جاهای دیدنی گرمسار
- ...
- ...
- تعداد کلمات
در مرکز ایران وارد استان سمنان که میشوید ناگهان به سرزمینی میرسید که شبیه به زمین نیست و با شکلهایی که کوههای اطراف دارد به راحتی میتوانید خود را در یک سیارهی دیگر تصور کنید. این جا گرمسار است. یکی از شهرهای زیبای مرکزی ایران که شما را به دیدنیهایش فرا میخواند.
جاهای دیدنی گرمسار فراوان هستند و زیبا. در قدیم به آن خواران میگفتند. این قدیم به زمان اشکانیان برمیگردد. قصهها میگویند چون گرمسار در کنار کویر است به همین خاطر نام خوار به آن دادهاند. خوار در زبان قدیمی ایرانی یعنی درخشان و نشاندهندهی خورشید و ماه است. در واقع خواران یعنی سرزمین خورشیدی که درخشان است و یا سرزمین یک ماه روشن. در واقع گرمسار انگار سرزمینی بوده است که خورشید و ماهی درخشان داشته است. اما اینکه کی خواران به گرمسار تغییر نام داده، کسی قصهای در این مورد نگفته است و شاید اگر امروز در این شهر بتوانید قدیمیترهایی را پیدا کنید که قصههای گرمسار را به خاطر دارند به شما بگویند که چرا اکنون نام این شهر گرمسار است. یوتراوز شما را با دیدنیهای گرمسار آشنا میکند.
آن چه درباره دیدنیهای گرمسار میخوانید:
- جاذبههای تاریخی گرمسار
- جاذبههای مذهبی گرمسار
- جاذبههای فرهنگی گرمسار
- جاذبههای طبیعی گرمسار
- تفریحات در گرمسار
- بازارگردی در گرمسار
جاذبههای تاریخی گرمسار
گرمسار یا خواران قسمتی از بلاد ری بوده که سالهای دور مورد حمله و هجوم حکومتهای مختلف قرار گرفته است زیرا در مرکز ایران واقع بوده و هر اتفاقی که در این بلاد میافتاده خواران هم ناگزیر در آنها حضور داشته است. میگویند طوری بوده که در حملههای مختلف بسیاری از مردم این بلاد قتلعام شدهاند تا زمان استیلای مغولان بر آنکه خواران جزو مستعمرات آنها به شمار میرفته است. تا اینکه سربداران که از سبزوار ظهور میکنند، میتوانند خواران را از چنگال مغولان رها کنند. اما خواران روی آرامش نمیبیند و مدام در کشمکش مغولان و سربداران دست به دست میشود. حتی در زمان افشاریان و صفویان هم دارای افت و خیز است تا در نهایت نوبت به حکومت قاجار میرسد و آغامحمدخان عدهای از مردم زنجان و دیگر نقاط را به خوار میفرستد چون میخواهد تهران را پایتخت کند و اطراف پایتخت را آرام و تحت کنترل خود.
گرمسار تا به امروز را با فراز و نشیبهایش طی میکند و چون نزدیک تهران است همیشه متأثر از رویدادهای تهران بوده و هست. امروز اما استوار ایستاده و شهری با قصههای فراوان را ساخته است.
برای شنیدن این قصهها به جاذبههای تاریخی گرمسار سر بزنید:
- کاروانسرای شاه عباسی ده نمک (روستای ده نمک 40 کیلومتری گرمسار)
- قلعه پاده (روستای پاده)
- مجموعه تاریخی سیاهکوه (پارک ملی کویر)
- آبانبار گرمسار (جنوب میدان امام کنار مسجد جامع)
- جاده سنگفرش سیاهکوه (دشت کویر نمک منطقه سیاه کوه)
- قصر بهرام گور (پارک ملی کویر)
- کاروانسرای قصر بهرام (پارک ملی کویر)
- آبانبار ناسار (راستهی بازار تکیه ناسار)
- قصر عین الرشید (دو کیلومتری شمال کاروانسرای قصر بهرام)
- قصر حرمسرا (یک کیلومتری جنوب شرقی کاروانسرای قصر بهرام)
- آب انبار حوض یا آبانبار مسیر امامزاده اسماعیل و شمسالدین ( یک کیلومتری گرمسار)
- قلعه استوناوند (روستای ناروهه 5 کیلومتری گرمسار)
- پل پهلوی (ایوانکی)
- یخدان بیابانک
- تپهی غول آباد
جاذبههای مذهبی گرمسار
مردم گرمسار مسلمان هستند و شیعه مذهب. اگر در روزهایی که روزهای خاص مذهبی است در گرمسار باشید میتوانید شاهد مراسمی باشید که مردم گرمسار برگزار میکنند و این مراسم را با آداب و رسوم خود تطبیق دادهاند.
این هم لیستی از جاذبههای مذهبی گرمسار:
- امامزاده علیاکبر گرمسار (شهر آرادان)
- امامزاده شاه سلطان نظر (15 کیلومتری گرمسار شهر آرادان)
- امامزاده اسماعیل و شمسالدین (3 کیلومتری گرمسار)
جاذبههای فرهنگی گرمسار
به گرمسار میگویند جزیرهی اقوام. زیرا در این شهر مردمانی از اقوام مختلف جمع شدهاند و در کنار یکدیگر زندگی میکنند. زیرا این شهر محل اسکان افراد زیادی بوده است که از جاهای مختلف ایران به آنجا کوچ کردهاند.
الیکاییها که از چالوس به گرمسار آمدهاند و در گرمسار و روستاهای اطراف و حتی مناطق عشایرنشین آن ساکن شدهاند. رامهای – قالبیاقی – چهارطاقیها که گویششان شبیه به مازندرانیهاست. فارسهایی که از اردستان و کاشاناند و حتی شیراز و ورامین به گرمسار آمدهاند، ایوانکییها، ترکهایی که از ارومیه آمدهاند و حتی قشقاییهای فارس و اهالی ورامین، لرهایی که از چهارمحال بختیاری به گرمسار آمدهاند و اهل خرمآباد و ملایر هستند و حتی بخش از طایفهی زند شیراز هم در این شهر ساکنند. عربهایی که اهل عماناند یا از خوزستان و فارس به گرمسار نقل مکان کردهاند. کردهایی که از قفقاز و آذربایجان به گرمسار رفتهاند و کومشیهایی که از ده نمک در گرمسار ساکن شدهاند. انگار از تمام ایران به این شهر مهاجرت کردهاند و در گرمسار ساکن شدهاند. اکنون مردمانی از اقوام مختلف در گرمسار زندگی میکنند و به زیبایی این جزیرهی اقوام را ساختهاند.
زیبایی گرمسار در این است که تمامی این اقوام آداب و رسوم گذشتهی خود را دارند و اگر در این شهر گردش کنید میتوانید نشانی از تمامی اقوام را در این شهر ببینید. این بهترین محل است تا یک جا بتوانید با فرهنگ و پیشینه و آداب و رسوم قومهای مختلف آشنا شوید.
از جاذبههای فرهنگی گرمسار دیدن کنید:
- موزهی اقوام یا خانهی تاریخی باقریها (بلوار آیتالله کاشانی)
- باغموزهی علم و صنعت یا کارخانهی پنبه (میدان معلم)
جاذبههای طبیعی گرمسار
گرمسار در نزدیکی کویر است. کویر مرکزی و در عین حال به دماوند نیز ختم میشود. این شهر دارای طبیعت زیبای کوهستانی و کویری است. اما کویر و کوهستان در گرمسار به جادوییترین شکل ممکن خود را نشان میدهند. سه طرف گرمسار را رشتهکوههایی احاطه کردهاند که شکلی بینظیر و زیبا دارند. کوه اژدهای گرمسار یکی از دیدنیهای بینظیر این شهر است. چینخوردگیهای این کوه عجیب و زیباست. در میان این چینخوردگی تنوع رنگ خاک بیداد میکند، قرمز و سفید و قهوهای. وقتی به این کوه نگاه میکنید گمان میکنید که در سیارهای دیگر هستید. خود مردم گرمسار معتقدند که این طرحی که بر کوهها افتاده جای چنگالهای یک اژدهاست. به همین خاطر به این کوهها اژدها کوه میگویند. اما اگر از سمت دیگر گرمسار بروید به کویری میرسید که دریاچه و آبشار نمک آن بینظیر است. انگار طبیعت نمکهایش را در اختیار مجسمهسازی ماهر قرار داده است تا این زیباترین نقشها را بر تن طبیعت حک کند. طبیعت گرمسار بینهایت زیباست.
این هم فهرستی از جذابیتهای طبیعی گرمسار:
- تونل نمکی گرمسار (سه کیلومتری پل هوایی گرمسار)
- منطقه نمونه گردشگری بنه کوه (5 کیلومتری گرمسار)
- بنه کوه (شمال گرمسار)
- روستای بنه کوه
- کوه اژدها (11 کیلومتری گرمسار)
- قله کلزر (18 کیلومتری گرمسار)
- پارک ملی کویر (حد فاصل کویر مرکزی ایران و دریاچه نمک)
- تنگه ظلمات گرمسار (جنوب شرقی پارک ملی)
- منطقه گردشگری بهورد (32 کیلومتری ایوانکی)
- کویر ریگ جن (جنوب شرق گرمسار)
- پارک جن
- آبشار نمکی گرمسار (جاده ریگ جن)
- کویر صفائیه (روستای صفائیه)
- دشت گرمسار
- حبله رود
- معدن نمک کوهدشت کهن (جنوب شرقی گرمسار)
- روستای گردشگری رامه
- روستای قالیباف
- منطقه شکار ممنوع خنار
- دریاچه نمک سالینا
- پارک جنگلی پروفسور کردوانی
تفریحات در گرمسار
شهر گرمسار یکی از شهرهای بزرگ استان سمنان است. علاوه بر طبیعت زیبا و تاریخ پر از فراز و نشیبش که آثار زیادی در خود جای داده است میتوانید در گرمسار گردش کنید، در رستورانهایش غذاهای خوشمزهی محلی میل کنید و به تفریح در شهر بپردازید
این هم فهرستی از تفریحات گرمسار:
- پارک مطهری گرمسار (بلوار شهید مطهری)
- سینما ابریشم گرمسار (بلوار شهید بهشتی)
بازارگردی در گرمسار
گرمسار دارای یک روز بازار است که در آن مردم هر آن چه که برای فروش دارند میآورند و میچینند و وقتی شما در میان این روز بازار راه میروید، میتوانید هر آنچه را که بخواهید در آن تهیه کنید. روز بازارهای گرمسار بسیار دیدنی و جذاباند. انواع کالاها، انواع مردم آن هم در شهری که اقوام مختلف دارد چه قدر این بازار میتواند تماشایی باشد. بنابراین اگر در گرمسار هستید حتماً به جمعه بازارش سر بزنید.
زندگی و زیبایی این بازار شما را به وجد میآورد. علاوه بر فروشندگان مختلف که پای بساطشان نشستهاند، میتوانید مردم را ببینید که از دور و نزدیک برای خرید آمدهاند. به علاوه میتوانید به بازار سنتی گرمسار هم سری بزنید. در این بازار سنتی انواع و اقسام کالا یافت میشود و از تماشای حجرهها و مغازههای قدیمی آن لذت میبرید. اگر هم میخواهید اجناس برند یا کالاهای به روز بخرید، میتوانید به مراکز خرید مدرن آن سری بزنید که در سطح شهر گرمسار قرار دارند و کالاهای مختلفی را به فروش میرسانند.
این هم فهرستی از مراکز خرید و بازارهای گرمسار:
- جمعه بازار
- بازار سنتی گرمسار
- مجتمع تجاری پاسارگاد (خیابان شهید مصطفی خمینی)
- مرکز خرید هایلند (خیابان امام خمینی)
گرمسار شهری زیبا است. جزیرهی اقوام است. در دل کوه قرار دارد و در کنار کویر. گرمسار پر است از دیدنیهایی که میتواند شما را با قسمتی از ایرانزمین آشنا کند و تجربههایی شیرین برایتان به همراه داشته باشد. قطعاً وقتی از گرمسار به سمت محل زندگی خود میروید، میتوانید در دوربین خود زیباترین عکسها را به همراه ببرید؛ آنهایی که در دل کویرند و در کنار قندیلهای زیبای نمک یا آنهایی که در روستاهای اطراف گرمسار گرفتهشدهاند و طبیعت بکرشان و البته همراه خود سوغاتیهای خوشمزه و زیبای این شهر را نیز به همراه دارید.