ورود
پارک باباکوهی شیراز

باباکوهی شیراز

زمان برای مطالعه 9 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

اگر تمام برنامه‌های کوهنوردی جمعه صبح زیر سر شماست، این مطلب را برای شما نوشته‌ایم. باباکوهی شیراز، یکی از محبوب‌ترین مناطق تفریحی شیراز است که بر روی کوه‌های شمالی این شهر، نزدیک دروازه قرآن قرار دارد. در این مطلب همه چیز را درباره این منطقه و مسیرهای دسترسی به آن می‌خوانید.

باباکوهی شیراز یکی از محبوب‌ترین جاهای دیدنی و تفریحی شیراز است که بر روی کوه صبوی در نزدیکی دروازه قرآن قرار دارد. این منطقه گردشگری و تفریحی به دلیل قرارگرفتن آرامگاه باباکوهی (یکی از صوفیان بزرگ شیرازی) در آن به این نام معروف شده است. این منطقه بین مردم شیراز از علاقه و احترام خاصی برخوردار است و اگر در روزهای تعطیل به‌خصوص جمعه صبح‌ها به این منطقه سر بزنید، با جمعیت زیادی روبه‌رو می‌شوید. اگر به‌دنبال یک مسیر آسان و سبک برای پیاده‌روی و کوه‌نوردی هستید که به منطقه‌ای زیبا با چشم‌انداز باشکوهی از شهر منتهی شود، تا انتهای مطلب همراه یومگ باشید.

در این مطلب می‌خوانید:




منطقه باباکوهی شیراز

پارک کوهستانی باباکوهی شیراز

منطقه تفریحی باباکوهی شیراز، که امروز به عنوان پارک کوهستانی باباکوهی شناخته می‌شود، کوهی در مجاورت دروازه قرآن است که در اصل صبوی نام دارد. اما به دلیل این‌که آرامگاه شاعر شیرازی، ابن‌باکویه (باباکوهی) در این کوه قرار گرفته، از قدیم‌الایام با این نام شناخته می‌شود. برای رسیدن به قسمت گردشگری این کوه و سپس آرامگاه باباکوهی، باید مدتی روی شیب کوه پیاده‌روی کنید. بااین‌حال مسیر پیاده‌روی باباکوهی آن‌قدر خوش‌آب‌وهوا و باصفاست که مسافت را حس نمی‌کنید. گردشگاه، از چند اتاق متعلق به دوره قاجاریه، یک حوض سنگی، چشمه آب و درختانی بلند و کهنسال تشکیل شده و امکانات رفاهی مناسبی در اطراف آن وجود دارد. آرامگاه باباکوهی کمی بالاتر از قسمت گردشگری قرار گرفته است.

منطقه تفریحی باباکوهی در شیراز

مسیر کوه‌نوردی به منطقه باباکوهی، مسیری آسان و سبک برای صعود است و به همین دلیل، خانواده‌های زیادی در روزهای تعطیل برای گذراندن یک صبح دلچسب، خود را به این منطقه می‌رسانند. اگر خوش‌شانس باشید، هنرمندان و نوازندگانی که صبح‌ها (به‌خصوص جمعه صبح‌ها) و بعدازظهر روزهای تعطیل در این منطقه اجرا دارند را می‌بینید.

آرامگاه باباکوهی پایان مسیر کوه‌نوردی نیست و اگر جاده را 4500 متر دیگر ادامه دهید به توربین بادی شیراز می‌رسید. از این نقطه چشم‌انداز فوق‌العاده‌ای از شهر خواهید داشت.


امکانات منطقه باباکوهی

  • پارکینگ
  • مسیر آسفالته و سنگ‌فرش
  • سرویس‌های بهداشتی
  • کافی‌شاپ
  • سوپرمارکت
  • بوفه آش و صبحانه


باباکوهی کجای شیراز است؟

آرامگاه باباکوهی در شیراز

پارک کوهستانی باباکوهی شیراز که از قدیم‌الایام محل تفریح و گردش شیرازی‌ها بوده و هست، بر روی کوه صبوی و در مجاورت دروازه قرآن واقع شده است. مسیرهای منتهی به این پارک از بلوار جمهوری اسلامی در دسترس هستند. برای رسیدن به این منطقه گردشگری و بازدید از آرامگاه باباکوهی، باید حدود 1700 متر (از مسیر آسفالت)، روی کوه پیاده‌روی کنید. 3 مسیر برای دسترسی به بالای کوه وجود دارد که همگی آن‌ها از بلوار جمهوری اسلامی شروع می‌شوند. نحوه رسیدن به این منطقه و جزئیات مسیرهای پیاده‌روی را در ادامه بخوانید.


نقشه باباکوهی شیراز

محل دقیق آرامگاه باباکوهی در نقشه زیر نشان داده شده است.





مسیر باباکوهی شیراز

بام باباکوهی شیراز

همانطور که گفتیم، 3 مسیر برای رسیدن به ارتفاعات باباکوهی وجود دارد که همگی آن‌ها از بلوار جمهوری اسلامی شروع می‌شوند. مسیر اول سنگ‌فرش است و از قسمت جنگلی می‌گذرد و مسیر دوم آسفالت است و مسیر راحت‌تری دارد. مسیر سوم با پله به ارتفاعات می‌رسد و پیاده‌روی کمتری دارد.


جزئیات مسیرهای باباکوهی شیراز

مسیر سنگفرش باباکوهی شیراز

مسیر اول:

مسیر اول تماما با سنگفرش پوشیده شده و از انتهای کوچه جمهوری اسلامی 1 شروع می‌شود. این مسیر از دل جنگلی از سروهای بلند می‌گذرد و دلچسب‌ترین راه برای رسیدن به منطقه تفریحی باباکوهی است. بااین‌حال شیب کوه و مسافتی که باید بپیمایید، از این راه بیشتر است و به کسانی که مشکل جسمی دارند، پیشنهاد نمی‌شود. مسیر کوه‌نوردی باباکوهی نیز در این کوچه قرار گرفته و مسیری صخره‌ای‌ست که از ابتدای کوچه با چند پله شروع می‌شود.

توجه کنید که کوچه جمهوری اسلامی 1 برای پارک ماشین مناسب نیست و اگر با ماشین شخصی هستید، به سراغ دو مسیر بعدی که محل مناسب برای پارک خودرو دارند، بروید. اگر قصد دارید با حمل‌ونقل عمومی خودتان را به این مسیر برسانید، ایستگاه اتوبوس باباکوهی درست در مجاورت این کوچه قرار گرفته است. خط 74، پایانه بلوار نارنجستان-نمازی از این ایستگاه می‌گذرد.


مسیر آسفالته باباکوهی شیراز


مسیر دوم:

مسیر دوم هم در بلوار جمهوری اسلامی قرار گرفته است و از خیابان سروش حق‌نگهدار شروع می‌شود. (این خیابان را مقابل قلعه کریم‌خانی پیدا می‌کنید.) حدود 300 متر که از این خیابان بالا بروید، به درب ورودی پارک باباکوهی می‌رسید و از این قسمت به بعد حراست اجازه ورود خودرو به محوطه را نمی‌دهد. اما می‌توانید ماشین را در پارکینگ سمت چپ که محیطی دیوارکشیده‌شده و امن است، پارک کنید. تمام این مسیر آسفالت شده و پیاده‌روی از آن به دلیل شیب کمتر کوه، راحت‌تر است.




مسیر سوم:

مسیر سوم از دو مسیر قبلی کوتاه‌تر است؛ اگر صرفا می‌خواهید از منطقه گردشگری و آرامگاه باباکوهی دیدن کنید و به مسیر اهمیت نمی‌دهید، پیشنهاد می‌کنم از این راه استفاده کنید. این مسیر از کوچه جمهوری اسلامی 11 شروع می‌شود و برای رسیدن به بالای کوه باید از پله‌‌های سنگی آن بالا بروید. می‌توانید با ماشین وارد کوچه شوید تا به محوطه‌ای باز برسید که امکان پارک خودرو دارد. از آن‌جا به بعد، راه پله‌ها را در پیش بگیرید تا به آرامگاه برسید.



آرامگاه باباکوهی در شیراز

آرامگاه باباکوهی شیرازی

در مجاورت دروازه قرآن، کوهی به نام صبوی وجود دارد که از قدیم‌الایام به کوه باباکوهی مشهور بوده است. دلیل آن هم وجود آرامگاه یکی از مشایخ بزرگ صوفی به نام ابن‌باکویه (باباکوهی) است. از گذشته دو غار در این کوه وجود داشت که یکی از آن‌ها محل زندگی و عبادت ابن‌باکویه بود که پس از مرگ توسط مریدانش در همان غار به خاک سپرده شد. بالاتر از آرامگاه باباکوهی، بقعه کوچکی وجود دارد که گفته می‌شود قبر یکی از مریدان و خادمان ابن‌باکویه به نام کوچکعلی است.

کمی پایین‌تر از آرامگاه باباکوهی، به چند اتاق که سابقا محل زندگی و عبادت مریدان باباکوهی بودند، یک حوض بزرگ و چشمه آب برمی‌خوردید. این نقطه خوش‌ آب‌وهوا که با درختان سرو محصور شده و آب زلال چشمه در آن جاری‌ست، درحال‌حاضر محل تجمع و تفریح مردم است.


باباکوهی شیرازی کیست؟

درباره باباکوهی شیرازی

شیخ ابوعبدالله ابن عبیدالله، معروف به ابن‌باکویه یا باباکوهی شیرازی، یکی از مشایخ بزرگ فرقه صوفیه بود. ابن‌باکویه در قرن چهارم هجری در سال 337 در شیراز چشم به جهان گشود و 105 سال عمر کرد. جوانی او به کسب علم و دیدار و مصاحبت با علمای بزرگ آن زمان گذشت. یکی از این دیدارها با شیخ ابوسعید ابوالخیر (شاعر و عارف بزرگ ایرانی) در نیشابور بود. در آن زمان ابن‌باکویه در خانقاه (محل زندگی و گردهم‌آیی صوفیان) پرآوازه شهر شاگردانش را ارشاد می‌کرد. این دو نفر در این دیدار درباره مفاهیم یزدان‌شناسی گفتگو کردند.

در کتاب «نفحات الأنس من حضرات القدس»، نیز به نام ابن‌باکویه برمی‌خوریم. این کتاب که نوشته عبدالرحمن جامی (شاعر بزرگ سده نهم) است به نثر فارسی نوشته شده و شرح حالی از زندگی عارفان و صوفیان از گذشته تا زمان نویسنده است. جامی در این کتاب می‌نویسد: 

خواجه عبدالله انصاری، ابن‌باکویه شیرازی را بزرگ‌ترین شیخ زمان خود می‌دانست و از این‌که ابن‌باکویه توجه ویژه‌ای به او داشت، به خود می‌بالید.


 همچنین نوشته است که:


خواجه عبدالله به انتخاب خود 30 هزار حدیث و 30 هزار حکایت از ابن‌باکویه بازگو کرده است.


آرامگاه باباکوهی در کوه صبوی شیراز

ابن‌باکویه درنهایت بعد از سال‌ها تصوف و جهانگردی به شیراز برگشت و در غاری که در کوه صبوی وجود داشت به عزلت و گوشه‌نشینی پرداخت. در سال 442 پس از 105 سال زندگی درگذشت و مریدانش او را در همان غار به خاک سپردند.

دیوان شعری با نام باباکوهی شیرازی وجود دارد و به همین دلیل بعضی او را یکی از شاعران ایرانی می‌دانند. اما در این که این صوفی بزرگ شاعر بوده یا نه، اختلاف‌نظرهای زیادی دیده می‌شود. برخی معتقدند که ابن‌باکویه هرگز شعری نسراییده و دیوان شعری که به او نسبت می‌دهند، متعلق به شخص دیگری‌ست که در قرن نهم هجری می‌زیسته است.


تاریخچه آرامگاه باباکوهی

درون آرامگاه باباکوهی شیراز

سنگ قبری که به باباکوهی منسوب است، اولین‌بار توسط فرهادمیرزا معتمدالدوله (والی فارس در زمان ناصرالدین‌شاه قاجار) بر روی قبر وی نصب شد. مهتابی و چند اتاقی که پایین‌تر از آرامگاه باباکوهی ساخته شده‌اند، هم از آثار دوره قاجار است. این اتاق‌ها که روزگاری محل زندگی و عبادت مریدان باباکوهی بودند، را مویدالدوله طهماسب‌میرزا، نوه فتحعلی‌شاه قاجار ساخته است. فرم اتاق‌ها به همان شکل اولیه حفظ شده و به‌صورت طاق‌های ضربی‌ هستند.

در گذشته بقعه کوچکی از دوران قاجار بر روی قبر باباکوهی قرار داشت که اداره اوقاف آن را تخریب کرد و ساختمان جدیدی برایش ساخت. علاوه‌بر ساخت بنای جدید آرامگاه، بر روی قبر کوچکعلی (از مریدان و خادمان باباکوهی) نیز مقبره کوچکی در این سال‌ها ساخته شد و کل مجموعه باباکوهی شیراز مورد مرمت و احیا قرار گرفت.

سقف آرامگاه باباکوهی در شیراز

آرامگاه باباکوهی در سال 1379 با شماره 3285، به دلیل سابقه شخصیت باباکوهی و علاقه و احترام مردم نسبت به این منطقه، به جمع آثار ملی ایران اضافه شد.

آرامگاه یک‌بار دیگر در سال 1391 توسط اداره اوقاف مورد مرمت قرار گرفت. در ابتدا نظر بر این بود که آرامگاه به امامزاده تبدیل شود، اما این‌کار به دلیل آن‌که آرامگاه به لیست آثار ملی ایران پیوسته بود، با مخالفت سازمان میراث فرهنگی مواجه شد.



توربین بادی باباکوهی شیراز

توربین بادی باباکوهی شیراز

اولین توربین بادی شیراز در منطقه باباکوهی، 4500 متر بالاتر از آرامگاه ساخته شده است. محلی که این توربین در آن قرار گرفته، یکی از ایستگاه‌های کوه‌نوردان (معمولا آخرین ایستگاه) آن‌هاست که چشم‌انداز بسیار زیبایی از شهر دارد.


مسیر پیاده‌روی توربین بادی شیراز


Powered by Wikiloc

یکی از مسیرهای پیاده‌روی تا توربین بادی را در این نقشه می‌بینید. این مسیر آسفالت است و در طول آن به استراحتگاه، آب، سرویس‌های بهداشتی، بوفه و فروشگاه لوازم کوه‌نوردی دسترسی خواهید داشت. علاوه‌بر این می‌توانید در این بین از آرامگاه باباکوهی و چشمه آب بازدید کنید.

  • مدت زمان پیاده‌روی: تقریبا 2 ساعت
  • مسافت: 3 کیلومتر


از یومگ بپرسید

عکس آرامگاه باباکوهی در شیراز

کوه باباکوهی شیراز که زمانی محل خلوت‌نشینی ابن‌باکویه بود، امروز بهانه‌ای برای جمع‌شدن افراد دور هم است. چشمه آب، اتاق‌های قاجاری، طبیعت کوهستانی و سرسبز منطقه و در صدر آن‌ها آرامگاه باباکوهی، محل بسیار دلچسبی برای گذراندن یک صبح یا عصر دلنشین فراهم آورده است.

لازم نیست حتما کوهنورد باشید تا بتوانید از این مناظر زیبا لذت ببرید. مسیر پیاده‌روی باباکوهی مسیری آسان و سبک است که تماما با سنگ‌فرش و آسفالت پوشیده شده و فقط با 45 الی 1 ساعت پیاده‌روی می توانید به بالای کوه برسید و لحظات خوبی را بگذرانید. امیدوارم اطلاعاتی که نیاز داشتید به راحتی در این مقاله پیدا کرده باشید. هر سوالی که درباره باباکوهی یا سایر جاهای دیدنی شیراز دارید، از یومگ بپرسید!

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز