
جاهای دیدنی شهرضا
- ...
- ...
- تعداد کلمات
از اصفهان که به سمت شیراز حرکت میکنید، یک ساعت که دور میشوید وارد شهری میشوید که مغازههای سفال در آن خودنمایی میکنند. مغازههایی که رنگینکمان ظروف زیبای سفالی هستند و شهری که نامش شهرضا است. اگر در حال عبور از شهرضا هستید و اگر مقصدتان این شهر است، میتوانید دیدنیهای بیشمار آن را ببینید.
جاهای دیدنی شهرضا بسیار زیاد و زیبا هستند. نام این شهر در قدیم قمشه بود و حتی میگویند قمشه میتواند تغییریافتهی نام کمتنه باشد و بعدها شده است کمشه. در واقع وقتی اسلام وارد این سرزمین شده و واژگان فارسی را تحت تأثیر خود قرار داده است، کم به قم تبدیل شده و کمشه شده است قمشه. قصهی قمشه هم قصهی زیبایی است، همان کلمهای که از کمشه گرفته شده است. میگویند کمشه همان کومه شه بوده است. در روزگاران قدیم شاه از اصفهان بهقصد شکار خارج شد، در مسیر شکارش به نزدیکیهای شهرضای امروزی رسید و برای شکار همانجا اتراق کرد. به همین خاطر برای اتراق شاه خانهای با علف و چوب ساختند که کومه نامیده شد. این بوده که به این محل میگفتند کومه شه که بعدها شده است کمشه و بعدتر قمشه. قصهی دیگری میگوید قمشه در لغت به معنی جایی است که کاریز زیاد دارد و این منطقه کاریزهای زیادی داشته است. قمشه تا سال 1305 قمشه بوده و در این سال شده است شهرضا. یوتراوز تو را با جاهای دیدنی شهرضا آشنا میکند.
آنچه درباره دیدنیهای شهرضا میخوانید:
- جاذبههای تاریخی شهرضا
- جاذبههای مذهبی شهرضا
- جاذبههای فرهنگی شهرضا
- جاذبههای طبیعی شهرضا
- تفریحات در شهرضا
- بازار گردی در شهرضا
جاذبههای تاریخی شهرضا

قمشه نام اولیهی شهرضا است. تکمیل این شهر و تبدیل شدن آن به یک شهر مستقل برمیگردد به دوران آل مظفر. در این زمان تیمور لنگ به نقاط مختلف لشکرکشی میکرد و شاه منصور مظفری بااینکه با ایلخانان و عثمانیان متحد میشود اما نمیتواند از پس تیمور لنگ برآید و شکست میخورد. همین امر سبب میشود تا قمشه تبدیل شود به قتلگاه آل مظفر.در زمان صفویه قمشه به اصفهان نزدیک است و اتفاقاتی که در پایتخت صفویان رخ میدهد ناخودآگاه بر روی این شهر هم تأثیر میگذارد. مهمترین آنها محاصره شدن شاه سلطان حسین است که مردان قمشه به کمک او میروند اما باوجود رشادتهای فراوان شکست میخورند و اصفهان سقوط میکند.
قمشه اما فراز و نشیبهایش را تا دوران قاجار طی میکند. در این دوره کمکم رشد میکند. بازار بزرگ شهرضا میشود قلب اقتصاد این شهر و تمامی عناصر شهری آن تکمیل میشود از حمام و تکیه و مسجد گرفته تا دروازهها و محلهها و آبانبارها. قمشه بعدها نامش میشود شهرضا، درست زمانی که رضاخان پهلوی از آن میگذرد و همینطور که در تاریخ روبهجلو میآید شهری پویا و پویاتر میشود. کارگاهها و کارخانههای زیادی در آن ساخته میشود تا این شهر را تبدیل به یک شهر صنعتی و هنری کند. امروز میتوان در آثار تاریخی این شهر قصههای گذشتهی شهرضا را از نزدیک دید.
از مکانهای تاریخی شهرضا دیدن کنید:
- برج کبوتر یا کبوتر خانه
- کاروانسرای امینآباد (۴۰ کیلومتری شهرضا روستای امینآباد)
- کاروانسرای مهیار (۵۰ کیلومتری اصفهان)
- کارخانهی شیرهپزی حاج علی عرفان
- کاروانسرای ملک (کنار امامزاده شاه رضا ورودی شهرضا)
- حمامهای قدیمی شهرضا
- کورهی آجرپزی مناره (جاده اصفهان به شهرضا)
- عصارخانهی شهرضا یا آسیابان شهرضا
- آسیاب قلتغشاه (روستای اسفرجان)
- آسیاب خاکی (روستای اسفرجان)
- آسیاب سنگ سفید (روستای اسفرجان)
- آسیاب محمود میرزا (روستای اسفرجان)
- آسیاب شیرعلی (روستای اسفرجان)
- آسیاب هاروگوره (روستای اسفرجان)
جاذبههای مذهبی شهرضا
شهرضا یک شهر مذهبی است که در خود شهر و همینطور در روستاهای اطرافش مسجد و امامزادههای زیادی وجود دارد. مردم شهرضا مسلماناند و شیعه. آنها مراسم مذهبی را با دریافت آیینهای محلی خود بهخوبی برگزار میکنند. امامزاده شاه رضا همیشه محل رفتوآمد زوار از مناطق مختلف کشور است و بهخصوص در تعطیلات و روزهای خاص میزبان خیل عظیمی از زائرانی است که از نقاط دور و نزدیک برای زیارت به آنجا آمدهاند.
این هم لیستی از جاذبههای مذهبی شهرضا:
- مسجد خان (میدان خیام)
- مسجد جامع شهرضا (ورودی بازار قدیمی)
- مسجد نو (خیابان حکیم فرزان)
- امامزاده شاه رضا (ورودی شهرضا کنار کوه سفید)
- امامزاده شاه سید علیاکبر (روستای شاه سید علیاکبر)
- امامزاده محمد و ابراهیم (روستای زیارتگاه)
- بیبی سیده خاتون
- امامزاده عبدالمطلب
- بقعه شاه بویه
- ایوان حسینیهی سادات شهرضا
- خواجه خضر
جاذبههای فرهنگی شهرضا
مردم شهرضا فارس هستند و با لهجهی شهرضایی صحبت میکنند که با لهجهی اصفهانی متفاوت است. مردم این شهر فرهنگی اصیل دارند و بسیار هنرمندند. سفال شهرضا در کشور معروف است و درواقع شهر ملی سفال نامگذاری شده است. علاوه بر این مردم در بافت گلیم و گیوه و فرش تبحر بالایی دارند و میتوان بهترین سوغات را از این شهر به یادگار برد. مردم شهرضا مردمی دستودلباز و میهماننواز هستند. درعینحال از اسراف پرهیز میکنند. احترام در میان مردم شهرضا بسیار دیده میشود طوری که بزرگترها همیشه مورداحترام همگان هستند. برای شناخت بیشتر مردم و فرهنگ شهرضا میتوانید از جاذبههای فرهنگی شهرضا دیدن کنید:
- باغموزهی شهرضا
- موزهی آوا و نما موزهی تخصصی صوتی و تصویری
جاذبههای طبیعی شهرضا

شهرضا در فلات مرکزی ایران قرارگرفته است. این شهر چندین منطقهی جغرافیایی را در کنار هم دارد. در قسمتی جلگهای است و در قسمتی کوهستانی. بااینحال آبوهوای شهرضا آب و هوایی خشک است. وضعیت جغرافیایی این شهر سبب شده تا در روستاهای اطراف آن بتوانید چشماندازهای طبیعی متفاوتی را ببینید و تجربه کنید. کمی که از شهرضا فاصله میگیرید و به روستاهای اطرافش میرسید، میتوانید چشمههای زیبایی را ببینید که از دل کوهها جوشیدهاند و درعینحال وقتی به سمت این چشمهها میروید، زمینهای نیمه بیابانی را میبینید که پوشش گیاهی خاصی دارند.
این هم فهرستی از جذابیتهای طبیعی شهرضا:
- غار شاه شکر (کیلومتر 30 جادهی شهرضا)
- زر چشمه یا زرین چشمه (هونجان)
- روستای اسفرجان (50 کیلومتری شهرضا)
- دشت لالههای واژگون
- روستای زیارتگاه (10 کیلومتری شهرضا)
- روستای سولار (18 کیلومتری شهرضا)
- روستای بوان (16 کیلومتری شهرضا)
- روستای هونجان (60 کیلومتری شهرضا)
- سد قتلغ شاه (روستای اسفرجان)
- چشمه حیدر (روستای دهاقان)
- حوض ماهی (85 کیلومتری شهرضا)
- بودجان (حدود 30 کیلومتر)
- سورمنده
- موروک (70 کیلومتری شهرضا)
- دره شاه
- قمبوان
- دزج
- پرک آباد
تفریحات در شهرضا

شهرضا بیشتر تفریحاتش مربوط میشود به طبیعت اطرافش و گشتوگذار در میان روستاهایی که در میان آنها هزاران زیبایی به چشم میخورد. بااینحال بازهم اگر در شهرضا باشید و نخواهید از این شهر بیرون بروید، میتوانید جاهایی را برای گردش و گشتوگذار و تفریح پیدا کنید.
این هم فهرستی از تفریحات شهرضا:
- پارک آبشار شهرضا (شمال شهرضا)
- ارک خانه شهر شهرضا (ورودی شهرضا)
- سینما مدرس (سرو) شهرضا (مجتمع فرهنگی شهید مدرس خیابان پاسداران)
بازارگردی در شهرضا

شهرضا از قدیم بازاری پررونق داشته است که قلب تپندهی اقتصاد این شهر بوده است. امروز هم میتوانید به بازارهای این شهر سر بزنید و اجناس بومی و همینطور کالاهای روز را تهیه کنید. بازارهای قدیمی شهرضا علاوه بر بازارگردی و خرید اجناس، زیباییهای معماری قدیمی را نیز در خود دارند.
این هم فهرستی از مراکز خرید و بازارهای شهرضا:
- بازار تاریخی شهرضا (مرکز بازار چهارسوقی)
- بازارچه مسگران شهرضا
- مجتمع تجاری کوبن (خیابان شهید بهشتی)
- مجتمع تجاری زنبق (خیابان شهید بهشتی)
- مجتمع تجاری نخل (خیابان شهید بهشتی)
شهرضا این شهر زیبا نشسته در کنار کوههایی آرام، شهری مسطح و آرام با مردمی باصفا و خونگرم، با صنایعدستی زیبا و بدیع میتواند مقصد خوبی برای سفرتان باشد. حتی اگر در حال عبور از این شهر هستید، میتوانید چند روزی را در آن بمانید و با این بخش از ایران زیبایمان آشنا شوید.