ورود
meymand‌ rocky village
تجربه روستاگردی در دل صخره‌های سخت

سفری به روستای صخره‌ای میمند

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

هنگامی که گردشگران وارد روستای صخره‌ای میمند می‌شوند اولین چیزی که توجه آن‌ها را به خود جلب می‌کند، گویش شیرین اهالی روستای میمند است. اگر کمی به صحبت کردن اهالی روستا توجه‌ کنید، می‌بینید که از کلمات پهلوی ساسانی استفاده می‌کنند و همچنان آداب ‌و رسوم باستانی و کهن خود را حفظ کرده‌اند.

روستای صخره‌ای میمند کرمان یکی از روستاهای تاریخی مشهور و هدف گردشگری در ایران است که جاذبه‌های تاریخی ارزشمندی را در خود جای داده است. روستای میمند در دل صخره‌های سنگی قرار دارد و هر گردشگری که به سبک زندگی بومی علاقمند است، هیجان بازدید از این روستای کهن را خواهد داشت. آداب ‌و رسوم سنتی مردمان روستای میمند از گذشته تاکنون همچنان پابرجا است و زندگی با همان سبک و سیاق خود ادامه دارد. به همین دلیل میمند جزء آن دسته از روستاهایی است که باید رفت و آن را از نزدیک دید و از طبیعت بکر و زندگی بدون تشریفات آن لذت برد. با یوتراوز همسفر شوید تا روستاگردی را در میمند تجربه کنیم.

آنچه درباره روستای صخره ای میمند می‌خوانید:

قدمت روستای میمند از گذشته تاکنون

meymand village is several thousand years old

روستای تاریخی میمند در استان‌کرمان و در فاصله 38 کیلومتری شمال‌شرقی شهرستان بابک واقع شده‌ است. این روستای صخره‌ای زیبا در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و به عنوان یک میراث ارزشمند برای ایرانیان به یادگار مانده ‌است. اگر به میمند سفر می‌کنید، از هر لحظه‌ای که در این روستا می‌گذرانید لذت ببرید زیرا این روستای اسرارآمیز آنقدر جذابیت دارد که لحظات هیجان‌انگیزی را برای گردشگران عاشق فرهنگ روستایی رقم می‌زند.
میمند عمر طولانی دارد، حتی می‌توان گفت قدمت این روستا به 12 هزار سال پیش باز می‌گردد. البته باید بگوییم در مورد میزان قدمت این روستای کهن نظریه‌های مختلفی مطرح شده ‌است که به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم. یکی از مواردی که کارشناسان در این روستا پیدا کرده‌اند، نقش‌های سنگ‌ نگاره‌های روستا است که قدمت آن‌ها را به 12 هزار سال پیش نسبت می‌دهند. از طرفی وجود گور دخمه‌ها در روستای میمند، باعث می‌شود تا برخی باستان‌شناسان قدمت آن را به 3000 سال پیش نسبت دهند. این روستای اسرارآمیز که در دل صخره‌های سنگی قرار دارد دارای بخش‌های زیادی است که کشف آن هنوز هم برای مورخان و گردشگران هیجان‌انگیز است.

طبیعت زیبای روستای میمند

یکی دیگر از ویژگی‌های روستای میمند طبیعت بکر آن است که در هر فصلی از سال جلوه‌ای درخشان دارد. بخش شمالی روستای میمند شامل کوه‌های پورکان است که بیش از 2500 متر ارتفاع دارد، قسمت جنوبی روستای میمند را دشت‎های وسیعی تشکیل می‌دهند که شهرهایی همچون بابک و خاتو‌ن‌آباد در میان آن‌ها واقع شده‌اند. از طرفی وجود رودخانه‌های پرآب در روستای میمند را نباید نادیده بگیریم زیرا این رودخانه‌های پرآب باعث به وجود آمدن جریان زندگی در آن شده‌اند.
این رودخانه‌ها از کوه‌های شمالی سرچشمه می‌گیرند و مسیرشان تا دشت‌های جنوبی ادامه پیدا می‌کنند. این منطقه دارای 4 رودخانه پرآب به نام لاخیس، مورنگ، لاخورین و کرم است که در فصل بهار زیبایی شان به اوج زیبایی می‌رسد.
در اطراف این رودخانه‌های پرآب سازه‌‌هایی مانند آسیاب‌ها و حوض‌انبارها را می‌توان مشاهده کرد که سر منشاء ساخت آن‌ها همین چهار رودخانه است. در این میان نباید پوشش گیاهی، خاک مناسب و به طورکلی عناصر طبیعی این منطقه را نادیده گرفت زیرا که همه‌ی آن‌ها در شکل‌گیری این روستا و پیرامون اطراف آن نقش مهمی داشته‌اند.

نام روستای میمند از کجاست؟

واژه میمند از دو بخش می و مند تشکیل شده ‌است. می به معنای شراب است و مند به معنای مست و مستی است. اهالی روستا معتقدند معنی نام روستا همان معنی می و مند است زیرا در گذشته مردمان می می‌خوردند و به کوه‌ها پناه می‌بردند و بر اثر مستی شروع به کندن حفره با دست‎های خود در دل ‌کوه می‌کردند. عده دیگری هم از اهالی روستا معتقدند نام روستا به معنای میمنت و مبارکی است. دسته‌ای دیگر بر این موضوع باور دارند که اهالی میمند فارس به این روستا مهاجرت کرده‌اند به همین دلیل نام روستا میمند است. البته به این مورد آخر زیاد اعتمادی نیست زیرا با توجه به قدمت اولیه روستای میمند، ساکنان اولیه این روستا افراد کوچ‌نشین بودند.

فرهنگ بومی، کسب و کار، ازدواج

هنگامی‌که گردشگران وارد روستای میمند می‌شوند اولین چیزی که توجه آن‌ها را به خود جلب می‌کند، گویش شیرین اهالی روستای میمند است. اگر کمی به صحبت کردن اهالی روستا توجه‌ کنید، می‌بینید که از کلمات پهلوی ساسانی استفاده می‌کنند و همچنان آداب‌ و رسوم باستانی و کهن خود را حفظ کرده‌اند. فعالیت اصلی اهالی میمند شامل قالیبافی، کشاورزی و دامداری است. باید اضافه کنیم که قالی میمند در جهان شهرت دارد و خیلی‌ها برای قالی میمند سرودست می‌شکنند. اهالی روستا در 4 ماه اول سال دام‌های خود را به دشت می‌برند، سپس در 4 ماه بعدی سال به فعالیت باغداری مشغول می‌شوند و در فصل زمستان دوباره به روستا باز می‌گردند و در روزهای سرد زمستان شروع به بافتن نمد، گلیم، فرش و سبد می‌کنند و به این شکل درآمد کسب می‌کنند.
اهالی روستای میمند به صورت طوایفی زندگی می‌کنند. بزرگ‌ترین طایفه روستا، از نسل محمود میمند است که وزیر نادرشاه بوده و امروزه این طایفه به جامانده از طوایف بزرگ میمند است. ازدواج در روستای میمند فقط در بین اهالی صورت می‌گیرد. این موضوع باعث شده تا حفظ ژنتیک‌های طوایف میمند به خوبی انجام شود. به همین دلیل است که خود اهالی معتقدند که مردم روستای میمند از نظر جسمی و بهره ‌هوشی توانایی بالایی دارند.

سوغات معروف روستای میمند

souvenirs and handicrafts of meymand village

اگر به روستای تاریخی میمند سفر کردید از سوغاتی‌ها و صنایع‌دستی میمند غافل نشوید. شما می‌توانید در این روستا انواع و اقسام سوغاتی‌های مختلف را خریداری کنید، از میوه‌های خشک گرفته تا صنایع‌دستی و محصولات دست‌ساز. از محصولات مهم این روستا می‌توان به بادام، پسته و گردو اشاره کرد که در روستای میمند مشهور است. از میوه‌های خوش‌رنگ‌ و طعم این روستا هم می تواند به هلو، گلابی، سیب، زردآلو، انجیر، انار و انگور اشاره کرد. سوغاتی مهم میمند که به نام روستا مشهور است، آرد سنجد است که در پخت نان از آن استفاده می‌کنند. همچنین یکی دیگر از چیزهایی که می‌توانید از روستای میمند تهیه کنید گیاهان ‌دارویی است. در آخر گلیم و قالی میمند را هم فراموش نکنید.

اقامت در روستای میمند برای گردشگران

در روستای میمند خانه‌های محلی و اقامتگاه‌های بوم‌گردی متعددی هستند که برای پذیرایی از گردشگران و مسافران در همه فصل‌های سال آماده‌اند و امکانات لازم را برای گردشگران فراهم کرده‌اند. از آن بین می‌توان به اقامتگاه بوم‌گردی خونه‌ سنگی اشاره کرد.این اقامتگاه بوم‌گردی یک خانه روستایی سنگی در بافت قدیمی روستا است که قدمت 3 هزار ساله دارد. این اقامتگاه دارای چند اتاق است که در دل کوه قرار دارند و ساختار و معماری اتاق‌ها کاملا سنتی است ولی امکانات‌ اولیه در اتاق‌ها فراهم شده ‌است. اتاق‌ها فاقد سرویس‌بهداشتی، حمام، یخچال، تلویزیون و تخت‌خواب هستند اما می‌توان از سرویس کف‌خواب یا کیسه خواب و لوازم شخصی استفاده کرد.
علاوه‌بر اقامتگاه بوم‌گردی، اهالی روستا هم خانه‌های خود را که در بافت قدیمی روستا است برای پذیرایی از گردشگران آماده می‌کنند. شما می‌توانید این خانه ها را از اهالی روستا اجاره کنید و از این طریق یک منبع درآمد برای روستاییان باشید. با اقامت در این خانه‌ها چند روزی زندگی روستایی را به دور از شلوغی و هیاهوی شهر تجربه می‌کنید. پیشنهاد می‌کنیم قبل اجاره از تمیزی و امکانات خانه مطمئن شوید.

مکان‌های دیدنی روستای میمند برای گردشگران

روستای میمند دارای سبک معماری ویژه‌ای است که با وجود ساختار صخره‌ای، بناهای تاریخی و اماکن زیادی را در خود جای داده‌ است و در نگاه اول تعجب گردشگران را بر می‌انگیزاند. از دیدنی‌های مهم این روستا می‌توان به حمام میمند، مسجد، حسینیه، آتشکده یا موزه مردم‌شناسی اشاره کرد.حمام سنتی میمند در روستا معروف است. ساختار این حمام همانند اتاق‌های روستا در دل کوه است و مانند حمام‌های عمومی بخش‌های خزینه، رختکن و آتشخانه را دارد. بخش‌های حمام به صورت پیچیده و جالبی ساخته شده اند، باید دالان‌های بلند را طی کنید تا به رختکن حمام برسید و بعد در این بخش دری است که این در به روی حمام باز می‌شود.
آتشخانه هم برای برافروختن آتش و گرم کردن آب حمام است. برای روشنایی حمام امروزه از سیستم برق کشی استفاده شده اما در گذشته خبری از برق نبوده و روشنایی حمام از طریق سوراخی که بر روی صحن و رختکن بوده تامین می‌شده، به این صورت که روی این سوراخ سنگ مرمری قرار داشته که نور را در حمام منعکس می‌کرده است. همچنین در گذشته از چراغ‌موشی برای روشنایی حمام استفاده می‌کردند.

غذاهای محلی ‌معروف روستای میمند

local food meymand village

یکی از کارهای خوشمزه‌ای که در روستای میمند باید انجام دهید، چشیدن طعم غذاهای محلی است. از غذاهای معروف محلی روستای میمند می‌توان به کشک ‌بادمجان، بزقورمه با گوشت گوسفند، کالجوش، آبگرمو و قورمه ‌سبزی اشاره کرد که بسیار خوشمزه و لذیذ هستند. یکی دیگر از غذاهای معروف این منطقه که مخصوص روستای میمند است، اسپار است. اسپار بیشتر حالت پیش غذا را دارد. مواد اصلی اسپار شیر میش و بز است که اهالی روستا آن را طبق دستور غذای سنتی خود تهیه می‌کنند. همچنین باید اضافه کنیم در این روستا رستوران هم وجود دارد تا شما بتوانید انواع غذاهای محلی خوشمزه را در آن‌جا نوش‌جان کنید و در کنار طبیعت‌گردی و روستاگردی یک شکم‌گردی خوشمزه را هم تجربه کنید.

چه زمانی برای سفر به روستای میمند مناسب است؟

بهترین زمان برای رفتن به روستای میمند فصل تابستان است زیرا در این فصل آب‌وهوای روستا مطلوب است و می‌توانید به راحتی در روستا گشت ‌و گذار کنید. دشت‌های میوه اطراف روستای میمند در فصل تابستان جلوه زیبا و رنگارنگی به روستا می‌دهند که دوست دارید در میان این درختان ساعت‌ها راه بروید. همچنین باید بگوییم در فصل زمستان روستای میمند بسیار سرد است بنابراین اگر می‌خواهید در زمستان به این روستا سفر کنید حتما لباس گرم با خود داشته باشید.

چگونه به روستای میمند برویم؟

روستای میمند در استان کرمان و در میان شهرستان‌های بابک، رفسنجان و سیرجان واقع شده‌ است. اگر ساکن این سه شهر و استان کرمان هستید به راحتی می‌توانید با اتومبیل شخصی خود به این روستا سفر کنید. راهکار دیگر این است که شما می‌توانید با هواپیما، قطار، اتوبوس و ماشین خود به کرمان بیایید و از آن‌جا به شهر بابک بروید و به راه اصلی روستای میمند برسید و مسیر را طی کنید تا تابلوی ورودی روستای میمند جلوی شما سبز شود. حالا اگر قصد دارید با اتومبیل خود از شهرهای شمال و غرب کشور به روستای میمند بروید باید از شهرهای انار و یزد بگذرید تا به شهرستان بابک برسید و از آن‌جا مسیر اصلی روستای میمند را طی کنید.

شهرت روستای میمند در ایران و در جهان

این روستای تاریخی که در دل کوه قرار دارد توانسته تا به امروز با ویژگی‌های خاص طبیعی‌اش شهرت جهانی پیدا کند. هرساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای دیدن این روستای تاریخی به کرمان سفر می‌کنند تا از نزدیک طبیعت بکر روستای میمند را مشاهده کنند. نام این روستا در سال 1380 در فهرست میراث ملی ‌ایران ثبت شده‌ است. ساختار صخره‌ای روستای میمند باعث جلب توجه کارشناسان جهانی شد تا سرانجام نام روستا در تاریخ 13 تیرماه سال 1394 که با تاریخ 4 جولای 2015 مصادف است، در فهرست میراث‌ جهانی یونسکو به ثبت رسید.

نوشته های مشابه
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز