اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب
- ...
- ...
- تعداد کلمات
اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب یا خانه علی پور فعالیت خود را بعد از بازسازیهای لازم از فروردینماه سال 1395 بهصورت رسمی آغاز کرد و در لیست اقامتگاههای بومگردی خراسان رضوی قرار گرفت. این خانه بوم که در شهرستان گناباد قرار دارد، بهنام «خانه علیپور» ثبت ملی شده است.
قوامیه ریاب یکی دیگر از اقامتگاههای بومگردی در خراسان رضوی است که علاوه بر جذابیتهای فرهنگی، قدمت تاریخی هم دارد. این اقامتگاه در روستای تاریخی ریاب واقع شده است. روستایی در 3 کیلومتری شهرستان گناباد که به «خانه علیپور» هم شهرت دارد. در این مقاله یوتراوز از شما دعوت میکند تا با اقامتگاه قوامیه ریاب آشنا شوید و هر زمان که به خراسان رضوی سفر کردید، از روستای تاریخی ریاب دیدن کنید.
اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب یا خانه حاج حسن علیپور
- پیشینه خانهبوم علیپور در ریاب گناباد
- معماری اقامتگاه بومگردی قوامیه
- موقعیت مکانی اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب
- جاذبههای گردشگری موجود در منطقه گناباد
- امکانات و خدمات اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب
پیشینه خانهبوم علیپور در ریاب گناباد
قدمت این اقامتگاه که آن را به دوره قاجار نسبت میدهند، حدود 250 سال برآورد شده است. خاندان قوامیه که در این خانه ساکن بودند، از تجار موفق و به نام خراسان در صادرات فرش دستباف بودهاند، خانواده حاج حسن علیپور در دهه 60 شمسی این خانه را از نوادگان قوامیه خریدند و در آن ساکن شدند. بعد از مدتی خانواده علیپور تصمیم به بازسازی بنا و ساخت یک اقامتگاه بومگردی گرفتند و بازسازی خانه را از فروردینماه 1395 آغاز کردند.
معماری اقامتگاه بومگردی قوامیه
معماری خانه علیپور به سبک خانههای کویری است زیرا این اقامتگاه بومگردی در منطقه گرموخشک قرار دارد. نقشه خانه علیپور بهصورت چهارضلعی طراحی شده است که به حیاط مرکزی خانه متصل است. فضای خانه شامل برج، هشت ورودی، اتاق بادگیر و بادگیر، حمام، ایوان و سراب است. سقفها گنبدیشکل خانه، نشاندهنده معماری اصیل ایرانی و سازگاری ساکنان روستا با اقلیم کویر است که در نظر اول برای مهمانان اقامتگاه جذابیت دارد. دیوارها و ستونهای خانه با کتیبههای گچی تزئین شدهاند و حسوحال سنتی خانه را بیشتر نشان میدهند. این خانه دارای یک برج متشکل از سهطبقه است که درگذشته برای دیدبانی و حفاظت از خانه کاربرد داشته است.
در چوبی خانه محل ورود و خروج مهمانان و گردشگران است. هنگامیکه درباز میشود با یک راهرو که به شکل عدد هشت است روبهرو میشوید، این راهرو که در معماری ایرانی به آن «هشتی» میگویند، محل انتظار مهمانها برای ورود به خانه است. پس از گذشتن از هشتی، باید از راهرویی دیگر عبور کنید، سپس به حیاط خانه میرسید.
معماری جالب این خانه بهگونهای است که هیچ پنجرهای به بیرون ندارد و پنجرهها به سمت حیاط خانه باز میشود و شما میتوانید محوطه حیاط این خانه سنتی را هرروز صبح از اتاق خود تماشا کنید. مساحت حیاط 175 متر است و محوطه حیاط به جزء باغچه با خشتهای خام پوشیده شده است. یوتراوز به شما پیشنهاد میکند که حتما یکشب خاطرهانگیز را در کویر با اقامت در قوامیه ریاب تجربه کنید.
موقعیت مکانی اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب
خانه تاریخی حاج حسن علیپور یا همان اقامتگاه بومگردی قوامیه در روستای تاریخی و زیبای ریاب قرار دارد. این روستا تنها سه کیلومتر با شهرستان گناباد فاصله دارد. برای مشهدیها و هرکسی که از سمت مشهد عازم ریاب است، دسترسی به این روستا آسان است. فاصله روستای ریاب تا شهر مشهد 288 کیلومتر است که دسترسی به آن تقریبا 3ساعت زمان میبرد. اگر قصد دارید با اتوبوس به ریاب سفر کنید، فاصله پایانه مسافربری گناباد تا روستای ریاب حدود 15 دقیقه خواهد بود.
جاذبههای گردشگری موجود در منطقه گناباد
- جاذبههای گردشگری این منطقه بسیار زیاد است، میتوانیم از مهمترین جذابیتهای گردشگری گناباد به گردشگری مذهبی این منطقه اشارهکنیم زیرا گناباد دارای امامزادههای متعددی است و البته اهالی آنهم پایبند به عقاید و سنتها هستند.
- از مهمترین جاذبههای گناباد که در فاصله کمی نسبت به روستای ریاب واقعشده و بازدید از آن را به شما پیشنهاد میکنیم، قنات جهانی قصبه گناباد است که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. کاربرد این قنات مربوط به بیش از 2500 سال قبل بوده که از طریق این قنات بیابان خشک گناباد سیراب شده است و از همه مهمتر مهندسی و طراحی این قنات آنقدر جالب است که هر گردشگری را متحیر میکند. یوتراوز پیشنهاد میکند حتما این قنات را از نزدیک مشاهده کنید و از دانش و نبوغ 2500 سال پیش ایرانیان، حیرتزده شوید.
- از دیگر جاذبههای گردشگری جذاب و دیدنی گناباد میتوان به یخدان کوثر، روستای ییلاقی سنو، موزه مردمشناسی، مسجد جامع شهر، موزه آب گناباد، امامزاده سلطان محمد عابد کاخک، کلوتهای گناباد، کویرگردی، تپههای ماسه روان پسکلوت اشاره کرد.
امکانات و خدمات اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب
- محوطه خانه به شکل سنتی تزئین شده است و در آن تختهای چوبی گذاشتهاند که میتوانید شبها با خانواده و دوستان خود یک دورهمی لذتبخش را تجربه کنید.
- این اقامتگاه از کارکنان آموزشدیده و راهنمایان محلی برخوردار است. به همین دلیل است که مهمانان اقامت آرام و خوبی را در این خانه تجربه میکنند.
- این اقامتگاه بومگردی 6 اتاق دارد و درمجموع میتواند حداکثر تا 45 نفر را پذیرایی کند.
- اقامتگاه برای مهمانان و گردشگران امکان برگزاری تورهای بازدید از مکانهای دیدنی را فراهم کرده است. میتوانید از راهنمایان محلی برای بازدید از جاذبههای گردشگری گناباد و روستای ریاب استفاده کنید.
- در محوطه حیاط دوم، حمام و سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی بهصورت عمومی موجود است.
- اتاقهای این اقامتگاه فاقد تختخواب، یخچال و تلویزیون است. یخچال به شکل عمومی در آشپزخانه استفاده میشود که میتوانید با هماهنگی قبلی از آن استفاده کنید.
- خطوط موبایل در اتاقهای اقامتگاه بومگردی قوامیه ریاب از آنتندهی ضعیفی برخوردارند درنتیجه استفاده از موبایل و اینترنت کمی مشکل است.
- از خدمات دیگر این مجموعه، عکاسی با لباسمحلی است.
- وعدههای غذایی اقامتگاه بومگردی ریاب شامل انواع غذاهای محلی است: قرمه چدنی، چوشپره، گندمپلو، گوشت داغ و کشکبادمجان، غذاهایی است که همراه با نانهای محلی گرد سرو میشوند. در کنار این غذاها دوغ محلی، ترشی محلی و ماست محلی هم سرو میشود. به شما پیشنهاد میکنیم این غذاها را امتحان کنید. البته باید در زمان اقامت غذای مورد علاقه خود را سفارش دهید.
- برنامه غذایی صبحانه اقامتگاه شامل نیمرو و املت محلی، شیر، پنیر و سبزی محلی و نان محلی، کوکو سبزی و کوکو سیبزمینی است.