جاهای دیدنی فیروزکوه
- ...
- ...
- تعداد کلمات
تهران در اطراف خود ییلاقات بسیاری دارد که فیروزکوه یکی از آن ییلاقات خوشمنظره و خوش آبوهوا است. جاده فیروزکوه، جادهای است که در نهایت به استان سرسبز مازندران ختم میشود. این جاده که از معروفترین جادههای ایران است از دیدنیهای بسیاری عبور میکند اما خود شهرستان فیروزکوه هم طبیعت بکر، آثار باستانی و اماکن تاریخی زیادی را در خود جای داده است.
شمال ایران برای تمامی ایرانیها مقصدی همیشگی است. برای رسیدن به شمال ایران، از شهرهای زیادی عبور خواهید کرد که فیروزکوه یکی از آنها است. فیروز کوه تونلی سرسبز است که انتهایش به دریای بیکران و زیبای خزر میرسد. این شهر جاذبههای طبیعی بسیاری همچون رودخانههای درخشان، تنگههای پرآب، دشتهای سرسبز و آبشارها و چشمههای آب معدنی را در خود جای داده است. جاده فیروزکوه هم بعد از جاده کندوان و هراز به عنوان قدیمیترین جاده ایران شناخته میشود. شاید قرارگرفتن این شهر در نزدیکی مازندران باعث شده است تا مردم این شهر لهجه مازندرانی داشته باشند. در ادامه با یوتراوز همراه شوید تا به کشف جاهای دیدنی فیروزکوه و زیباییهای جاده فیروزکوه بپردازیم.
آنچه از جاهای دیدنی فیروزکوه در ادامه میخوانید:
- تنگه واشی یا ساواشی فیروزکوه؛ تفرجگاه پادشاهان قاجار
- چشمه آبمعدنی خُمده؛ چشمهای در حوالی فیروزکوه
- غار رود افشان؛ سومین غار دهانه بزرگ ایران
- پل وِرسک؛ پلی استوار میان دو کوه
- قلعه لاجورد
- روستای جلیزجند؛ ییلاق پرطرفدار تهرانیها
- روستای لَزور و دریاچه سد لزور؛ طبیعت ناب فیروزکوه
- غار بورنیک؛ میراث طبیعی فیروزکوه
- تنگه میشینه مرگ؛ چهار محال تهران
- قلعه فیروزکوه؛ یادگاری از دوران ساسانی
- روستا و برج سنگی مزداران فیروزکوه
- تپه تاریخی میراشکار فیروزکوه
- قلعه بارباریش فیروزکوه
- کارونسرای گدوک فیروزکوه؛ کاروانسرای شاه عباسی
- روستای سلهبن فیروزکوه
- روستای هرانده؛ روستایی پر از کوچه باغهای دلربا
- چه زمانی به فیروز کوه برویم؟
تنگه واشی یا ساواشی فیروزکوه؛ تفرجگاه پادشاهان قاجار
در مسیر جاده فیروزکوه یکی از مشهورترین جاذبههای طبیعی شهرستان فیروزکوه قرار گرفته است. اینجا مکانی است که میتوانید یک روز را در جایی خنک و پراز آب بگذرانید. تنگه واشی یا ساواشی در نزدیکی روستای جلیزجند واقع شده است. این تنگه زیبا که قدمتی تاریخی دارد، علاوه بر طبیعت بکر و دیدنی سه کتیبه معروف را که در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شدهاند در خود جای داده است.
در حقیقت این مکان شامل دو تنگه زیبا است که دشتی وسیع در میان آن دو قرار گرفته است. نام تنگه اول «واشی» و نام تنگه دوم «سا» است و به دشتی که میان آن دو است ساواشی میگویند. این مسیر از سه بخش اصلی تقسیم شده است. تنگه اول، کتیبه تاریخی قاجاریه، دشت ساواشی، تنگسا و آبشار تنگه واشی مکانهای دیدنی در تنگه واشی هستند.
ابتدا باید از تنگه اول عبور کنید، عبور از تنگه اول، یعنی قدم زدن در رودخانهای پر آب که در بین درهای سنگی قرار گرفته است. از تنگه اول که عبور کنید به دشتی وسیع و سرسبز خواهید رسید و در نهایت تنگه دوم که باز هم گذشتن از رودخانه است در انتظار شما است. شاید هیجانانگیزترین بخش این سفر عبور از تنگه دوم و رسیدن به آبشار زیبای تنگه واشی باشد.
این آبشار 15 متر ارتفاع دارد و در طول سالیان حوضچهای در پایین آن تشکیل شده است. یک آببازی خاطرهانگیز در انتظار شماست. برای رسیدن به تنگه واشی باید از تهران حرکت کنید و بعد از کمتر از دو کیلومتر در جادهای فرعی بپیچید. سپس با گذر از روستای جلیزجند با مزارع طلایی گندم بعد از طیکردن حدود 4 کیلومتر به تنگه واشی خواهید رسید. این مسافت حدود یک ساعت زمان میبرد.
چشمه آبمعدنی خُمده؛ چشمهای در حوالی فیروزکوه
خمده؛ چشمه آب معدنی زیبایی است که از دل سنگها میجوشد. چشمه آبمعدنی خمده بعد از تنگه واشی از مکانهای محبوب در شهرستان فیروزکوه است. چشمه آب معدنی خمده استخری در میان سنگها است که در 5 کیلومتری جاده فیروزکوه - زرین دشت قرار گرفته است. خمده نام روستایی در سی کیلومتری جنوب فیروزکوه است که در بهار و تابستان جای سوزن انداختن در این روستا نیست. آب این چشمه در درمان بیماریهایی نظیر دردهای مفصلی و کلیوی بسیار مناسب است. دیواری که دور این چشمه کشیده شده، باعث میشود زنان و مردان بتوانند بهراحتی در آن شنا کنند.
از هر کجای تهران باید به سمت قائم شهر در جاده فیروزکوه حرکت کنید و از شهرهای پردیس، بومهن و رودهن بگذرید. 10 کیلومتر که از فیروزکوه فاصله بگیرید، تابلویی با عبارت زریندشت را خواهید دید. در جهت تابلو 10 کیلومتر به سمت جنوب بروید تا به جاده خاکی برسید. آنجا است که تابلو روستای خمده خودنمایی میکند، 5 کیلومتر دیگر را در امتداد همین جاده طی کنید تا چشمه آبمعدنیخمده را ببینید.
غار رود افشان؛ سومین غار دهانه بزرگ ایران
غار رودافشان در شصت کیلومتری جنوب فیروزکوه واقع شده است؛ این غار بهترین مکان برای دوستداران پیادهروی است. غار رودافشان در بلندیهای سرسبز روستای رودافشان قرار گرفته و با ارتفاع 1945 متری از سطح دریا، دارای دهانهای به طول 29 متر و ارتفاعی 20 متری است. غارنوردی در رودافشان بسیار سخت است، چراکه مسیر پیادهروی 800 متری پیش رویتان خواهد بود. حتما با چراغ قوه و تجهیزات لازم برای غارنوردی به رودافشان بروید. رودافشان یک تالار اصلی دارد که پر از طاقدیس و ناودیس است. همچنین یک دهلیز در این غار وجود دارد که به نام معبد آناهیتا شناخته میشود.
این دهلیز در ابتدای ورودی غار قرار گرفته و دارای یک حوض آب است. الهه آب یا آناهیتا نامی است که برای این دهلیز در نظر گرفتهاند. برای رفتن به غار رودافشان از هر کجای تهران باید به سمت فیروزکوه حرکت کنید، بعد از دو ساعت در مسیر جاده دماوند نرسیده به فیروزکوه روستایی به نام سیدآباد را خواهید دید. بعد از طی کردن 20 کیلومتر و گذشتن از سربندان و چند روستای دیگر به روستای رودافشان خواهید رسید. در انتهای روستا و با کمتر از بیست دقیقه پیادهروی میتوانید به غار رودافشان برسید.
پل وِرسک؛ پلی استوار میان دو کوه
پل ورسک یکی از شاهکارهای مهندسی و از بزرگترین پلهای راهآهن سراسری در ایران است. این پل در ارتفاعات روستایی به همین نام واقع شده است. این پل که در کتاب رکورد گینس ثبت شده است، اهمیت ویژهای در صنعت حملونقل کشور دارد. برای رفتن به آن از هر کجای تهران باید در مسیر تهران مازندران حرکت کنید، سپس با طیکردن حدود 17 کیلومتر از میدان شهر فیروزکوه وارد جاده فرعی شوید. چشمه آب گدوک و آبشار شورآب از جاذبههای طبیعی در مسیر شما هستند. در قسمت بالای این آبشار ریل قطار دیده میشود. بعد از این منطقه و در مسیر گردنه گدوک در دل کوهها سه ریل که بهصورت موازی کنار هم قرار گرفتهاند را خواهید دید.
قلعه لاجورد
قلعهها و دژهای تاریخی در ایران بسیار زیاد هستند. قلعه لاجورد که در 15 کیلومتری فیروز کوه قرار دارد یکی از آثار ملی ایران است. این دژ که قدمت آن به دوران قبل از اسلام بازمیگردد، از دیدنیهای تاریخی فیروزکوه است. دژی که شاعر حماسهسرای بزرگ یعنی فردوسی حکیم نیز از آن در شاهنامه یاد کرده است.
دژ گنبدان و دژ چرمنه دژ لاجوردی برای بنه
برای رفتن به آن، از هر کجای تهران باید به سمت جاده فیروزکوه بروید. در شمال شرق فیروزکوه و در مسیر جاده آسفالته سمنان دیوار صخرهای که بر فراز آن قلعه لاجورد قرار دارد شما را شگفتزده خواهد کرد.
روستای جلیزجند؛ ییلاق پرطرفدار تهرانیها
یکی دیگر از روستاهای خوش آبوهوا در شمال غربی فیروزکوه روستای جلیزجند است. این روستا با داشتن منظرههای طبیعی فراوان، آسمان صاف و پرستاره و طبیعت دستنخورده یکی از مراتع ییلاقی پرطرفدار برای تهرانیها است. روستای جلیزجند که در ارتفاع 2200 متری از دریا قرار گرفته است، آثار تاریخی فراوانی از جمله بقایای دژها و برجهای دیدهبانی را در خود جای داده است. رودخانه و تنگه واشی از مهمترین جاذبههای طبیعی این روستا هستند. از تهران پس از طیکردن 120 کیلومتر به سمت جاده فیروزکوه، در سمت چپ وارد یک جاده فرعی شوید. پس از طی کردن 13 کیلومتر و چیزی در حدود 15 دقیقه به روستای سرسبز جلیزجند خواهید رسید.
روستای لَزور و دریاچه سد لزور؛ طبیعت ناب فیروزکوه
روستای لزور یکی از جاذبههای دیدنی فیروزکوه و یکی از بکرترین مکانهای ایران زمین است. این روستای پرجمعیت در 45 کیلومتری شهر فیروزکوه و در شمال غربی آن واقع شده است. دشتهای سرسبز و دریاچه آبی این روستا را به یکی از جلوههای ناب طبیعت در شهرستان فیروزکوه تبدیل کرده است. لزور به قدری سرد است که حتی در تابستان نیز باید با خود لباس گرم بههمراه داشته باشید. پاییز در لزور، زمانی که رنگهای زرد و قرمز با هم ترکیب شدهاند بسیار تماشایی است.
مسیر امامزاده خوشنام و یک آبشار نسبتا کوچک از مکانهای دیدنی در روستای لزور است. این روستا مکان مناسبی برای کوهنوردی و پیادهروی است. دریاچه سد لزور که به دریاچه سد سیاه هم شهرت دارد، در حوالی روستای لزور واقع شده است. نام دیگر این دریاچه زیبا که ظاهری مثلثی شکل دارد، معجز چشمه است.برای رفتن به روستای لزور از هر کجای تهران که هستید وارد جاده فیروز کوه شوید، ده کیلومتر قبل از رسیدن به فیروزکوه، از سمت چپ وارد سهراهی لاسم شوید و مسیر خود را در سمت شمال ادامه دهید تا به بخش ارجمند برسید. از ارجمند در کمتر از نیم ساعت به روستای لزور خواهید رسید.
غار بورنیک؛ میراث طبیعی فیروزکوه
روستای هرانده؛ روستایی در ارتفاعات پرفرازو نشیب کوهستانی است که غاربونیک در نزدیکی این روستای سرسبز قرار گرفته است. بومیان این منطقه آن را پورنیک مینامند. غار بورنیک در ارتفاع 2000 متری از سطح دریا قرار گرفته است و برای رسیدن به آن باید 140 پله را برای رسیدن به درب ورودی طی کرد. دهانه این غار ابعادی در حدود 19 الی 15 متر دارد. با گذر از چند پله و راهی سراشیب میتوانید به درون غار بروید. این غار سه تالار و مسیرهای فرعی و اصلی متعددی دارد. غاری حیرتانگیز که 3473 متر طول دارد و به عنوان چهارمین غار طولانی در ایران شناخته میشود. این غار که زمانی محلی برای زندگی انسانهای غارنشین بوده است، هنوز هم آثاری از زندگی گذشتگان را در خود به یادگار دارد.
برای رفتن به غار بورنیک از هر کجای تهران که هستید به سمت جاده فیروزکوه بروید و بعد از طی کردن 105 کیلومتر روستایی به نام هرانده را خواهید دید. وارد روستا بشوید و خیابان اصلی را تا جایی ادامه دهید که خانهها به پایان برسند. بعد از طیکردن حدودا ده دقیقه به رودخانه نمرود خواهید رسید. از رود که بگذرید غار بورنیک را خواهید دید.
تنگه میشینه مرگ؛ چهار محال تهران
یکی دیگر از جذابترین جاذبههای طبیعی در نزدیکی فیروزکوه تنگه میشینه مرگ است. از آنجایی که تنگه میشینه مرگ طبیعتی منحصر بهفرد و دیدنی دارد طبیعتگردها آن را «چهار محال تهران» مینامند. میشینه مرگ طبیعتی خشن و کوهستانی دارد و برای رفتن به آن حتما باید از تجهیزات مناسب برای درهنوردی استفاده کنید. در ابتدای ورود به این تپه سنگهای بزرگی خواهید دید که رودخانهای به نام فرحرود از آن میگذرد. هرچه در تنگه جلوتر بروید تخته سنگها بزرگتر و راه باریکتر میشود. آبشارهای کوچکی در این مسیر وجود دارد که پیادهروی شما را در میان آبهای جاری دلچسبتر میکند. از تنگه که بگذرید معجزهای پیش رویتان خواهید دید؛ معجز، نام چشمهای پرآب است که در دشتی وسیع و سرسبز قرار گرفته است.
از تنگه میشینه مرگ که بگذریم، میشینه مرگ نام بلندترین قله در البرز شرقی نیز است که مابین استان تهران و مازندران قرار گرفته است. میشینه مرگ یکی از محبوبترین ارتفاعات برای کوهنوردان در ایران است. از هر کجای تهران باید به سمت شرق بروید تا به فیروزکوه برسید. چند کیلومتر مانده به فیروز کوه سهراهی وجود دارد که شما را به روستای لزور میرساند. میشینه مرگ در این روستا قرار دارد.
قلعه فیروزکوه؛ یادگاری از دوران ساسانی
قلعه فیروزکوه؛ بر فراز کوهی صخرهای مشرف به امامزاده اسماعیل قرار دارد و قدمت آن به دوران ساسانی میرسد. برای رسیدن به قلعه فیروزکوه باید از دامنه کوه یا همان شهر قدیم فیروزکوه عبور کرده تا بتوانید در بالاترین نقطه آن به ارگ حکومتی و قلعه برسید. برای رسیدن به آن از هرکجای تهران که هستید به سمت شمال شرق بروید تا به فیروزکوه برسید. این قلعه در مرکز فیروزکوه قرار دارد.
روستا و برج سنگی مزداران فیروزکوه
برج سنگی مزداران یک اثر تاریخی بهجا مانده از قرن هفتم هجری است که در بخش شمالی روستای مزداران در نزدیکی فیروزکوه واقع شده است. روستای مزداران از دو بخش مزدا و ران تشکیل شده است. مزدا نیز از دو بخش مز به معنای بزرگ و دا به معنی دانشمند تشکیل شده است. مزدا به معنای دانش بزرگ است که نامی برازنده برای این روستا است.
از تاریخ مزداران که بگذریم، آب و هوای دلانگیز این روستا سبب شده است این روستا تبدیل به یکی از ییلاقهای محبوب در فیروزکوه شود. بسان دیگر برجها در قدیم، برج سنگی مزداران به عنوان برجی برای دیدهبانی مورد استفاده قرار میگرفته است. این برج معماری هشت ضلعی دارد و مصالح بهکار رفته در این برج، لاشه سنگ، ملات گچ و ساروچ است. برای رفتن به آن از هر کجای تهران که هستید به سمت جاده فیروزکوه بروید، بیست کیلومتر مانده به فیروزکوه تابلو زریندشت را خواهید دید. از زریندشت به سمت جاده فرعی در جنوب بروید. پس از طی کردن حدود 18 کیلومتر به روستای مزداران خواهید رسید.
تپه تاریخی میراشکار فیروزکوه
تپه تاریخی «میر شکار» که در روزگاران دور یکی از شهرهای مهم ایلخانی بوده در جنوب شرق سرخ قلعه واقع شده است. این تپه در اطراف خود زمینهای حاصلخیزی دارد و به همین دلیل در میان زمینهای زراعی فیروزکوه به شهرت رسیده است. این تپه در 1200 متری جنوب شرق سرخ قلعه و تنگه سرانزاء واقع شده است.
قلعه بارباریش فیروزکوه
قلعه تاریخی بارباریش در جنوبیترین نقطه فیروزکوه و بر فراز صخرههای مرتفعی که مشرف به روستای مرزداران است واقع شده است. این قلعه در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است و قدمت آن به قرن 6 و اوایل قرن 7 هجری قمری میرسد. برای رفتن به آن از هر کجای تهران که هستید به سمت فیروزکوه بروید. در بخش ارجمند در شمال غرب روستای مزداران را خواهید دید.
کارونسرای گدوک فیروزکوه؛ کاروانسرای شاه عباسی
کارونسرای گدوک یکی دیگر از آثار تاریخی فیروزکوه است که به دستور شاهعباس صفوی در منطقه گدوک ساخته شده است. شاید به همان دلیل است که نام دیگر این کارونسرا، کاروانسرای شاه عباسی است. از تهران به سمت استان مازندران حرکت کنید و در 17 کیلومتری جاده فیروزکوه به سوادکوه روستای گدوک را خواهید دید.
روستای سلهبن فیروزکوه
روستای سلهبن از توابع بخش ارجمند شهرستان فیروزکوه است. این روستا که یکی از نابترین مناظر طبیعت را دارد برای هر کسی که عاشق طبیعت است پیشنهاد میشود. در بازدید از این روستا تپه باستانی سلهبن را که در شمال شرقی این روستا واقع شده است را از دست ندهید.
روستای هرانده؛ روستایی پر از کوچه باغهای دلربا
روستای هرانده که در درهای به همین نام قرار گرفته است در 15 کیلومتری جنوب غربی فیروزکوه واقع شده است. روستایی که به کوچه باغهای دلانگیز و رودخانهخروشان و پرآبش به نام نمرود معروف شده است. روستای هرانده پر از درختان باشکوه و کوههای خوشمنظرهای است، روستایی که بیشک برای اهالی طبیعتگرد و روستاگرد میتواند خاطرهها بسازد. در این روستا مردم به زبان گیلگی صحبت میکنند. برای دیدن شکوفههای گیلاس در میان برگهای سرسبز یا سپیدی برف در زمستان به هرانده سفر کنید.
از هر کجای تهران که هستید به سمت شرق حرکت کنید تا به جاده فیروزکوه برسید. برای این منظور میتوانید از طریق اتوبان جدید تهران - پردیس وارد جاده فیروزکوه شوید. 12 کیلومتر مانده به فیروزکوه، بین بومهن و رودهن تابلو فرعی روستای رودهن را خواهید دید. از ابتدای روستا تا انتهای آن تقریبا 1 کیلومتر راه را پیش رو خواهید داشت.
چه زمانی به فیروز کوه برویم؟
از آنجایی که فیروزکوه در منطقه کوهستانی قرار گرفته است آبوهوایی سرد و مرطوب دارد. زمستانها در این شهر سرد و سخت و در تابستان معتدل و رو به خنکی است. اگر هوای خنک بخواهید و آببازی جایی بهتر از فیروزکوه را در نزدیکی تهران نمیتوانید پیدا کنید. اگرچه تماشای جلوه زیبای آبهای یخبسته فیروزهای در فیروزکوه میتواند تجربهای فراموشنشدنی باشد.
فیروزکوه برای خود دنیایی دارد تماشایی؛ تاریخی و تفریحی، عاشق طبیعت باشی یا عاشق تاریخ، فیروزکوه حرفها برای گفتن دارد. اگر از فیروزکوه فقط برای گذشتن و رسیدن به شمال گذر میکردید، این بار درنگی کنید و در میان جاذبههای آن لحظات خوب و خوشی را برای خود رقم بزنید.