ورود
Beris village in Iran

روستای بریس؛ سفر به سرزمین میدها

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

بریس روستایی از میان ده‌ها شگفتی چابهار است. چابهاری که همچون نگینی در کناره‌ی اقیانوس هند و متصل به دریای عمان شگفتی‌های بسیاری را در دل خود جای داده است. بندری با مناظر طبیعی بسیار که هرکدام عظمت خداوند متعال را بیش از پیش در معرض نمایش می‌گذارد، از تالاب لیپار گرفته که رنگی چون رُزهای صورتی دارد تا بندرگواتر با ماسه‌های درخشان.

بریس؛ که یکی از بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین روستاهای سیستان و بلوچستان است را باید در شهرستان دشتیاری و با فاصله‌ی 44 کیلومتری از شهر زیبای نگور بیابید. بریس؛ روستایی به قدمت اقوام صدساله است. بومیانی که ساکنان اولیه آنجا بودند و میدها نام داشتند. میدهایی که تمام ثروتشان در لنج‌ها و قایق‌هایشان خلاصه می‌شد و اصلا «مید» هم به همین معنا است. درگذشته بریس دارای 35 باب خانه و حدود 30 شناور بوده و حالا می‌توانید حال این خانه‌های قدیمی و رهاشده را ببینید. روستای بریس با 10 متر ارتفاع از سطح دریا قرار دارد. با یوتراوز همراه شوید تا خاطره سفرمان از روستای بریس را برایتان بازگو کنیم.

آنچه از اسکله بریس در خاطره سفر ما می‌خوانید:

جنگلی چتر گونه یا بندری صیادی

بریس دو جاذبه‌ی طبیعی بسیار دلربا و هیجان‌انگیز را درخود جای‌داده است. جنگل و بندر بریس! بندر صیادی بریس که می‌توانید بر بلندای صخره‌های آن جست‌وخیز مرغان دریایی و رقص قایق‌ها و لنج‌ها را روی آب تماشا کنید. ساحل نقره‌ای‌رنگ با ماسه‌های نرم که وقتی بر روی آن‌ها قدم می‌گذارید باعلاقه فرومی‌ریزند و پاهایتان را در آغوش می‌گیرند و پر می‌شوید از حس آرامش! آرامشتان سبز می‌شود زمانی که به جنگل بریس برسید؛ جنگلی با درختانی چتر گونه که بر زمین سایه انداخته‌اند؛ چتر‌ها حایلی شده‌اند میان زمین و آسمان.

اسکله‌ای به بلندای موج‌های خروشان عمان

beautiful view of the piers of Bryce port

از روستای بریس گذر کنید و به سمت اسکله راهی شوید. پستی بلندی و پیچ‌وخم‌های جاده ازیک‌طرف شمارا به قعر کوه‌های مریخی و صخره‌ها که درگذشته‌های خیلی دور صخره‌هایی درون دریا بوده‌اند، می‌رساند و از طرف دیگر شمارا به دریای نیلگون عمان که انعکاس خورشید و آب سبب درخشش این آبی خروشان شده‌است.
سفر به دنیای خیال! دنیایی که شمارا از هرگونه ناامیدی و غم رها می‌سازد و تمام وجودتان گوشی می‌شود برای شنیدن برخورد امواج به ساحل و چشمی می‌شود برای بلعیدن زیبایی چشم‌انداز کوه‌های مریخی! آنجاست که با خود حس خواهید کرد از سیاره‌ی خودتان بدون هیچ هزینه‌ای به سیاره‌ی دیگری سفرکرده‌اید. سیاره‌ای به نام مریخ!

جاده بریس؛ جاده غافلگیری

جاده‌ای که برای رسیدن به بریس طی خواهید کرد؛ جاده‌ای عجیب‌وغریب است. چطور؟ جاده‌ای که به‌مانند زندگی پر از سربالایی و سرپایینی است. دوربین به دست باشید که پس از بیست دقیقه و رسیدن به یک سراشیبی هیجان‌انگیز، منظره‌ای شمارا شگفت‌زده خواهد کرد. گویی شما بر قله‌ی آسمان هستید و دریا زیر پا‌‌هایتان قرار دارد.
بریس جاده غافلگیری است! سرتان را به سمت راست که بچرخانید دریاچه‌ای خوش‌رنگ توجهتان را به خود جلب می‌کند. نامش لیپار است و با رنگ صورتی‌اش شهرتی جهانی دارد. در اطرافش کلی کپر خواهید دید که پر از صنایع‌دستی زنان و مردان بلوچ است؛ مانند زیورآلاتی از جنس صدف! و کودکانی که از شما می‌خواهند تا برایتان آوازی بخوانند و شما شنونده این آواز باشید. شاید چیزی از شعر بلوچی متوجه نشوید ولی لبخند و ذوقی که در چشمانشان است را فراموش نخواهید کرد.
کمی جلوتر که بروید، در سمت چپ کوه‌های مریخی مرموز پیش چشمانتان خودنمایی می‌کنند. با خود می‌اندیشید جاده‌ای به این زیبایی دارد بریس؟ پس اسکله‌اش چگونه می‌تواند باشد!

اسکله‌ای تماشایی‌تر از جاده

Beris Harbor Beach

برای رسیدن به اسکله بریس تقریبا مسیر طولانی را طی کرده‌اید؛ چشمتان که به بریس بیافتد تازه می‌فهمید سختی راه ارزشش را داشته است. اسکله‌ای پر از قایق‌ها و لنج‌های رنگارنگی که می‌توانید با کسب اجازه بر روی سکان آن‌ها سوار شوید و کلی عکس یادگاری بگیرید. اینجا می‌توانید به تماشای ماهی‌هایی که در دام صیاد افتاده‌اند بنشینید. چه تقلایی دارند این ماهی‌ها! ماهی‌هایی مانند کُد‌دُم زرد، حلوا، کوسه‌ماهی و میگو که می‌توانید با خرید آنها هم کمکی به بومی‌های منطقه کرده باشید و هم خود را مهمان لذیذترین ماهی‌های جنوب. ماهی کبابی، آن‌هم کنار اسکله بریس! پس روی صخره‌های بریس بنشینید و ماهی‌تان را نوش جان کنید.
با خودرو به سمت صخره‌ها بروید تا جلوه‌ی دیگری از اسکله بریس و جذابیت‌های آن را تماشا کنید. به صخره‌ها که رسیدید خودتان را درون یک قاب خواهید یافت. تصویری که زیر پای شما قرار دارد واقعی است، عکس نیست! دیدن قایق‌ها و لنج‌ها بر روی پیراهن دریا تماشایی است. قشنگ که دقت کنید، می‌بینید خورشید هم با تابیدن خود در تلاش است لباس دریا را زیباتر ازآنچه هست نشان دهد. البته گاهی هم دریا می‌خواهد لباس خود را صاف و مرتب کند و آن زمان است که حرکت موج‌وار قایق‌ها و لنج‌ها را می‌بینید بر لبه‌ی صخره که بنشینید حس ترس، هیجان و لذت به سراغتان خواهد آمد.

جنگلی مملو از چتر

مسیر اسکله‌ی بریس را که ادامه بدهید به مکانی زیبا و غیرقابل وصف خواهید رسید. به‌راستی‌که زبان آدمی از تماشا‌ی این‌همه زیبایی قاصراست! چرا که با ادامه این مسیر خودتان را در دل دریا و جنگل خواهید یافت! دریای باعظمت با جوش‌وخروش همراه با موج‌هایی که با تمام قوا خود را به ساحل می‌کوبند در یک‌طرف قرار دارد و در طرف دیگر جنگی مملو از درختان چتر با تنه‌های کوتاه که از دل زمین سر بیرون آورده‌اند، شمارا متعجب خواهند کرد.
به سمت جنگل بروید و درختان را ببینید که چطور به پیشوازتان آمده‌اند! به آن‌ها سلامی بدهید چراکه صدایتان را از روزنه‌های برگ‌هایشان خواهند شنید. سرتان را که بالا بگیرید، می‌بینید که چطور شاخه‌های خود را گسترانده‌اند تا شمارا از شلاق‌های آفتاب سوزان در امان نگه‌دارند و شما بی‌اختیار به یاد مهمان‌نوازی بلوچ‌ها خواهید افتاد. راهتان را ادامه بدهید تا کلی سمور ببینید، سمور‌هایی که خانه همیشگی‌شان جنگل گیسوم است. سمورهای درشت و فرزی که آن‌ها را لنج‌داران برای شکار موش‌های درون لنج اسیر می‌کنند و با این کار سمورها دلی از عذا درمی‌آورند.

فرهنگی به زیبایی تپه‌های رنگارنگ لباس بلوچی

colorful Baluchi clothes

فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان، فرهنگی کهن و دیرینه با قدمتی بسیار است. می‌توانید در بریس این فرهنگ را به تماشا بنشینید! لباس‌های رنگارنگ با دوخت‌هایی که به زیبایی هرچه‌تمام‌تر بر روی پارچه‌ها انجام شده‌اند فقط و فقط از دستان هنرمند یک زن بلوچ برمی‌آید. زنانی که با دقت و ظرافت نخ و سوزن‌ها را به دست گرفته و تَپه‌های مُهرشده‌ی روی لباس‌ها را می‌دوزند. آری! این لباس‌های بلوچی پر از نقش‌ونگار حاصل آموزه‌های نسل به نسل زنان سیستان‌وبلوچستان است. زنان بلوچ علاوه بردوخت لباس، دستی ماهر در طبخ غذاهای محلی دارند. غذاهایی چون کراهی‌مرغ، میگو، ماهی، تنورچه، بریانی، تباهنگ (برنج وگوشت خشک شده)، تخلان (گندم ودنبه گوسفند) که هرکدام مزه و طعم خاص خود را دارند.
درکنار این زنان سخت‌کوش و هنرمند، مردان ماهیگیر بالباس‌های محلی را نباید فراموش کرد؛ مردانی که برای آسایش و رفاه خانواده خود با لنج به دل دریا می‌زنند تا لقمه نانی بابرکت را بر سفره خود بیاورند.

چه موقع به روستای بریس برویم؟

آب‌وهوای سیستان و بلوچستان گرم وخشک است. بااین‌حال بهترین زمان برای سفر به اسکله و روستای بریس از اوایل آبان تا اواسط فروردین ماه است که آب‌وهوای منطقه بهاری است و خبری از رطوبت و شرجی بودن هوا نیست.

نوشته های مشابه
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز