
دریاچه مهارلو؛ خواهرخوانده دریاچه صورتی لیپار
- ...
- ...
دریاچه مهارلو یکی از جاذبههای دیدنی شیراز است که به دریاچه نمک نیز شهرت دارد. آنچه سبب معروفیت مهارلو شده است، صورتیبودن رنگ آن است.
اگر قصد سفر به شهر شعر و ادب یعنی شیراز را دارید، رفتن به دریاچه صورتیرنگ مهارلو را از قلم نیندازید. از دریاچه که بگوییم، زمینی آبیرنگ بیاختیار در ذهنمان تداعی میشود. اما اینبار در شیراز سفری به دریاچه مهارلو خواهیم داشت که از جاهای دیدنی نزدیک شیراز است و رنگی متفاوت دارد! این دریاچه که یکی از جاذبههای طبیعی در استان فارس است بیش از 25 هزار هکتار وسعت دارد. دریاچه مهارلو در واقع یکی از شورترین دریاچههای ایران است که در ردیف دریاچههای فصلی نیز قرار میگیرد. دیدنیها در مهارلو کم نیستند! از فلامینگوها گرفته تا باغهای زیبای انجیر و بادام و قایقسواری بر روی دریاچه جادویی. در ادامه با یومگ سفری به دریاچه صورتی شیراز، یعنی دریاچه مهارلو را تجربه خواهیم کرد.
آنچه در این مقاله درباره دریاچه مهارلو میخوانید:
- همه چیز درباره دریاچه مهارلو
- دریاچه مهارلو در روستای مهارلو
- بهترین فصل سفر برای دیدن دریاچه صورتی مهارلو
- دریاچه مهارلو یا دریاچه نمک
- چرا مهارلو آبیرنگ نیست؟
- پوشش جانوری دریاچه مهارلو
- مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو
همه چیز درباره دریاچه مهارلو

دریاچه مهارلو، دریاچه شگفتانگیزی است که در شهرستان سروستان از دریاچههای استان فارس قرارگرفته است. این دریاچه آرام و زیبا در نزدیکی شهر شیراز و در کنار روستای باصفای مهارلو جاخوش کرده است. مهلو، ماهلویه و مهلویه از دیگر اسامی این دریاچه است که در گویش محلی مورد استفاده قرار میگیرد. این دریاچه زیستگاه پرندگان زیادی از جمله: فلامینگو، مرغابی و چوکا است.
دریاچه صورتیرنگ مهارلو بیش از 25 هزار هکتار وسعت دارد و دارای آب بسیار شوری است. همین امر سبب شده است که بهرهبرداری نمک از این دریاچه به وفور انجام شود. سه رودخانه فصلی سلطانآباد به نامهای حمزه، سروستان و رودخشکه وظیفه تامین آب این دریاچه را بر عهده دارند.
جالب است بدانید که در برخی قسمتهای این دریاچه از جمله شمال و شمال غربی آن آب شیرین نیز وجود دارد. گیاهان مختلفی از جمله: درمنه، گون، شیرین بیان، انجیر، بید و بلوط از آب شیرین این دریاچه تغذیه میکنند. از آنجاییکه دریاچه مهارلو، یکی از دریاچههای فصلی در ایران است، عمق آن در بخشهای مختلف تفاوت دارد و کاملا به بارشهای جوی بستگی دارد. در این دریاچه عمق آب از نیم متر تا سه متر متغیر است و متاسفانه مهارلو این روزها حال و روز خوبی ندارد.
دریاچه مهارلو در روستای مهارلو
در اطراف دریاچه مهارلو، روستاهای دیدنی بسیاری وجود دارند. روستای انجیره، اعلاالوله، دوینه و روستای زیبای مهارلو که دریاچه در آن قرارگرفته است از روستاهای زیبا در نزدیکی دریاچه صورتیرنگ مهارلو هستند.
روستای مهارلو، در دامنه جنوبی رشتهکوه زاگرس قرارگرفته و یادگاری از دوران صفویه است. این روستا در گذشته به دشت گل معروف بوده و چشمههای آب معدنی بسیاری دارد. خانهها در این روستا از بافت جالبی برخوردارند؛ طاقهای بلند و پنجرههای قوسدار به زیباییهای این روستا افزوده است. همچنین چشمههایی که خاصیت درمانی دارند و هرساله گردشگران بسیاری جهت رفع مشکلات پوستی خود به این روستا سفر میکنند، از ویژگیهای این روستاست.
روستای مهارلو، مملو از درختان انار، انجیر و بادام است. زمانی که شکوفههای بادام دلبری خود را آغاز میکنند روستای مهارلو و دریاچه مهارلو عجیب تماشایی میشود! علاوه بر دریاچه رنگی، روستای مهارلو دارای جاذبههای فراوان دیگری از جمله، کوه چنار، کاروانسرای شاهعباسی، قلعه شاهرخ پسر تیمورلنگ، امامزاده خدیجه بانو و بقعه بیبی شریفه خاتون است.
کاروانسراها در روستای مهارلو از قدمت بالایی برخوردارند و قدمت آنها به دوران صفوی باز میگردد. چشمه آبمعدنی روستای مهارلو، از دیگر جاذبههای طبیعی در این روستاست که گفته میشود آب آن برای بیماریهای پوستی بسیار مناسب است.
بهترین فصل سفر برای دیدن دریاچه صورتی مهارلو

دریاچه مهارلو، دریاچهای است که رنگ دلفریب صورتی آن هوش از سرتان می برد. از آنجاییکه دریاچه مهارلو، دریاچهای فصلی است باید در زمانهای خاصی برای بازدید آن به شیراز سفر کنید. در تابستان و به علت تبخیر بالا، بیشتر آب رودخانه خشک میشود، بنابراین بهتر است در فصل پاییز و زمستان که آغاز بارشهای جوی است به این جاذبه سفر کنید.
بهترین فصل سفر به دریاچه مهارلو، از اوایل پاییز تا اواسط اردیبهشت ماه است، زمانی که بتوان فلامینگوها و دریاچه صورتی را با هم به تماشا نشست. اگر به شکوفههای زیبای درختان بادام علاقه دارید؛ اوایل اسفند به مهارلو بروید.
دریاچه مهارلو یا دریاچه نمک
در گذشته به مهارلو، دریاچه جنکال یا دریاچه نمک میگفتند. از آنجاییکه شوری آب این دریاچه بسیار زیاد است، رسوبات نمک در بیشتر نقاط آن قابلمشاهده است و این امر باعث شده که مهارلو به عنوان منبع تامینکننده نمک برای استان فارس به حساب بیاید.
چرا مهارلو آبی رنگ نیست؟
آنچه که سبب معروفیت دریاچه مهارلو شده است، آبی نبودن رنگ این دریاچه است. اما چرا این دریاچه صورتی رنگ است؟ میزان تبخیر آب در دریاچه مهارلو بسیار بالا است و این موضوع سبب شده که مهارلو آب بسیار شوری داشته باشد و نوعی جلبک دریایی به نام کشند قرمز (Red tide) را در خود رشد و تکثیر دهد.
وجود جلبک کشند قرمز و آب شور دریاچه، سبب شده است که هیچ موجود زندهای به جز آرتیما (Brine shrimp) نتواند در این دریاچه زندگی کند. سطح آب دریاچه که پایین برود، کشند قرمزها در آب بیشتر میشوند و سبب میشوند این دریاچه صورتیرنگ دیده بشود.
پوشش جانوری دریاچه مهارلو
دریاچه مهارلو، دارای آبی سمی است. بنابراین در این دریاچه اثری از ماهی نیست! در مقابل دوزیستان و خزندگانی نظیر مار، مارمولک، سوسمار و لاکپشت در اطراف این دریاچه به وفور دیده میشود.
مهارلو، همچنین زیستگاه پرندگان مهاجر زمستانه و جوجهآور است. علاوه بر این میتوانید در آسمان دریاچه مهارلو انواع پرندگان شکاری نظیر سنقر، سارگپه و پرندگان اهلی مانند فلامینگو، یوتیمار و حواصیل را ببینید. متاسفانه قبل از اینکه خشکسالی دامن مهارلو را نیز بگیرد، بیش از 100 هزار فلامینگو مهمان این دریاچه بودهاند که امروز تنها 5 هزار از آنها باقی ماندهاند.
جالب است بدانید آرتیما تنها موجود زندهای است که در این دریاچه زندگی میکند. آرتیما که از خانواده سختپوستان است قادر است به راحتی در آبهای شور زندگی کند. آرتیما، از جلبکهای موجود در آب دریاچه مهارلو تغذیه میکند و برای پرورش میگو نیز از آن استفاده میکنند. این موجود نقش اساسی در تولید نمک دارد و خوراک خوبی برای پرندگان است.
مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو

دریاچه مهارلو در شیراز، کیلومتر 20 جاده شیراز – فسا واقع شده است. گشتوگذارتان در شیراز که به پایان رسید، وارد جاده شیراز- فسا بشوید و 20 کیلومتر جاده را طی کنید تا به یکی از زیباترین دریاچههای ایران برسید. حال که تا به اینجا آمدهاید، مسیر خود را ادامه دهید تا 57 کیلومتر جلوتر به روستای تاریخی مهارلو برسید و از جاذبههای زیبا و بیشمار آن دیدن داشته باشید.
دریاچه مهارلو یکی دیگر از شاهکارهای دیدنی طبیعت در استان فارس است. جایی که میتوان زیباترین و دلانگیزترین تصویر از طبیعت را به چشم دید و غرق در زیبایی ناتمامش شد. سوار بر قایقهای پدالی دریاچه شوید و خود را از هرچه دلمشغولی است برهانید. داخل آب دست ببرید و رنگ صورتی آن را از نزدیک لمس کنید. باور کنید جذابترین و خاطرهانگیزترین لحظات عمر خود را میتوانید با سفر به دریاچه مهارلو تجربه کنید.