جزیره شیدور؛ مالدیو ایران
- ...
- ...
- تعداد کلمات
در نزدیکی سواحل خلیج فارس، چندین جزیره کوچک و بزرگ وجود دارد که هرکدامشان جذابیتها و زیباییهای خاص خودشان را دارند. اما آیا میدانید کدامیک از آنها به «مالدیو ایران» معروف شده است؟
وقتی به جنوب کشور سفر میکنیم، جاهای دیدنی بیشماری چشم به راهمان هستند تا به تماشای آنها برویم. از یادگاریهای بهجا مانده از دورههای مختلف تاریخی تا جاذبههای طبیعی متنوعی که دیدن هرکدامشان لذت خاص خودش را دارد. اما یکی از زیباترین آنها، یکی از جزایر مرجانی خلیج فارس است. جزیرهای خالی از سکنه که بهخاطر زیباییهای خیرهکننده و حیات جانوری منحصر به فردش به جزیره مالدیو ایران معروف شده است. حالا بیایید تا این جزیره کوچک در آبهای خلیج فارس را بیشتر بشناسیم. اما قبل از آن، همین ابتدا بگوییم که جزیره شیدور آنقدر جذابیت دارد که در خرید بعدی بلیط هواپیما و سفر به جنوب، در لیست الویتهای سفرتان قرار بگیرد! پس این شما و این هم مقصد ماجراجویی بعدی 🤩
درباره جزیره شیدور بخوانید:
- مالدیو ایران کجاست؟
- چگونه به جزیره شیدور برویم؟
- معرفی جزیره شیدور یا به گفته محلیها مارو
- اهمیت شیدور از نظر محیط زیستی
- پوشش گیاهی جزیره شیدور
- گونههای جانوری جزیره شیدور
- بهترین زمان سفر به شیدور
- جزیره شیدور چه امکاناتی دارد؟
- در سفر به شیدور چه وسایلی همراهمان باشد؟
- نکات ضروری که قبل از رفتن به جزیره شیدور باید بدانید
مالدیو ایران کجاست؟
اگر به نقشه ایران نگاه کنید، درست بین دو جزیره لاوان و هندورابی، جزیره کوچکی را میبینید که «شیدوَر» (به انگلیسی: Shidvar) نام دارد. البته این نکته را هم باید بگوییم که این جزیره مرجانی درمیان محلیها به «جزیره مارو» و درمیان گردشگران و طبیعتگردان به «مالدیو ایران» شهرت پیدا کرده است.
این جزیره در 170 کیلومتری بندر لنگه و در 5/1 کیلومتری جزیره لاوان در استان هرمزگان قرارگرفته است. در زیر، موقعیت این جزیره را روی نقشه ببینید.
چگونه به جزیره شیدور برویم؟
برای رسیدن به جزیره شیدور، به معنای واقعی کلمه باید دلتان را به دریا بزنید و مسافت زیادی را با قایقهای محلی طی کنید. اما مطمئن باشید که زیباییهای کمنظیر این جزیره، کاملا ارزش این موضوع را دارد.
برای رفتن به شیدور، بهترین مسیر این است که با خرید بلیط هواپیما بندر عباس، ابتدا به این شهر بروید و از آنجا خودتان را به بندر مقام برسانید. سپس با استفاده از قایقهای موتوری که در این بندر وجود دارند، به سمت شیدور حرکت کنید.
برای کرایهکردن قایقهایی که شما را به جزیره مارو برسانند، باید به دفتر بندر مقام مراجعه کنید تا آنها هماهنگیهای لازم را انجام بدهند. البته این نکته را هم فراموش نکنید حضور شما در جزیره، فقط در صورتی ممکن خواهد بود که اداره محیط زیست هرمزگان، مجوز این سفر را صادر کند.
بههرحال اگر امکان سفر به جزیره برای شما فراهم شد، حتما با همان قایقرانی که شما را به شیدور رسانده، هماهنگ کنید تا در ساعت مشخصی به جزیره برگردد تا شما را به ساحل برساند. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که در همان شروع مسیر حتما شماره تماس قایقران را ذخیره کنید.
معرفی جزیره شیدور یا به گفته محلیها مارو
این جزیره ذوزنقهای شکل، نزدیک به 2/1 کیلومتر مربع مساحت دارد. یعنی اگر 10 زمین استاندارد فوتبال را در کنار هم بگذاریم، مساحتی برابر با مساحت این جزیره کوچک در استان هرمزگان خواهند داشت.
جزیره مارو یا همان شیدور، یکی از چهار جزیره مرجانی خلیج فارس محسوب میشود. این جزیره غیرمسکونی اگرچه در سالهای اخیر اهمیت گردشگری زیادی هم پیدا کرده است، اما همچنان مهمترین دلایل اهمیت آن به ویژگیهای محیط زیستی خاص این منطقه برمیگردد.
در همین راستا، شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که این جزیره در سال 1366 بهعنوان یکی از پناهگاههای حیات وحش ایران شناخته شد و بهعنوان منطقه حفاظتشده ملی، تحت نظارت سازمان حفاظت از محیط زیست کشور درآمد. البته چیزی نزدیک به 12 سال بعد، یعنی در سال 1378، تالاب شیدور در کنوانسیون جهانی رامسر هم بهعنوان یکی از تالابهای مهم بینالمللی به ثبت رسید و اهمیت آن، چندبرابر شد.
به دلیل همین اهمیت زیستمحیطی است که اجازه سکونت در این جزیره به هیچکس داده نمیشود و گردشگرانی که پا به مارو میگذارند هم باید تا قبل از تاریکی هوا از جزیره خارج شوند.
اهمیت شیدور از نظر محیط زیستی
خوشبختانه، تالاب شیدور به یک واسطه برای اتصال لاکپشتهای این منطقه به شبکه مناطق مهم لاکپشتهای دریایی در جنوب شرق آسیا و اقیانوس هند، تبدیل شده است. اهمیت این موضوع به این جهت است که موجب میشود برنامههای حفاظتی و مدیریتی روی گونههای لاکپشتهای جزیره شیدور بهصورت منسجم اجرا شود.
از دیگر ویژگیهای تالاب مرجانی شیدور این است که محلی مناسب برای تخمگذاری لاکپشتهای دریایی از گونههای پوزهعقابی و سبزرنگ محسوب میشود و به همینجهت نیز از اهمیت خاصی برخوردار شده است.
از دیگر نکاتی که جزیره شیدور را به مکانی مناسب برای حفاطت از گونههای متنوع جانوری تبدیل کرده است، میتوان به این مورد اشاره کرد که این جزیره محلی مناسب برای نگهداری پرندگان دریایی شناخته شده در سطح جهان است. همچنین، شیدور یک زیستگاه عالی برای تخمگذاری پرستوی دریایی گونهسفید، کاکلی بزرگ، کوچک و پشت دودی در ایران به شمار میرود. در واقع جزیره شیدور بیشتر دارای کاربری زیستگاهی برای مارها، پرندگان (اغلب پرندگان مهاجر) و لاکپشتها است و از همین جهت بکر بودن است که به مالدیو ایران شهرت پیدا کرده است.
از اوایل اردیبهشت ماه تا آخر مرداد ماه هرسال، پرستوهای دریایی به تالاب شیدور میآیند، زیرا در این ماهها، شیدور بهترین مکان برای تخمگذاری پرستوهای دریایی است. رطوبت و گرمای تالاب در این ماهها بسیار زیاد است و اصلا فصل مناسبی برای ورود گردشگران نیست، اما در ماههای پاییز و زمستان، شیدور مقصدی بکر و مناسب و متفاوت برای گردشگران محسوب میشود.
پوشش گیاهی جزیره شیدور
عمده گیاهان جزیره شیدور یا همان مالدیو ایران ( به ویژه در مناطق پستتر)، گیاهان شورپسند و مقاوم در برابر کمآبی هستند که بهطور پراکنده در سطح جزیره روییدهاند. اما درکنار این گیاهان، گونههای دیگری هم از خاک این جزیره، سر برآوردهاند که در ادامه میتوانید اسامی آنها را بخوانید:
- درختچههای هالوفیتی
- گل جالیزی
- چوچ
- پاگربهای
- درخت مسواک
- چمن شور
- اویار سلام
- گل ماهور شرقی
- سریم
- اسفرزه
- اترپلیکس
- نوک لکلکی
- آفتابپرست ساحلی
گونههای جانوری جزیره شیدور
در کنار پوشش گیاهی منحصربهفرد، یکی دیگر از دلایل اهمیت زیستمحیطی جزیره مارو، همین گونههای جانوری نادری هستند که در آن زندگی میکنند:
خزندگان
اگر تا الان حدس نزدید که چرا مردم محلی، این جزیره را با نام «مارو» میشناسند، حالا میتوانید جواب این سوال را پیدا کنید؛ چراکه یکی از پرجمعیتترین گونههای جانوری که در این جزیره زندگی میکنند، مارها هستند. این یعنی وقتی شما در این جزیره قدم میزنید، ممکن است در میان ماسهها یا پشت بوتهها، چشمتان به یک مار خوش خط و خال بخورد.
🚨 اما از آن مهمتر این است که بدانید، اکثر مارهای این جزیره سمی و خطرناک هستند و باید از آنها دوری کنید.
بهطورکلی؛ اگر بخواهیم به چند دسته از خزندگانی که در جزیره مارو زندگی میکنند، اشاره کنیم، میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- مار جعفری
- سوسمار دم دراز
- اسکینگ ایرانی
- اسکینگ علفزار جنوبی
- لاکپشت منقار عقابی
- لاکپشت سبز
پرندگان
یکی از اولین چیزهایی که در زمان سفر به مالدیو ایران، توجه گردشگران را به خودش جلب میکند، پرواز زیبای پرستوها، در آسمان شیدور است. این پرندگان زیبا در فصل بهار به جزیره میآیند، در اردیبهشتماه تخمگذاری میکنند تا بچههایشان را در آرامش کمنظیر این جزیره به دنیا بیاورند و دوباره در آخرین روزهای شهریور از جزیره کوچ میکنند و به جای دیگری میروند. اما در کنار این پرستوهای مهاجر، پرندگان دیگری هم در اینجا زندگی میکنند که این جزیره را برای زندگی انتخاب کردهاند و در تمام فصلهای سال، در مالدیو ایران زندگی میکنند.
از جمله پرندگانی که ممکن است در این جزیره ببینید، میتوانیم به اینها اشاره کنیم:
- پرستوی دریایی گونه سفید
- پرستوی کاکلی کوچک
- پرستوی کاکلی بزرگ
- پرستوی پشتتیره
- سسک دم دراز
- اگرت ساحلی سفید (خاکستری)
- عقاب ماهیگیر
آبزیان
جزیره مارو، تنها آبسنگ مرجانی محافظتشده در ایران محسوب میشود که به زیستگاه آبزیان متنوعی تبدیل شده است. اهمیت این زیستگاه، تا آنجاست که جزیره شیدور در فهرست مهمترین آبسنگهای مرجانی اتحادیه بینالمللی حفاظت از منابع طبیعی (IUCN) هم قرارگرفته است.
در کنار 19 گونه مرجان که تا کنون در جزیره مارو شناسایی شدهاند، پستانداران دریایی مثل دلفین و نهنگ را هم میتوانید در این جزیره ببینید.
بهترین زمان سفر به شیدور
شیدور یکی از توابع استان هرمزگان است و مثل تمام شهرهای دیگر این استان، در فصل تابستان، گرمای طاقتفرسایی دارد که حتی بیرون آمدن از اقامتگاه را هم برای گردشگران سخت میکند؛ بنابراین اگر میخواهید به جزیره مارو سفر کنید، فصل تابستان را کاملا فراموش کنید. از طرف دیگر، سه ماهه اول سال (فصل بهار) هم فصل تخمگذاری پرندگان و لاکپشتهای جزیره است و اجازه ورود به هیچ گردشگری داده نمیشود.
در نتیجه میتوانیم بگوییم بهترین زمان برای سفر به مالدیو ایران، 6 ماه دوم سال، یعتی فصلهای پاییز و زمستان، است. در این فصلها نه تنها هیچ مانعی مثل تخمگذاری لاکپشتها برای ورود به جزیره پیش پای شما وجود ندارد، بلکه آبوهوای شیدور هم شرایط بهتری دارد و از سفرتان لذت بیشتری خواهید برد.
جزیره شیدور چه امکاناتی دارد؟
همانطور که پیش از این هم گفتیم، جزیره شیدور یک جزیره غیرمسکونیست که اجازه زندگی در آن به کسی داده نمیشود. بنابراین، هیچگونه امکانات رفاهی در این جزیره وجود ندارد.
در سفر به شیدور چه وسایلی همراهمان باشد؟
در جزیره مارو، هیچ فروشگاه، رستوران و مرکز درمانی وجود ندارد. این یعنی اگر میخواهید به این جزیره شگفتانگیز سفرکنید، باید فکر همه جایش را کرده باشید و هر وسیلهای که ممکن است در این جزیره به آن نیاز داشته پیداکنید را همراه خودتان داشته باشید.
در این قسمت از مقاله، ما هم چندتا از وسایلی که احتمالا در طول این سفر به کارتان میآید را بهعنوان پیشنهاد در اختیارتان میگذاریم. پس اگر میخواهید به مالدیو ایران سفر کنید، این وسایل را فراموش نکنید:
- آب آشامیدنی
- یک وعده غذای سبک
- کلاه لبهدار
- عینک آفتابی
- کفش جلوبسته
- لباس راحت
- کرم ضد آفتاب
نکات ضروری که قبل از رفتن به جزیره شیدور باید بدانید.
قبل از رفتن به جزیره مارو، این نکات را به یاد بسپارید:
🟠 برای بازدید از این جزیره، به دوساعت زمان نیاز دارید.
🟡 شنا کردن در سواحل جزیره آزاد است؛ اما پیشنهاد میکنیم حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
🟢 اگر در زمان کوچ پرستوها به جزیره شیدور سفر کردید، به لانه پرندهها نزدیک نشوید.
🔵 لاکپشتهای این جزیره، فقط در همین منطقه تخمگذاری میکنند. اگر آنها از شما بترسند، دیگر هیچوقت به این جزیره برنخواهند گشت.
🟣 جزیره مارو یک جزیره مرجانیست و مرجانها موجودات زندهای هستند. بنابراین مراقب باشید تا به آنها آسیبی نرسد.
🔴 برای سفر به این جزیره باید مجوز اداره محیط زیست و دریابانی استان هرمزگان را دریافت کنید.
🟠 قبل از حرکت به سمت جزیره، حتما وضعیت آبوهوا را چک کنید، یا از محلیها بخواهید که شما را راهنمایی کنند.
🟡 حتما شماره تماس قایقرانی که شما را به جزیره رسانده را در تلفن همراهتان ذخیره کنید.
🟢 لاکپشتهای این جزیره، موجودات بسیار ترسویی هستند؛ پس سعی کنید از ایجاد هرگونه سروصدای بلند خودداری کنید.
کلام آخر
در این صفحه از مجله گردشگری یومگ، تلاش کردیم تا همه اطلاعاتی که باید قبل از سفر به مالدیو ایران بدانید را در اختیارتان بگذاریم. اگر شما هم دلتان میخواهد به این جزیره سفر کنید و به تماشای زیباییهای شگفتانگیزش بنشینید، میتوانید با بهکاربستن همه چیزهایی که درباره سفر به این جزیره گفتیم، سفرتان را جذابتر کنید.
اگر هم قبلا به مارو سفر کردهاید، میتوانید تجربه سفرتان را با ما در بخش نظرات همین صفحه به اشتراک بگذارید تا دیگران هم از آنها استفاده کنند.
سوالات متداول
نزدیکترین فرودگاه یا مسیر ریلی به جزیره شیدور کدام است؟
فرودگاه جزیره لاوان نزدیکترین فرودگاه به جزیره شیدور است، اما مسیر دسترسی شیدور از جزیره لاوان نیست. باید با قطار یا هواپیما به بندرعباس سفر کنید و بعد از مسیر زمینی به بندر مقام یا بندر نخیلو بروید. از آنجا به بعد مسیر پیشنهادی برای دسترسی به شیدور، استفاده از قایقهای موتوری است.