود دارد! از جنگلهای پهناور بلوط گرفته تا روستای زیبای بیشه و چشمانداز ایستگاه راهآهن آن. از طرفی دیگر هوای خنک و با طراوت، سرسبزی و شادابی کوههای بلند و دلنشین، بیشه را به یک منطقه دیدنی و جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است.
به ترانه آبشار گوش بسپار
بیگمان زیباترین صداییکه در کوهستان میتوانی بشنوی، صدای آبشار آن هم از ارتفاع زیاد است. هرچه ارتفاع آبشار بیشتر باشد، صدای آبشار بلندتر خواهد بود. آبی که از روی سنگهای سخت و صخرههای تیز جاری میشود و با شدت به سنگهای پایین برخورد میکند موسیقی دلنشینی برایت می نوازد.
وقتی نوای تارهای بلورین آب همهجا شنیده میشود
اشعار آبشار را بشنو! که چطور عاشقانه برای کوه سرود دلدادگی میخواند. صدای دلنشین و موزون قطره قطره آب را بشنو که در میان هیاهوی دیگر قطرات، آهنگ و آواز خودشان را با شادی و شور سر میدهند و جاری میشوند. چه راز و رمزی در این آواز نهفته است؟ آبشار همانند مادری برای طبیعت است که در حال لالایی خواندن برای فرزندش است.
سنگها و گیاهان در پایین آبشار غرق در سکوتی آبی شدهاند؛ گویا کوهها و درختان با تمام وجود دارند صدای شرشر آبشار را در حافظه خود ثبت میکنند برای روزهایی که شاید از جنگل دور شوند.
آبتنی ممنوع
آب خنک رودخانه هوس آب تنی را به سرت خواهد انداخت، ولی بهتر است از آن صرفنظر کنی. رودخانه سزار رودخانه عمیقیست و عمق آن در بعضی جاها بین ۸ تا ۱۲ متر است. به جایش میتوان کنار رودخانه نشست و از تماشای کفال ماهیان، ماهیان کفزی، کپور ماهیان و گربه ماهیان رودخانه لذت برد.
قلعه فلکالافلاک؛ قلعهای نرسیده به آسمان
شیراز را با دروازه قرآن، اصفهان با نقش جهان و لرستان را با قلعههایش میشناسند! لرستان؛ سرزمین چشمهها، سرابها و آبشارها است ؛ با آب و هوایی دل فریب، محصورشده در میان کوههای مرتفع . هر شهرش زیبایی خاص خود را دارد و در این میان خرمآباد هم چون نگینی بر انگشتر لرستان میدرخشد.
شکوهمند بر فراز صخرهای سنگی
به خرمآباد سفر کن و نرسیده به آسمان میهمان فلکالافلاک رویایی شو. خرمآباد که در میان درهای قیفی شکل و پر آب جای گرفته است؛ پناهگاه قلعههای تاریخی و قدیمی بسیاری است و در این میان فلکالافلاک، پابرجا از عهد ساسانیان با سرفرازی هرچه تمامتر تو را مجذوب ابهتش میکند.
قلعهای هشت ضلعی؛ شاهکاری از دنیای معماری
فلکالافلاک یا دژ شاپور همانطور که از نامش پیداست قلعهای نرسیده به آسمان است که به دلیل زیبایی و معماری شگفتانگیزش، یکی از شاهکارهای معماری جهان شناخته میشود.
فلکالافلاک را در تپهای مشرف بر خرمآباد خواهی یافت؛ قلعهای دارای هشت برج با دو حیاط مستطیل شکل، داخل قلعه چهار سالن بزرگ، چندین تالار کوچک، اتاقها و دروازههایی به سمت شمال قرار دارد. ارتفاع بلندترین دیوار این قلعه عظیم تا سطح تپه 23متر و مساحت کلی آن ۵۳۰۰ متر مربع است.
حیاط اول قلعه؛ پر از رمز و راز
قلعه اول ساخته شده از سنگ، آجر، خشت و آهک است و برای ورود به آن باید از راهروی شمالی بگذری. از پلهها که بالا بروی چاه معروف قلعه را خواهی یافت؛. چاه 40 متری این دژ عظیم میتواند برایت کمی ترسناک باشد! اما از همین راهرو به راهت ادامه بده تا به پشتبام قلعه برسی. آنگاه تمامی خرمآباد را زیر پاهایت با زیبایی تمام به نظاره بنشین.
حیاط دوم قلعه؛ کمتر از یک گام با گذشته
حیاط دوم تنها یک قدم با تاریخ لرستان فاصله دارد؛ اینجا همانند حیاط اول از چهار برج تشکیلشده است. تالارهای بزرگش هم چون دالانی بازیگوش به یکدیگر راه دارند و اکنون به موزه مردمشناسی استان لرستان تبدیلشدهاند.
فلک الافلاک؛ پلی برای سفر در تاریخ لرستان
در دو موزه مردمشناسی و باستانشناسی آن سرک بکشید و به زیبایی با آداب و رسوم و اشیاء تاریخی این سرزمین کهن آشنا شوید. در سالن عروسی آن مهمان رقصها و آوازهای محلی اش شوید و با رسم مهماننوازی لرها بیشتر آشنا شوید. از دیدنیهای این موزه مردمشناسی سنگ قبرهای اهالی منطقه است که با نگاه اول متوجه این تفاوت آشکار خواهید شد. چه چیز میتواند لذت بخشتر از آشنایی با فرهنگ لرستان باشد؟
دریاچه گهر لرستان؛ شاید لقب پایتخت طبیعی ایران زمین برایش کم باشد
دورود را میگویم! شهری که طبیعت سحرآمیزی دارد. چشمههای فراوان، درههای سرسبز، رودخانههای خروشان و جنگلهای انبوه مطمنا تو را شایسته این لقب کرده است. اما در میان تمامی زیباییهایت دریاچه جادویی گهر عجیب طرفدار دارد. این دریاچه آب شیرین در فاصله 35 کیلومتری شهرستان دورود واقع شده است.
گهر؛ نور چشمی اشترانکوه است
بیشک اشترانکوه بدون گهر این همه زیبایی را نمیتوانست از آن خود کند. برای رسیدن به دریاچه کف آیینهای کمی باید سختی بکشی؛ اما بدان ارزشش را دارد. به دریاچهای پای خواهی گذاشت که با داشتن آب زلال و شفاف؛ میتواند برایت هم چون آیینهای باشد که خود را در آن ببینی! گاهی نیز به تماشای ماهیهای کوچکی بنشین که با خوشحالی در پی هم میدوند.
به درون آب برو. جانی تازه به خود ببخش و کمی از خنکای گهر لذت ببر. دیدن سنگهای کوچک و بزرگ زیر پاهایت که با لبخند به تو نگاه میکنند چه لذتی دارد! سنگهای داخل دریاچه شاد از دیدن تو هستند!
دره نیگاه؛ از نیگاه تا گهر کوچک
برای رسیدن به دریاچه گهر بزرگ از میان مسیر جذاب دره نیگاه بگذر؛ دره نیگاه پوشیده از شقایقهای رنگی و لالههای واژگونی است که خستگی را از تنت بیرون خواهد کرد.
دریاچه گهر بزرگ
بستر سنگی دریاچه بزرگ شامل؛ دو بخش ماسهای و صخرهای است. فضای ماسهای آن برای برپایی کمپ جان می دهد! شبی را متصور شو که با صدای موجهای کوچک دریاچه و گفتگوهای شبانه قورباغهها سپری خواهی کرد. چه چیز دلنشینتر از بیدار شدن با صدای پرندهها میتواند باشد؟ حال به تماشای طلوع زیبا در میان کوهها بنشین.
دریاچه گهر کوچک
با تقریبا چهل دقیقه پیادهروی به گهر کوچک خواهی رسید؛ دریاچهای آغوش گرفته شده با درختان بید. به نظرتان عبور از میان این درختان چه لذتی میتواند داشته باشد؟
دیدنیهای گهر بسیار
اگر توان چشم برداشتن از زیبایی های گهر را داری، آنگاه میتوانی پیادهروی مفصلی در میان درختان بلوط، بید بادام و یا پسته وحشی داشته باشی و اگر کمی شانس یارت باشد، میتوانی در منطقه حفاظت شده اشترانکوه حیوانات متنوعی از قبیل بز، قوچ، آهو، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوهای،کفتار، روباه، شغال، خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب، کبک، شاهین، تیهو و آبزیان مانند مارماهی، لاک پشت، قورباغه و ماهی قزلآلای رنگین کمان را ببینی.