ورود
Mahabad, city of history and nature
سفر به مهاباد؛ قطب پوشاک ایران

مکان های دیدنی مهاباد؛ سرزمین تاریخ و طبیعت (توضیحات + آدرس)

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

مهاباد یکی از شهرهای کردنشین استان آذربایجان‌غربی است که کمتر کسی این بهشت گمشده را می‌شناسد. مهاباد در منطقه تاریخی مکریان و جنوب آذربایجان غربی واقع شده ‌است. این شهر که در میان چندین کوه قرار گرفته، بسیار سرسبز و دیدنی است. قدمت طولانی و طبیعت بکر موجب شده تا مهاباد، مکان‌های دیدنی بسیاری را در دل خود جای دهد.

مهاباد همان ساوجبلاغ قدیم است؛ شهری که از قدیمی‌ترین سکونتگا‌ه‌های بشری به شمار می‌رود. مهاباد آن قدر دشت‌ها و جلگه‌های حاصلخیز دارد که لقب بهشت شاید برایش گزاف نباشد. این منطقه کردنشین که بیش از 1300 متر از سطح دریا ارتفاع دارد، نگین آذربایجان غربی و دارای بازارچه‌ها و بازارهای بزرگی است که باعث شده آن را قطب پوشاک کشور بدانند. از لذت خرید در مهاباد که بگذریم، به مکان‌های دیدنی شهر می‌رسیم که هر ساله انبوهی از گردشگران را همچون آهن‌ربایی قوی به سوی خود جذب می‌کند. در ادامه با یوتراوز همراه شوید تا از مکان‌های دیدنی مهاباد بیشتر بدانیم.

آنچه در این مقاله درباره مکان‌های دیدنی مهاباد خواهید خواند:

4 جاذبه طبیعی منحصربفرد در مهاباد به همراه آدرس

مهاباد از حیث جاذبه‌های طبیعی حرف‌های زیادی برای گفتن دارد؛ این شهر که در میان چندین کوه از سلسله جبال زاگرس قرار گرفته است، طبیعتی سرسبز و زیبا دارد. طبیعت در این نگین آذربایجان غربی بسیار بکر و دست‌نخورده است. در ادامه یوتراوز شما را به دیدن این مناظر خارق‌العاده دعوت می‌کند.

دریاچه سد مهاباد

beautiful nature of Mahabad Dam Lake

سد مهاباد یکی از جاذبه‌های مهم و دیدنی در این شهر است که جزو سدهای خاکی کشور هم به شمار می‌رود و در غرب باغ میکائیل واقع شده است. سد مهاباد یکی از 10 سد پر آب و معروف در ایران است. تنوع گیاهی و درختان سربه‌فلک کشیده در کنار این دریاچه آن را تماشایی‌تر کرده است. ماهیگیری یکی از دلایل شهرت این دریاچه است، اما باید توجه داشته باشید که برخی ما‌ه‌ها ماهیگیری در این دریاچه ممنوع می شود. همچنین شنا، پیاده‌روی کنار دریاچه و عکاسی از تفریحات دیگر این منطقه است.
جزیره گردشگری، قاضی‌آباد، سرمیدان و تافه‌دار از مکان‌های دیدنی در اطراف دریاچه سد مهاباد هستند. تافه‌دار یا همان تک درخت به زبان کردی، کهن‌ترین درخت مهاباد است که در نزدیکی سد مهاباد واقع شده است. این دریاچه انواع ماهی‌های بومی و غیر بومی از جمله زرد ماهی، سفید رودخانه‌ای، کپور، سیمبرگ، فیتوتاک و ماهی کپور و سوف دارد.
آدرس: آذربایجان غربی، جاده مهاباد - سردشت، دریاچه سد مهاباد

باغ میکاییل (پارک ملت مهاباد)

باغ میکاییل از مکان‌های دیدنی مهاباد است که در نزدیکی دریاچه سد این شهر قرار دارد. باغ میکاییل، یکی از قدیمی‌ترین تفرجگاه‌ها در شهر مهاباد است. رودخانه دلچسب مهاباد دقیقا از دل این پارک می‌گذرد و درختان سربه‌فلک کشیده آن منظره‌ای زیبا را در پارک بوجود آورده‌اند. علاوه بر آلاچیق‌ها، در این پارک نیمکت‌هایی برای استراحت و لذت‌بردن از طبیعت دلفریب مهاباد وجود دارد که می‌تواند برای یک تفریح خانوادگی یا دوستانه مناسب باشد.
پارک ملت مهاباد در کنار داشتن جاذبه‌های طبیعی، نورپردازی‌های مدرن و چشم‌نوازی هم دارد. نوای شیرین آوازهای کردی، در گوشه و کنار این پارک به گوش می‌آید.
آدرس: مهاباد، جاده مهاباد به پیرانشهر، محمد اوراز

غار آبی سهولان (کونه کوتر)

Saholan Cave

غار آبی سهولان دومین غار آبی بزرگ کشور است که از بهترین غارهای طبیعی ایران هم محسوب می شود. سهولان غاری خشکی - ‌آبی است که در 42 کیلومتری مهاباد و در نزدیکی روستای زیبای سهولان قرار گرفته است. این غار حوضچه‌های بزرگی دارد و داخل آن تعداد زیادی لانه کبوتر است. سهولان در گویش کردی به ‌معنای یخبندان و کونه کوتر به معنای لانه کبوتر است. این غار یکی از سکونت‌گاه‌های بشر در گذشته و محلی برای شکار بوده است و قدمت آن به 70 میلیون سال پیش باز می‌گردد.در هنگام داخل شدن به غار، باید 100 پله را طی کنید تا به خشکی برسید. در این غار می‌توانید مشابه غار علیصدر همدان قایق‌سواری کنید. چراکه این غار چند دریاچه دارد. این غار سیستم روشنایی مناسبی برای گشت‌و‌گذار دارد. عمق آب در این غار بین 13 تا 55 متر است و ارتفاع سقف آن تا سطح دریاچه به 50 متر هم می‌رسد. تالار اصلی غار سهولان 2000 متر وسعت دارد و قندیل‌های آهکی زیبایی بر دیواره‌ها و سقفش آویزانند. بلیط ورود به این غار بسته به اینکه قایق می‌خواهید یا نه متفاوت است.
آدرس: مهاباد، 35 کیلومتری محور بوکان- مهاباد، 28 کیلومتری شهر بوکان

تالاب کانی برازان

تالاب کانی با وسعتی بالغ بر 927 هکتار یکی از بزرگترین تالاب‌های ایران است و در30 کیلومتری شمال شرقی مهاباد قرار دارد. تالاب کانی برازان، زیستگاه انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر و بومی است. این تالاب در سال 1386 به عنوان اولین سایت پرنده‌نگری در کشور انتخاب شده ‌است. فلامینگو، غاز، حواصیل، قو و اردک از پرندگانی هستند که در این تالاب زندگی می‌کنند. رودخانه مهاباد که به سمت دریاچه ارومیه در حرکت است این تالاب را سیراب می‌کند. این تالاب در قسمت شمالی حوزه آبریز رودخانه‌های مهاباد چای و سیمینه رود واقع شده است و از معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری مهاباد است.
آدرس: مهاباد، سی کیلومتری شهر مهاباد، مجاور دریاچه ارومیه

9 جاذبه تاریخی و باستانی در مهاباد به همراه آدرس

وجود جاذبه‌های طبیعی مهاباد تنها نیمی از محبوبیت این شهر است و نیم دیگر آن مربوط به آثار باستانی و تاریخی است. مهاباد در سده‌های هزاره اول پیش از میلاد مسیح، یکی از اصلی‌ترین سکونتگاه‌های بشر در ایران به‌شمار می‌رفته است. یوتراوز قصد دارد تا در ادامه بعضی از بهترین جاذبه های تاریخی و باستانی مهاباد را به شما معرفی کند.

گوردخمه سنگی فخریگاه (فخریکا)

rock tomb of Fakhrigah

گوردخمه که قدمت آن به هزاره اول قبل از میلاد می‌رسد در شمال شرقی مهاباد و در دشت اگریقاش یا اندرقاش واقع شده است. گوردخمه به دوران مادها برمی‌گردد و برخی معتقدند که این مکان آرامگاه فرورتیش، پسر دیااکو است. این گوردخمه یادگاری از حکومت دوران مادها در این منطقه است و در زبان شیرین کردی فقره‌قا نام دارد.گوردخمه سنگی مهاباد دو ستون دارد و پاستون‌های آن به شکل مکعبی تراشیده شده‌اند. در دو اتاق مقبره، 3 قبر مستطیل شکل هم وجود دارد که با عمق 50 سانتی‌متر و در سنگ تراشیده شده‌اند.
آدرس: مهاباد، ابتدای جاده مهاباد به میاندوآب، روستای اگریقاش

محوطه تاریخی برده کنته

محوطه تاریخی برده کنته در 7 کیلومتری شمال شهر مهاباد قرار گرفته است. برده کنته در گویش کردی به معنای سنگ حفره‌دار است. آتشکده کهن و خاموش برده کنته، یکی از آثار باستانی ارزشمندی و بازمانده از حکومت (مانایی‌ها) است.
حکومت مانایی‌ها به هزاره قبل از میلاد در مهاباد مربوط می‌شود. این مجموعه دارای چند قبر صخره‌ای، یک دژ و چند ردیف پلکان است که همگی به زیبایی روی سنگ کنده‌کاری شده اند. آتشکده برده‌ کنته یک محوطه سنگی با پله‌های بی‌شمار است که مربوط به هزاره قبل از میلاد است.
آدرس: آذربایجان غربی، 8 کیلومتری شمال مهاباد، مجاورت روستای یوسفکند

موزه مردم‌شناسی حمام میرزا رسول

Mirza Rasul Bath Mahabad

موزه مردم‌شناسی حمام میرزا در مرکز شهر مهاباد قرار دارد. قدمت این بنا به همراه مسجد جامع و حوضخانه‌های سنتی مهاباد به دوران صفویه و قاجاریه باز می‌گردد. این موزه بهترین مکان برای آشنایی با آداب‌ورسوم و فرهنگ مردمان کرد است.حمام میرزا رسول، نخستین موزه مردم‌شناسی در آذربایجان غربی است. این حمام مشابه دیگر حمام‌های قدیمی در ایران از بخش‌های رختکن و گرمخانه تشکیل شده است که هر کدام از گنبدهای گرمخانه و رختکن چهار نورگیر دارند. در بخش دیگری از این موزه انواع ظروف سفالی، مسی، مفرغی و انواع سکه‌های قدیمی که زمانی برای دادوستد از آن‌ها استفاده می‌شد، در معرض بازدید قرار دارد. این حمام مشابه دیگر بناهای تاریخی در مهاباد، با آجرهای سرخ رنگ زیبا تزیین شده است.
آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، ضلع شرقی خیابان سید نظام

مسجد جامع مهاباد

inside Mahabad Central Mosque

مسجد مهاباد از زیباترین آثار تاریخی به جا مانده از دوان صفویه در غرب ایران است که در مرکز این شهر واقع شده است. نام دیگر مسجد مهاباد، مسجد سرخ است که در ساخت آن از آجر‌هایی سرخ استفاده شده است. این مسجد یکی از آثار ملی ایران است و از مهم‌ترین آثار اسلامی شهر مهاباد محسوب می‌شود. این مسجد در زبان کردی (مزگه‌وتی‌سوور) نام دارد و در مجاورت حمام و بازار تاریخی مهاباد قرار گرفته است. مسجد جامع مهاباد 1260 متر مربع مساحت دارد و دارای پلنی مستطیل شکل است. این بنا، از دو بخش مسجد و مدرسه تشکیل شده است و دارای دو درب بزرگ در شمال و جنوب مسجد است.
آدرس: مهاباد، خیابان امام شافعی

مقبره بداق سلطان

Bodagh Soltan Tomb

بداق سلطان یکی از بزرگان شهر مهاباد بوده است که مقبره وی داخل قبرستان عمومی در جنوب غربی مهاباد قرار دارد. بداق سلطان مکری یکی از سرداران شاه عباس صفوی بوده و آرامگاه وی از دو قسمت شامل فضای ورودی و اتاق اصلی تشکیل شده است که روی هر کدام از آن‌ها یک گنبد قرار دارد. آرامگاه بداق سلطان در قسمت اصلی این بنا واقع شده است. این بنا که حدود 6 متر ارتفاع دارد، از سنگ، آجر قرمز چهار گوش و ملاط ماسه ساخته شده است.
آدرس: آذربایجان، مهاباد، داخل شهر مهاباد

حوضخانه رستم بیک

کمی بالاتر از حوضخانه شاه درویش، در نزدیکی مهاباد بنایی از آجر و سنگ‌های متراکم ساخته شده است که تا ارتفاع 90 سانتی متری دیواره صاف و صیقلی شده‌ای دارد. حوضخانه رستم بیک، گنبدی آجری شکل و مدور دارد. آجرهایی که در ساخت این بنا استفاده شده از نوع چهار گوش قرمز است، گچ و خاک ملات‌هایی هستند که در این بنا به کار رفته‌اند. حوضخانه درون مسجد رستم بیگ است و در قدیم از آن برای وضو گرفتن استفاده می‌کردند.
آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، خیابان صالح‌الدین شرقی، کوچه قاضی‌زاده

حمام لج

حمام لج یکی دیگر از حمام‌های قدیمی در مهاباد است که ساخت آن به دوران صفویه باز می‌گردد. این حمام در روستایی به همین نام قرار دارد. در ساخت زیربنای حمام، از سنگ‌های محلی استفاده شده و بقیه بنا از آجر چهارگوش قرمز رنگ است. قسمت بالایی بنای حمام نیز آجرهای قرمز رنگی دارد که با نوعی گچ‌کاری همراه با پودر سنگ پوشانده شده است. این حمام چند صد ساله، به صورت مستطیل شکل است و دو گنبد آجری دارد. شش گنبد آجری دیگر در این حمام، اندازه‌های متفاوتی دارند.
آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، 21 کیلومتری شمال مهاباد، روستای لج

نقوش صخره‌ای خره هنجیران

نقوش صخره‌ای خره هنجیران مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است، این اثر باستانی در 28 کیلومتری جنوب شهر مهاباد واقع شده است. این بنا در دره‌ای به همین نام قرار دارد و یکی از آثار ملی ایران است. جنس سنگ‌ها در این بنا، از نوع رسوبی بوده و نقوش مختلفی بر روی چندین قطعه سنگ ایجاد شده است. سوارکار و شکار حیوانات، از نقوش روی سنگ نگاره‌ها هستند. خره هنجیران، از حیث شیوه حجاری، بر روی سنگ، بسیار شبیه به دخمه‌های هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم استان فارس است.
آدرس: مهاباد، جاده مهاباد به سردشت

خانه ارباب حسین مهابادی

چیزی که خانه ارباب حسین مهابادی را زیبا ساخته است، سبک معماری آن به شیوه حوض‌خانه‌ای و یزدی سازی است. این خانه دو طبقه متعلق به یکی از خوانین قدیم مهاباد بوده است.

بازار‌گردی در مهاباد برای مهمانان نوروزی

از مهمان‌نوازی کردنشین‌های اصیل ایران که بگذریم به بازارچه کالاهای خارجی در مهاباد خواهیم رسید. بازارگردی از آن دسته جاذبه‌های تفریحی است که طرفداران خاص خود را دارد. حال اگر بازاری باشد که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن پیدا شود که لذت خرید را صد چندان خواهد کرد. پیشنهاد می‌کنیم حتما در سفر به مهاباد این بازار را فراموش نکنید.

مهاباد و بازار تاناکورا؛ جذاب‌ترین مقصد برای گردشگران نوروزی

Tanakura Bazaar Mahabad

دیرزمانی است که مهاباد را با بازارهای تاناکورایش می‌‍شناسند؛ این بازار در ابتدا مکانی برای فروش اجناس دست دوم بود که امروزه اجناس جدید نیز به آن افزوده شده است. این بازار یکی از قطب‌های کفش‌های اسپورت است. تمامی برندهای موجود از آمریکایی گرفته تا اروپایی در این بازار موجود هستند. مهاباد دارای مغازه‌های بسیاری است که اکثر آنها اجناس نو دارند، اما در کنار این اجناس، اجناس استوک نیز فروخته می‌شود.امروزه بازار تاناکورای مهاباد به یکی از جذاب‌ترین مکان‌های گردشگری در نوروز تبدیل شده است. این بازار یکی از پر رونق‌ترین و قدیمی‌ترین بازارهای فروش اجناس دست دوم در ایران است. نام این بازار قدیمی، (اوشین) است و قدمت آن به 25 سال پیش برمی‌گردد. تی‌شرت، گرم‌کن‌های ورزشی، پالتو و بارانی، کیف و کفش، کت‌وشلوار، انواع اسباب‌بازی و هر آنچه که فکرش را بکنید در این بازار وجود دارد. این بازار از دو بخش تشکیل شده است؛ یک بخش شامل دکه‌های قدیمی و بخش دیگر شامل مغازه‌هایی مدرن است.
آدرس: آذربایجان غربی، مهاباد، بلوار خبرنگار، بازارچه ساحلی

بهار بهترین فصل سفر به مهاباد این سرزمین افسانه‌ای است. داشتن آب‌وهوای مطلوب و مردمانی مهمان‌نواز سبب شده است هر ساله گردشگران بیشتری به این شهر سفر کنند. در میان تمامی جاذبه‌های مهاباد، بازار تاناکورای آن جایگاه ویژه‌ای در میان مسافران دارد. آیین‌های ویژه نوروز هم در این شهر از جمله «هلاوه‌ملاوه» و «کوسه به داغ» بسیار تماشایی هستند.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز